Przepis na garnek rzymski krok po kroku
- Karkówka wieprzowa 1200 g
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Marchewka 250 g 2 średnie sztuki
- Ziemniaki późne 300 g 2 średnie sztuki
- Seler naciowy 100 g
- Mąka pszenna typ 500 50 g 5 płaskich łyżek stołowych
Garnek namocz w wodzie przez około 30 minut.
Mięso pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Obierz marchew i ziemniaki ze skórki.
Pokrój marchew w talarki a ziemniaki na połówki.
Seler naciowy pokrój w pół księżyce.
Umieść warzywa w naczyniu.
Mięso obtocz w mące pszennej.
Umieść w naczyniu.
Całość dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodką, papryką ostrą, lubczykiem i natką pietruszki.
Wlej wodę i wymieszaj.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 80 minut.
Podawaj na dużym talerzu.

(liczba kalorii)
Garnek rzymski - cechy przepisu
Więcej o garnku rzymskim
Garnek rzymski to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Garnek rzymski to właściwie nazwa naczynia a nie dania samego w sobie. Naczynie gliniane, które świetnie nadaje się do pieczenia warzyw oraz mięsa. Można piec w nim także mięso drobiowe w całości. Garnek pozwala na przygotowanie bardzo soczystych potraw. Przepis na garnek rzymski jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: karkówka wieprzowa, cebula, marchew, ziemniaki, seler naciowy, mąka pszenna, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, lubczyk, natka pietruszki.
Jak zrobić garnek rzymski? Garnek namocz w wodzie przez około 30 minut. Mięso pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Obierz marchew i ziemniaki ze skórki. Pokrój marchew w talarki a ziemniaki na połówki. Seler naciowy pokrój w pół księżyce. Umieść warzywa w naczyniu. Mięso obtocz w mące pszennej. Umieść w naczyniu. Całość dopraw solą, pieprzem oraz papryką słodką, papryką ostrą, lubczykiem i natką pietruszki. Wlej wodę i wymieszaj. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 80 minut. Podawaj na dużym talerzu.
Karkówka jest mięsem tłustym zawierającym dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Jest to białko pełnowartościowe, łatwo wchłaniające się. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Karkówka zawiera dużą ilość składników mineralnych takich jak żelazo lub witaminy z grupy B.
Podsumowując smaczny garnek rzymski to bardzo dobre danie obiadowe. Potrawa pieczona w piekarniku jest bardzo delikatna. Naczynie wykonane z gliny daje podobny efekt co gotowanie na parze. Warzywa i mięso są bardzo delikatne i bardzo soczyste. Jednogarnkowe danie sprawdzi się na szybki posiłek lub imprezę ze znajomymi. Pyszny obiad można podać także dzieciom.
Wartości odżywcze garnka rzymskiego
Energia i białka
(350g)
Węglowodany w garnku rzymskim
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy w przepisie na garnek rzymski
(350g)
Składniki mineralne w przepisie na garnek rzymski
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w garnku rzymskim
Lista alergenów dla garnka rzymskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na garnek rzymski nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- natka pietruszki suszona