Przepis na zupa węgierska krok po kroku
- Łopatka wieprzowa 600 g
- Cebula 300 g 2 średnie sztuki
- Papryka czerwona 300 g 1 duża sztuka
- Marchewka 250 g 3 małe sztuki
- Pieczarki 300 g 10 średnich sztuk
- Ziemniaki późne 500 g 5 małych sztuk
- Smalec 100 g
- Bulion drobiowy 2500 g 10 szklanek
- Mąka pszenna typ 500 50 g
Mięso pokrój w kostkę.
Obtocz je w mące pszennej.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Obierz marchew i ziemniaki ze skórki.
Pokrój w kostkę.
Pieczarki pokrój na połówki.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę.
W garnku rozgrzej smalec.
Zeszklij cebulę.
Dodaj pieczarki i podsmaż.
Warzywa odsuń na bok i podsmaż mięso.
Dodaj warzywa a także liść laurowy i ziele angielskie.
Wlej bulion drobiowy, dodaj paprykę słodką i ostrą.
Gotuj zupę przez 40 minut na wolnym ogniu.
Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj składniki.
Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Zupa węgierska - cechy przepisu
Więcej o zupie węgierskiej
Zupa węgierska to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa jest bardzo aromatyczna i syta. Można ją podać jako danie główne w ciepły dzień. Zupa jest rozgrzewająca i bardzo dobrze sprawdza się podczas zimowych prac na dworze. Przepis na zupę węgierską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, papryka czerwona, marchew, pieczarki, ziemniaki, papryka ostra, papryka słodka, smalec, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, mąka pszenna.
Jak zrobić zupę węgierską? Mięso pokrój w kostkę. Obtocz je w mące pszennej. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Obierz marchew i ziemniaki ze skórki. Pokrój w kostkę. Pieczarki pokrój na połówki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę. W garnku rozgrzej smalec. Zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki i podsmaż. Warzywa odsuń na bok i podsmaż mięso. Dodaj warzywa, a także liść laurowy i ziele angielskie. Wlej bulion drobiowy, dodaj paprykę słodką i ostrą. Gotuj zupę przez 40 minut na wolnym ogniu. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj składniki. Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa.
Łopatka jest mięsem wieprzowym o średniej kaloryczności, zawiera dużo białka zwierzęcego, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Buduje wszystkie komórki oraz jest niezbędne do produkcji hormonów białkowych i różnych enzymów.
Podsumowując sprawdzony przepis na pyszną zupę jest idealny na obiad dla całej rodziny. Smaczna zupa sprawdzi się na wiele różnych okazji. Pikantna zupa nie powinna być spożywana przez dzieci poniżej 6 roku życia oraz osoby starsze mające problemy trawienne. Najlepsza zupa węgierska może zostać wzbogacona także innymi warzywami takimi jak dynia czy cukinia. Zupa jest dobra do spożycia od razu po ugotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pyszna zupa jest doskonała także podczas spotkania ze znajomymi.
Wartości odżywcze zupy węgierskiej
Energia i białka
(490g)
Węglowodany w zupie węgierskiej
(490g)
Tłuszcze
(490g)
Witaminy w przepisie na zupa węgierska
(490g)
Składniki mineralne w przepisie na zupa węgierska
(490g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zupie węgierskiej
Lista alergenów dla zupy węgierskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500