Przepis na bitki wieprzowe krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Łopatkę wieprzową pokrój w plastry, dopraw solą i pieprzem, obtocz w mące ziemniaczanej.

Rozgrzej olej na patelni i obsmaż mięso aż będzie złote.

Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na patelni po mięsie.

Mięso i cebulę przełóż do garnka, zalej bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.

Na koniec dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i duś jeszcze 10 minut.

Bitki wieprzowe podane są na patelni.
Bitki wieprzowe
Koszt przygotowania dania
28.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
477 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
61

Bitki wieprzowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bitkach wieprzowych

Bitki wieprzowe to sprawdzony przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Przepis na bitki wieprzowe jest bardzo szybki w przygotowaniu, nie potrzebujesz także dużego doświadczenie kulinarnego aby go wykonać. do zrobienia bitek wieprzowych potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, bulion warzywny, mąka ziemniaczana, przecier pomidorowy, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.

Jak zrobić bitki wieprzowe? Na początek pokrój mięso z łopatki na plastry grubości 1-2 centymetrów. Dopraw je solą i pieprzem oraz obtocz w mące ziemniaczanej. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż plastry mięsa aż będą złote. Następnie pokrój cebulę w cienkie piórka i zeszklij na patelni po mięsie. Mięso wraz z cebulą przełóż do garnka, wlej bulion, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i duś jeszcze 10 minut. Podawaj do dodatkiem puree ziemniaczanego lub kopytek.

Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Mięso wieprzowe zawiera spore ilości tłuszczu staraj się wybierać kawałki z mniejszą jego zawartością jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potraw. Żelazo jest bardzo ważnym pierwiastkiem biorącym udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Magnez jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego skurczu mięśni. Magnez ma także pośrednie działanie na nasz nastrój. Niedobór magnezu jest bardzo niebezpieczny i może prowadzić do zaburzeń rytmu serca. Cebula ma silne właściwości bakteriobójcze, zawiera dużo witaminy C ,która jest jednym z najsilniejszych naturalnych antyutleniaczy.

Podsumowując łatwe i smaczne bitki wieprzowe to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny.

Pyszne bitki możesz przechowywać w lodówce 2-3 dni. Dobre bitki w sosie sprawdzą się podane na imprezie ze znajomymi. Jest to nie wymagające pilnowania danie, na które nie poświęcisz wiele czasu.

Wartości odżywcze bitek wieprzowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
199.01 kcal
477.63 kcal
Białko
9.39 g
22.54 g

Węglowodany w bitkach wieprzowych

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
4.15 g
9.95 g
Węglowodany przyswajalne
3.66 g
8.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.49 g
1.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
15.89 g
38.14 g
Tłuszcze nasycone
4.68 g
11.23 g
Tłuszcze nienasycone
11.21 g
26.91 g
Tłuszcze jednonasycone
8.45 g
20.28 g
Tłuszcze wielonasycone
2.76 g
6.63 g

Witaminy w przepisie na bitki wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A
4.22 µg (mcg)
10.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
0.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
0.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.09 mg
5.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.88 µg (mcg)
2.12 µg (mcg)
Witamina E
0.17 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.04 µg (mcg)
2.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.42 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.17 mg
5.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
6.69 µg (mcg)
16.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
31.72 µg (mcg)
76.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na bitki wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
100.06 mg
240.16 mg
Potas
224.51 mg
538.83 mg
Wapń
14.38 mg
34.52 mg
Fosfor
105.50 mg
253.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.60 mg
32.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
1.64 mg
Cynk
1.46 mg
3.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bitek wieprzowych 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bitkach wieprzowych

Lista alergenów dla bitek wieprzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania bitek wieprzowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
800 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
19.43
Za 800 g
Mąka ziemniaczana
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Cebula
250 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Bulion warzywny
300 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 ml
Przecier pomidorowy z solą
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Koszt składników
69.00
Jak oceniasz przepis na bitki wieprzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób