Szaszłyki z piekarnika

Opublikowano: 04.04.2022 r., 9:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szaszłyki z piekarnika podane na ciemnej podkładce.
Szaszłyki z piekarnika
Szaszłyki z piekarnika to bardzo dobra propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Szaszłyki to tradycyjne danie z grilla. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na aromatyczne mięso pieczone.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Marynowanie 25 min
577 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Łopatka wieprzowa (800 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Cukinia 1 duża sztuka (300 g)
  • Papryka czerwona 2 średnie sztuki (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Pieczarki 10 średnich sztuk (300 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, curry, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na szaszłyki z piekarnika krok po kroku

Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę o wymiarach 3 × 3 cm.

Umieść mięso w misce, dodaj sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę ostrą, słodką, curry i majeranek, wlej olej rzepakowy i wymieszaj dokładnie.

Mięso umieść w lodówce na około 2-3 godziny.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój na grube plastry.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę.

Pieczarki przekrój na połówki.

Cukinię pokrój w plastry.

Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez 20 minut.

Nadziewaj mięso, plastry boczku i warzywa tworząc kolorowe kompozycje.

Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut.

Szaszłyki podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Jak oceniasz przepis na szaszłyki z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat szaszłyków z piekarnika

Szaszłyki z piekarnika to świetny pomysł na pieczone mięso z dodatkiem warzyw. Szaszłyki tradycyjnie przygotowuje się z grubo krojonego mięsa, które marynuje się w ziołach. Potrawa przygotowywana jest na grillu, lecz w okresie zimowym można ją przygotować w piekarniku. Przepis na szaszłyki z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia szaszłyków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: łopatka wieprzowa, cebula, boczek wieprzowy wędzony, papryka ostra, papryka słodka, czosnek, curry, majeranek, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka czerwona, pieczarki, cukinia.

Jak zrobić szaszłyki z piekarnika? Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę o wymiarach 3 × 3 cm. Umieść mięso w misce, dodaj sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę ostrą, słodką, curry i majeranek, wlej olej rzepakowy i wymieszaj dokładnie. Mięso umieść w lodówce na około 2-3 godziny. Cebulę obierz z łupiny i pokrój na grube plastry. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w dużą kostkę. Pieczarki przekrój na połówki. Cukinię pokrój w plastry. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie przez 20 minut. Nadziewaj mięso, plastry boczku i warzywa tworząc kolorowe kompozycje. Szaszłyki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Szaszłyki podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa żytniego.

Łopatka wieprzowa to mięso zawierające dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso zawiera także sporą ilość witamin z grupy B oraz potasu. Łopatka jest mięsem dość tłustym, dlatego idealnie nadaje się do szaszłyków.

Podsumowując to, ile czasu piec szaszłyki zależy od rodzaju mięsa. Temperatura powinna wynosić około 180-200 stopni. Pyszne szaszłyki możesz także grillować, skróć odpowiednio czas pieczenia o około 5 minut. Prosty przepis na obiad możesz dowolnie modyfikować, dodając różnego rodzaju warzywa. Szaszłyki są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Nie powinno się ich przechowywać w lodówce, gdyż po odgrzaniu stracą swoją soczystość.

Alergeny w szaszłykach z piekarnika

Lista alergenów dla szaszłyków z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na szaszłyki z piekarnika

Wartości odżywcze szaszłyków z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Szaszłyki z piekarnika to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Szaszłyki są także bardzo dobrym źródłem błonnika pochodzenia zwierzęcego. Szaszłyki nie zawierają dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzają się w diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
165.07
577.74
Białko (g)
10.40
36.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
2.76
9.65
Węglowodany przyswajalne (g)
2.03
7.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
2.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
12.43
43.51
Tłuszcze nasycone (g)
4.50
15.74
Tłuszcze nienasycone (g)
7.93
27.77
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.96
20.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.97
6.89

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
25.07
87.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
1.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.56
75.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.67
2.35
Witamina E (mg)
0.35
1.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.77
6.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
1.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.11
10.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.77
55.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
243.44
852.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
183.58
642.53
Potas (mg)
282.60
989.12
Wapń (mg)
12.23
42.80
Fosfor (mg)
127.44
446.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.95
55.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
2.38
Cynk (mg)
1.46
5.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szaszłyków z piekarnika 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szaszłyków z piekarnika

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
800 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
19.43
Za 800 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukinia
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Papryka czerwona
300 g
2 średnie sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Pieczarki
300 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
69.00