Garnek rzymski

Opublikowano: 01.06.2022 r., 9:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Garnek rzymski podany w ciemnej miseczce.
Garnek rzymski
Garnek rzymski to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Garnek rzymski jest bardzo łatwy do przygotowania i można go przygotować na wystawne kolacje w gronie znajomych.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 80 min
450 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Karkówka wieprzowa (1200 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Marchewka 2 średnie sztuki (250 g)
  • Ziemniaki późne 2 średnie sztuki (300 g)
  • Seler naciowy (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, lubczyk, natka pietruszki suszona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek rzymski

Przepis na garnek rzymski krok po kroku

Garnek namocz w wodzie przez około 30 minut.

Mięso pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Obierz marchew i ziemniaki ze skórki.

Pokrój marchew w talarki a ziemniaki na połówki.

Seler naciowy pokrój w pół księżyce.

Umieść warzywa w naczyniu.

Mięso obtocz w mące pszennej.

Umieść w naczyniu.

Całość dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodką, papryką ostrą, lubczykiem i natką pietruszki.

Wlej wodę i wymieszaj.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 80 minut.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na garnek rzymski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,4% osób

Więcej informacji na temat garnka rzymskiego

Garnek rzymski to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Garnek rzymski to właściwie nazwa naczynia a nie dania samego w sobie. Naczynie gliniane, które świetnie nadaje się do pieczenia warzyw oraz mięsa. Można piec w nim także mięso drobiowe w całości. Garnek pozwala na przygotowanie bardzo soczystych potraw. Przepis na garnek rzymski jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: karkówka wieprzowa, cebula, marchew, ziemniaki, seler naciowy, mąka pszenna, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, lubczyk, natka pietruszki.

Jak zrobić garnek rzymski? Garnek namocz w wodzie przez około 30 minut. Mięso pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Obierz marchew i ziemniaki ze skórki. Pokrój marchew w talarki a ziemniaki na połówki. Seler naciowy pokrój w pół księżyce. Umieść warzywa w naczyniu. Mięso obtocz w mące pszennej. Umieść w naczyniu. Całość dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodką, papryką ostrą, lubczykiem i natką pietruszki. Wlej wodę i wymieszaj. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 80 minut. Podawaj na dużym talerzu.

Karkówka jest mięsem tłustym zawierającym dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Jest to białko pełnowartościowe, łatwo wchłaniające się. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Karkówka zawiera dużą ilość składników mineralnych takich jak żelazo lub witaminy z grupy B.

Podsumowując smaczny garnek rzymski to bardzo dobre danie obiadowe. Potrawa pieczona w piekarniku jest bardzo delikatna. Naczynie wykonane z gliny daje podobny efekt co gotowanie na parze. Warzywa i mięso są bardzo delikatne i bardzo soczyste. Jednogarnkowe danie sprawdzi się na szybki posiłek lub imprezę ze znajomymi. Pyszny obiad można podać także dzieciom.

Alergeny w garnku rzymskim

Lista alergenów dla garnka rzymskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na garnek rzymski nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • natka pietruszki suszona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze garnka rzymskiego

na 100g gotowej potrawy

Garnek rzymski to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa zawiera także dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Garnek jest niskokaloryczny i sprawdzi się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
128.77
450.70
Białko (g)
14.99
52.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
6.54
22.88
Węglowodany przyswajalne (g)
5.63
19.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
3.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
4.44
15.54
Tłuszcze nasycone (g)
1.78
6.23
Tłuszcze nienasycone (g)
2.66
9.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.91
6.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
2.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.09
129.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
96.43
337.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.98
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.51
15.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.55
1.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.55
1.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
1.31
Ryboflawina (mg)
0.18
0.63
Niacyna (mg)
3.26
11.40
Foliany (µg (mcg))
13.91
48.68
Beta karoten (µg (mcg))
954.02
3339.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
48.91
171.18
Potas (mg)
312.75
1094.62
Wapń (mg)
18.41
64.43
Fosfor (mg)
154.89
542.10
Magnez (mg)
18.09
63.31
Żelazo (mg)
0.86
3.03
Cynk (mg)
1.83
6.42
Miedź (mg)
0.10
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny garnka rzymskiego 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania garnka rzymskiego

Koszt składników
56.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Karkówka wieprzowa
1200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
28.80
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
250 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Ziemniaki późne
300 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Seler naciowy
100 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
56.50