Zupa węgierska

Opublikowano: 01.06.2022 r., 9:51 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa węgierska podana w ciemnej miseczce.
Zupa węgierska
Zupa węgierska to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo syta i świetnie sprawdzi się na podczas imprezy ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
340 kcal
Kcal w porcji
490 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka wieprzowa (600 g)
  • Cebula 2 średnie sztuki (300 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (300 g)
  • Marchewka 3 małe sztuki (250 g)
  • Pieczarki 10 średnich sztuk (300 g)
  • Ziemniaki późne 5 małych sztuk (500 g)
  • Smalec (100 g)
  • Bulion drobiowy 10 szklanek (2500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa węgierska krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę.

Obtocz je w mące pszennej.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Obierz marchew i ziemniaki ze skórki.

Pokrój w kostkę.

Pieczarki pokrój na połówki.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę.

W garnku rozgrzej smalec.

Zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki i podsmaż.

Warzywa odsuń na bok i podsmaż mięso.

Dodaj warzywa a także liść laurowy i ziele angielskie.

Wlej bulion drobiowy, dodaj paprykę słodką i ostrą.

Gotuj zupę przez 40 minut na wolnym ogniu.

Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj składniki.

Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa.

Jak oceniasz przepis na zupa węgierska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy węgierskiej

Zupa węgierska to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna i syta. Można ją podać jako danie główne w ciepły dzień. Zupa jest rozgrzewająca i bardzo dobrze sprawdza się podczas zimowych prac na dworze. Przepis na zupę węgierską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, papryka czerwona, marchew, pieczarki, ziemniaki, papryka ostra, papryka słodka, smalec, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mąka pszenna.

Jak zrobić zupę węgierską? Mięso pokrój w kostkę. Obtocz je w mące pszennej. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz marchew i ziemniaki ze skórki. Pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój na połówki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę. W garnku rozgrzej smalec. Zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i podsmaż. Warzywa odsuń na bok i podsmaż mięso. Dodaj warzywa, a także liść laurowy i ziele angielskie. Wlej bulion drobiowy, dodaj paprykę słodką i ostrą. Gotuj zupę przez 40 minut na wolnym ogniu. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj składniki. Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa.

Łopatka jest mięsem wieprzowym o średniej kaloryczności, zawiera dużo białka zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Buduje wszystkie komórki oraz jest niezbędne do produkcji hormonów białkowych i różnych enzymów.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyszną zupę jest idealny na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa sprawdzi się na wiele różnych okazji. Pikantna zupa nie powinna być spożywana przez dzieci poniżej 6 roku życia oraz osoby starsze mające problemy trawienne. Najlepsza zupa węgierska może zostać wzbogacona także innymi warzywami takimi jak dynia czy cukinia. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pyszna zupa jest doskonała także podczas spotkania ze znajomymi.

Alergeny w zupie węgierskiej

Lista alergenów dla zupy węgierskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze zupy węgierskiej

na 100g gotowej potrawy

Zupa węgierska to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Zupa zawiera średnią ilość kalorii, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej. Zupę można przygotować z mięsem kurczaka, będzie ona jeszcze mniej kaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(490g)
Energia (kcal)
69.41
340.10
Białko (g)
3.15
15.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(490g)
Węglowodany (g)
4.38
21.47
Węglowodany przyswajalne (g)
3.73
18.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
3.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(490g)
Tłuszcz (g)
4.44
21.73
Tłuszcze nasycone (g)
2.02
9.92
Tłuszcze nienasycone (g)
2.41
11.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.91
9.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
2.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
2.96
14.50
Brak danych dla: łopatka wieprzowa, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(490g)
Witamina A (µg (mcg))
52.46
257.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.55
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
10.80
52.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
1.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.24
1.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.67
Ryboflawina (mg)
0.11
0.53
Niacyna (mg)
1.09
5.36
Foliany (µg (mcg))
9.61
47.10
Beta karoten (µg (mcg))
522.81
2561.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(490g)
Sód (mg)
202.20
990.80
Potas (mg)
148.48
727.55
Wapń (mg)
8.94
43.79
Fosfor (mg)
41.83
204.95
Magnez (mg)
7.94
38.90
Żelazo (mg)
0.39
1.90
Cynk (mg)
0.48
2.35
Miedź (mg)
0.06
0.29
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy węgierskiej 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy węgierskiej

Koszt składników
106.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
600 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.57
Za 600 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Papryka czerwona
300 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Marchewka
250 g
3 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Pieczarki
300 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Ziemniaki późne
500 g
5 małych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Smalec
100 g
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 100 g
Bulion drobiowy
2500 g
10 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 4
53.57
Za 2500 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
106.50