Pasztet wieprzowy
- Boczek wieprzowy bez kości (500 g)
- Szynka wieprzowa surowa (750 g)
- Polędwica wołowa (750 g)
- Cebula - 3 małe sztuki (150 g)
- Bułka pszenna (50 g)
- Wątróbka drobiowa (400 g)
- Jajko (5 szt.)
- Masło (30 g)
- Bułka tarta (20 g)
Przepis na pasztet wieprzowy krok po kroku
Boczek pokrój i ułóż na spodzie dużego garnka. Mięso wołowe i wieprzowe pokrój na małe kawałki i ułóż na boczku.
Cebule obierz i pokrój na grube plastry, które ułóż na mięsie.
Do garnka wlej pół szklanki wody, dodaj sól, 2 listki laurowe i 7 ziaren ziela angielskiego. Wodę zagotuj na duży ogniu.
Następnie składniki w garnku wymieszaj i duś na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Na koniec zdejmij garnek z ognia i dodaj do wywaru z mięsem bułkę pokrojoną na duże kawałki. Zanurz ją w wywarze.
Ugotowane mięso dobrze ostudź. Najlepiej zostaw je do wystygnięcia na całą noc w chłodne miejsce.
Gdy mięso będzie już schłodzone to sparz wątróbkę we wrzątku (przez około 3 minuty).
Z ugotowanego mięsa wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe. Przyprawy wyrzuć do kosza.
Wątróbkę, ugotowane mięso, cebulę i bułkę zmiel dobrze w maszynce do mielenia mięsa. (najlepiej na małych oczkach). Czynność powtórzyć trzykrotnie.
Następnie do zmielonej masy dodaj żółtka jaj, pieprz, gałkę muszkatołową oraz sól. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Białka jaja ubij na sztywną pianę.
Ubite białka dodaj do masy pasztetowej i delikatnie wymieszaj.
Foremki do pasztetu wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie wlej do nich masę pasztetową, dobrze dociśnij, aby pozbyć się powietrza ze środka masy.
Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.
Pasztet piecz przez około 90 minut w nagrzanym piekarniku.
Po upieczeniu pasztet pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
-
Zupa gulaszowa
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Gulasz wieprzowy
-
Galareta wieprzowa
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Galaretka wieprzowa
-
Karkówka po cygańsku
-
Bitki wieprzowe
-
Golonka w piwie
-
Pulled pork
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie
-
Flaczki
-
Strogonow wieprzowy
-
Policzki wieprzowe
-
Garnek rzymski
-
Zupa węgierska
-
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
-
Zrazy wieprzowe
-
Dania z wieprzowiny
Więcej informacji na temat pasztetu wieprzowego
Domowy, pieczony pasztet wieprzowy z wątróbką drobiową to doskonała propozycja na pyszny zamiennik wędlin na kanapkach. Pasztet ten świetnie pasuje jako dodatek do pieczywa, a jego smak dopełniają ogórki kiszone lub konserwowe. Przepis na pasztet wieprzowy jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go przygotować. Do wykonania pasztetu z wieprzowiny niezbędne będą Tobie następujące produkty spożywcze: boczek wieprzowy, szynka z mięsa wieprzowego, polędwica wołowa, cebula, bułka pszenna, wątróbka drobiowa, jajka, masło, bułka tarta oraz przyprawy (sól pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, gałka muszkatołowa i ziarna pieprzu).
A więc jak zrobić dobry pasztet wieprzowy? Pokrojone kawałki mięsa wraz z cebulą i przyprawami gotuj w wodzie. Następnie mięso pozostaw do ostygnięcia. Wątróbkę sparz we wrzątku. Mięso, wątróbkę i bułkę zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Następnie uzyskaną masę wymieszaj z żółtkami jaj i przyprawami. Białka ubij na sztywną pianę i dodawaj do masy mięsnej. Następnie masę przelej do foremek i piecz ją w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu pozostaw pasztet do całkowitego wystygnięcia.
Dodatek wątróbki drobiowej znacząco podniesie wartość odżywczą potrawy. W produkcie tym znajdziemy sporo witamin i składników mineralnych. Wątróbka drobiowa często niedoceniana jest w naszej kuchni. Wątróbka jest dobrym źródłem białka, witaminy A, niektórych witamin z grupy B oraz żelaza. Wiele osób uważa, że powinniśmy zrezygnować z jej spożywania, ponieważ gromadzi toksyny - nie jest to jednak prawda, narząd ten kieruje szkodliwe produkty przemiany materii do wydalenia (a nie jak uważają niektórzy - gromadzi te związki).
Podsumowując prosty przepis na swojski pasztet świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. Idealnie smakuje z dodatkiem ogórków kiszonych i konserwowych. Potrawa ta świetnie sprawdzi się w diecie bezmlecznej. Jest to doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, ponieważ pasztet w swoim składzie zawiera dużo rodzajów mięs.
Alergeny w pasztecie wieprzowym
Lista alergenów dla pasztetu wieprzowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze pasztetu wieprzowego
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.