Zrazy wieprzowe

Opublikowano: 26.06.2022 r., 8:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zrazy wieprzowe z ziemniakami i buraczkami
Zrazy wieprzowe
Zrazy wieprzowe ze schabu w sosie śmietanowym to doskonała propozycja na smaczne danie mięsne, które można podać z dodatkiem ziemniaków oraz surówki na obiad.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Czas duszenia 50 min
430 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (400 g)
  • Ogórek konserwowy - 2 średnie sztuki (150 g)
  • Szynka konserwowa (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (80 g)
  • Musztarda sarepska - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
kuchenka, tłuczek do mięsa, patelnia głęboka, wykałaczki

Przepis na zrazy wieprzowe krok po kroku

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowy, pokrój na cztery plastry i rozbij je na cienkie płaty.

Każdy płat oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem.

Ogórki konserwowe pokój w słupki.

Następnie jedną stronę mięsa posmaruj musztardą, połóż plaster szynki oraz pół pokrojonego ogórka.

Roladki zwiń i wbij w nie wykałaczki, aby się nie otworzyły.

Roladki obtocz w połowie mąki.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim roladki z każdej strony.

Gdy roladki będą już zarumienione, zalej je dwoma szklankami wody. Następnie dodaj do wody dwa ziela angielskie oraz dwa liście laurowe.

Zawartość patelni duś na małym ogniu przez około 45 minut.

Gotowe roladki wyciągnij, a z pozostałej wody przygotuj sos. W tym celu do zawartości patelni dodaj szczyptę majeranku, sól i pieprz.

Pozostałą mąkę wymieszaj z pięcioma łyżkami zimnej wody, następnie do mąki dodaj odrobinę gorącego wywaru sosu, wymieszaj i wlej na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj.

Na koniec do sosu dodaj śmietankę i zagotuj.

Gotowe zrazy podawaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na zrazy wieprzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat zrazów wieprzowych

Zrazy wieprzowe ze schabu w sosie na bazie śmietany to doskonały pomysł na pyszne danie mięsne, które możesz podać na obiad dla całej rodziny. Zrazy wieprzowe doskonale smakują z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki ze świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na zrazy wieprzowe jest prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy bez kości, ogórek konserwowy, szynka konserwowa, mąka pszenna, musztarda sarepska, śmietana 30%, olej rzepakowy oraz przyprawy (sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie oraz liście laurowe).

Jak zrobić zrazy wieprzowe? Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowy, pokrój na cztery plastry i rozbij je na cienkie płaty. Każdy płat oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem. Ogórki konserwowe pokój w słupki. Następnie jedną stronę mięsa posmaruj musztardą, połóż plaster szynki oraz pół pokrojonego ogórka. Roladki zwiń i wbij w nie wykałaczki, aby się nie otworzyły. Roladki obtocz w połowie mąki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim roladki z każdej strony. Gdy roladki będą już zarumienione, zalej je dwoma szklankami wody. Następnie dodaj do wody dwa ziela angielskie oraz dwa liście laurowe. Zawartość patelni duś na małym ogniu przez około 45 minut. Gotowe roladki wyciągnij, a z pozostałej wody przygotuj sos. W tym celu do zawartości patelni dodaj szczyptę majeranku, sól i pieprz. Pozostałą mąkę wymieszaj z pięcioma łyżkami zimnej wody, następnie do mąki dodaj odrobinę gorącego wywaru sosu, wymieszaj i wlej na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec do sosu dodaj śmietankę i zagotuj. Gotowe zrazy podawaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.

Podsumowując prosty przepis na smaczne zrazy wieprzowe ze schabu świetnie sprawdzi się, aby przygotować obiad dla całej rodziny. Zrazy wieprzowe w sosie śmietanowym są dobre bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Zrazy można podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówki z białej kapusty.

Alergeny w zrazach wieprzowych

Lista alergenów dla zrazów wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • Musztarda sarepska
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

W przepisie na zrazy wieprzowe nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zrazów wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

Zrazy wieprzowe to doskonała propozycja na smaczny obiad. Stanowią one doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
195.86
430.90
Białko (g)
13.42
29.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
7.45
16.40
Węglowodany przyswajalne (g)
7.18
15.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
0.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
12.17
26.78
Tłuszcze nasycone (g)
6.05
13.31
Tłuszcze nienasycone (g)
6.12
13.46
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.16
81.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6 (mg)
0.39
0.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.57
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.48
1.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.70
10.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.82
32.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
320.05
704.11
Potas (mg)
239.84
527.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.34
35.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
135.09
297.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.18
42.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
1.98
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.05
2.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zrazów wieprzowych 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zrazów wieprzowych

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
400 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Ogórek konserwowy
150 g
2 średnie sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Szynka konserwowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
80 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Musztarda sarepska
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
43.00