Przepis na szaszłyki z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, curry, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę o wymiarach 3 × 3 cm.

Umieść mięso w misce, dodaj sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę ostrą, słodką, curry i majeranek, wlej olej rzepakowy i wymieszaj dokładnie.

Mięso umieść w lodówce na około 2-3 godziny.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój na grube plastry.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę.

Pieczarki przekrój na połówki.

Cukinię pokrój w plastry.

Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez 20 minut.

Nadziewaj mięso, plastry boczku i warzywa tworząc kolorowe kompozycje.

Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.

Szaszłyki podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Szaszłyki z piekarnika podane na ciemnej podkładce.
Szaszłyki z piekarnika
Koszt przygotowania dania
39.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
577 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
22

Szaszłyki z piekarnika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szaszłykach z piekarnika

Szaszłyki z piekarnika to świetny pomysł na pieczone mięso z dodatkiem warzyw. Szaszłyki tradycyjnie przygotowuje się z grubo krojonego mięsa, które marynuje się w ziołach. Potrawa przygotowywana jest na grillu, lecz w okresie zimowym można ją przygotować w piekarniku. Przepis na szaszłyki z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia szaszłyków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, boczek wieprzowy wędzony, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, curry, majeranek, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka czerwona, pieczarki, cukinia.

Jak zrobić szaszłyki z piekarnika? Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę o wymiarach 3 × 3 cm. Umieść mięso w misce, dodaj sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę ostrą, słodką, curry i majeranek, wlej olej rzepakowy i wymieszaj dokładnie. Mięso umieść w lodówce na około 2-3 godziny. Cebulę obierz z łupiny i pokrój na grube plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę. Pieczarki przekrój na połówki. Cukinię pokrój w plastry. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez 20 minut. Nadziewaj mięso, plastry boczku i warzywa tworząc kolorowe kompozycje. Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Szaszłyki podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Łopatka wieprzowa to mięso zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso zawiera także sporą ilość witamin z grupy B oraz potasu. Łopatka jest mięsem dość tłustym, dlatego idealnie nadaje się do szaszłyków.

Podsumowując to, ile czasu piec szaszłyki zależy od rodzaju mięsa. Temperatura powinna wynosić około 180-200 stopni. Pyszne szaszłyki możesz także grillować, skróć odpowiednio czas pieczenia o około 5 minut. Prosty przepis na obiad możesz dowolnie modyfikować, dodając różnego rodzaju warzywa. Szaszłyki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce, gdyż po odgrzaniu stracą swoją soczystość.

Wartości odżywcze szaszłyków z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
165.07 kcal
577.74 kcal
Białko
10.40 g
36.39 g

Węglowodany w szaszłykach z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
2.76 g
9.65 g
Węglowodany przyswajalne
2.03 g
7.09 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.73 g
2.56 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
12.43 g
43.51 g
Tłuszcze nasycone
4.50 g
15.74 g
Tłuszcze nienasycone
7.93 g
27.77 g
Tłuszcze jednonasycone
5.96 g
20.87 g
Tłuszcze wielonasycone
1.97 g
6.89 g

Witaminy w przepisie na szaszłyki z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
25.07 µg (mcg)
87.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.27 mg
0.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.38 µg (mcg)
1.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
21.56 mg
75.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.67 µg (mcg)
2.35 µg (mcg)
Witamina E
0.35 mg
1.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.77 µg (mcg)
6.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.37 mg
1.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.11 mg
10.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.77 µg (mcg)
55.19 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
243.44 µg (mcg)
852.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szaszłyki z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
183.58 mg
642.53 mg
Potas
282.60 mg
989.12 mg
Wapń
12.23 mg
42.80 mg
Fosfor
127.44 mg
446.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.95 mg
55.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.68 mg
2.38 mg
Cynk
1.46 mg
5.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków z piekarnika 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szaszłykach z piekarnika

Lista alergenów dla szaszłyków z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyki z piekarnika

Cena przygotowania szaszłyków z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
800 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
19.43
Za 800 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukinia
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka czerwona
300 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Pieczarki
300 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
69.00
Jak oceniasz przepis na szaszłyki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób