Pulled pork

Opublikowano: 16.05.2022 r., 14:07 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pulled pork na drewnianej desce
Pulled pork
Pulled pork to nic innego jak szarpana wołowina. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mięso jest niezwykle smaczne i soczyste. Koniecznie sprawdźcie ten łatwy przepis.
Przygotowanie 480 min
Pieczenie i Marynowanie 600 min
496 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (2000 g)
  • Cukier trzcinowy (200 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Pieprz cayenne 1 łyżka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, kumin, liść laurowy, czosnek, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, garnek żeliwny

Przepis na pulled pork krok po kroku

W moździerzu utrzyj dokładnie przyprawy: łyżkę kuminu, łyżkę ostrego chilli, pieprzu cayenne, soli, grubo mielonego pieprzu i 100 g brązowego cukru.

Wymieszaj suche przyprawy ze startymi na tarce ząbkami czosnku.

W dwóch litrach wody dokładnie rozpuść 130 g soli oraz 100 g cukru brązowego.

Do wody dodaj 4 liście laurowe i 3 łyżki przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw. [Resztę przypraw zostaw na później.] Wymieszaj.

Łopatkę umyj i osusz. Umieść w większej misce. Wlej marynatę. Okryj miskę folią spożywczą.

Odstaw do lodówki na minimum 8 godzin do marynowania.

Zamarynowane mięso wyciągnij z płynu i osusz. Całe mięso natrzyj pozostałą mieszanką przypraw.

Umieść mięso w żeliwnym garnku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 st. C i piecz pod przykryciem przez 7-8 godzin.

Po tym czasie zwiększ temperaturę do 130 st. C i piecz jeszcze 2 godziny. Podczas drugiej godziny ściągnij pokrywkę garnka i kilkukrotnie obróć mięso, by ładnie się zrumieniło.

Po upieczeniu odczekaj około 15 minut, po czym z użyciem dwóch widelców rozdziel mięso na cienkie włókna.

Jak oceniasz przepis na pulled pork
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat pulled pork

Pulled pork to bardzo popularne, pyszne, amerykańskie danie. W Polsce znane jest jak szarpana wieprzowina. Dzięki długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze mięso jest niezwykle smaczne i soczyste.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pulled pork to przychodzę z pomocą. Cały proces przygotowania mięsa zajmuje tylko chwilę, choć dobre marynowanie i pieczenie potrzebują trochę czasu. Na początku przygotuj mieszankę przypraw, którą wykorzystasz do marynaty i późniejszego natarcia mięsa. W moździerzu utrzyj kumin, ostre chilli, pieprz cayenne, sól morską, pieprz i cukier brązowy. Następnie suche przyprawy wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. W dwóch litrach wody rozpuść sól i cukier. Dodaj liście laurowe, 3 łyżki mieszanki przypraw i wymieszaj. W zalewie umieść mięso i schowaj do lodówki minimum na 8 godzin. Po tym czasie mięso osusz i natrzyj pozostałymi przyprawami. Umieść mięso w naczyniu żeliwnym i piecz w piekarniku przez 7-8 godzin w 100 stopniach. Po tym czasie zwiększ temperaturę o 30 stopni i piecz jeszcze 2 godziny. W ostatniej godzinie ściągnij pokrywkę, by mięso się zarumieniło. Upieczone mięso odstaw na 15 minut, po czym zacznij je rozrywać na włókna z użyciem widelców. Znacie już mój sprawdzony przepis na pulled pork. Gwarantuje, że będzie to smaczniejsze rozwiązanie niż tradycyjne danie z grilla! Szarpana wieprzowina świetnie smakuje zapakowana między dwie połówki bułki. Taki burger na pewno na długo zapadnie Ci w pamięć. To naprawdę świetny pomysł na zaskoczenie gości.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Alergeny w pulled pork

Lista alergenów dla pulled pork przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pulled pork

Wartości odżywcze pulled pork

na 100g gotowej potrawy

Mięso wieprzowe to dobre źródło pełnowartościowego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
248.35
496.69
Białko (g)
15.56
31.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
9.24
18.48
Węglowodany przyswajalne (g)
9.16
18.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
16.22
32.45
Tłuszcze nasycone (g)
7.27
14.54
Tłuszcze nienasycone (g)
8.95
17.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.21
14.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.75
3.49

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
6.47
12.94
Witamina B6 (mg)
0.33
0.67
Witamina B12 (µg (mcg))
0.67
1.33
Witamina C (mg)
1.08
2.16
Witamina D (µg (mcg))
1.53
3.06
Witamina E (mg)
0.24
0.48
Retinol (µg (mcg))
1.80
3.60
Tiamina (mg)
0.69
1.39
Ryboflawina (mg)
0.25
0.51
Niacyna (mg)
3.48
6.96
Foliany (µg (mcg))
4.85
9.70
Beta karoten (µg (mcg))
49.03
98.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
61.16
122.33
Potas (mg)
291.54
583.07
Wapń (mg)
22.90
45.81
Fosfor (mg)
165.99
331.98
Magnez (mg)
17.56
35.11
Żelazo (mg)
1.04
2.08
Cynk (mg)
2.45
4.89
Miedź (mg)
0.08
0.16
Mangan (mg)
0.03
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny pulled pork 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pulled pork

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
2000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
48.57
Za 2000 g
Cukier trzcinowy
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Pieprz cayenne
5 g
1 łyżka
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 5 g
Koszt składników
61.50