Pasztet z cukinią
- Cukinia - 2 duże sztuki (700 g)
- Ziemniaki późne - 4 średnie sztuki (400 g)
- Marchewka - 2 duże sztuki (300 g)
- Cebula - 4 duże sztuki (400 g)
- Jajko (5 szt.)
- Bułka tarta (100 g)
- Masło (20 g)
Przepis na pasztet z cukinią krok po kroku
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce.
Cukinię zetrzyj na tarce, dopraw solą i zostaw aż puści wodę, odciśnij jej nadmiar.
Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
W misce umieść ziemniaki, cebulę, cukinię, marchew, jajka, bułkę tartą oraz sól, pieprz i oregano, wymieszaj dokładnie.
Blaszkę do keksa wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę na pasztet i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Gotowy pasztet wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat pasztetu z cukinią
Pasztet z cukinią to pyszny warzywny pasztet, będący wspaniałą alternatywą dla tradycyjnego mięsnego wypieku. Prosty przepis na fit pasztet możesz przygotować z dodatkiem wybranych warzyw korzeniowych. Przepis na pasztet z cukinią jest łatwy do zrobienia, nie musisz mieć wiec dużego doświadczenia kulinarnego aby go upiec. Pyszny pasztet przygotujesz z następujących produktów spożywczych: ziemniaki, cukinia, marchew, cebula, bułka tarta, jajka, sól, pieprz i oregano oraz masło.
Jak zrobić pasztet z cukinią? Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce. Cukinię zetrzyj na tarce, dopraw solą i zostaw aż puści wodę, odciśnij jej nadmiar. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. W misce umieść ziemniaki, cebulę, cukinię, marchew, jajka, bułkę tartą oraz sól, pieprz i oregano, wymieszaj dokładnie. Blaszkę do keksa wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż masę na pasztet i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
Cukinia jest popularnym warzywem, bardzo łatwym w uprawie. Cukinia jest źródłem witamin (C, K, PP) i składników mineralnych (potas, magnez, żelazo), zawiera małą ilość kalorii, dużo błonnika. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe.
Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Marchew jest bogata w błonnik pokarmowy, zawiera beta-karoten, luteinę, zeaksantynę oraz likopen. Wszystkie te składniki odżywcze mają bardzo istotny wpływ na narząd wzroku, usprawniają jego pracę oraz zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej. Prowitamina A (beta- karoten) wykazuje działanie antynowotworowe.
Podsumowując prosty przepis na dobry warzywny pasztet możesz przygotować jako pastę na kanapki. Fit pasztet jest niskokaloryczny, zawiera dużo błonnika dlatego zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Alergeny w pasztecie z cukinią
Lista alergenów dla pasztetu z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pasztetu z cukinią
Pasztet z cukinią to zdrowa wersja tradycyjnego pasztetu. Pasztet z cukinią jest dobrym źródłem błonnika. Warzywa zawierają także dużo składników mineralnych. To idealne danie dla wegetarian.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.