Paszteciki z pieczarkami i serem
- Pieczarki - 20 sztuka (400 g)
- Ser gouda - W kostce (250 g)
- Cebula - 1 sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy - 7 łyżek (84 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 i 1/4 szklanki (440 g)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Żółtko jajka - 3 żółtka (3 szt.)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Drożdże świeże - 1/3 kostki (33 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (6 g)
- Sól - 1 łyżeczka (5 g)
Przepis na paszteciki z pieczarkami i serem krok po kroku
Do szklanki z ciepłym mlekiem rozkrusz drożdże, a potem dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Całość dobrze wymieszaj i przykryj. Odstaw na ok. 10-15 min.
Do miski z przesianą mąką wsyp 1 łyżeczkę soli i wymieszaj. Dodaj 1 żółtko, 1 jajko, 5 łyżek oleju i rozczyn. Wstępnie połącz składniki (możesz łyżką). Gdy ciasto będzie odchodzić od brzegów, przerzuć je na stolnicę i dalej wyrabiaj ręcznie przez ok. 10-15 min.
Gotowe ciasto przełóż do miski i zakryj je ściereczką. Odstaw na 50-60 min w ciepłe miejsce.
Cebule obierz i pokrój w kosteczkę.
Pieczarki oczyść i pokrój na małe kawałki.
Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie dodaj cebulę. Przesmażaj do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj. Duś pod przykryciem, a potem smaż, aż woda z pieczarek odparuje. Odstaw do wystudzenia.
Wystudzone pieczarki z cebulą wymieszaj z żółtym serem.
Wyrośnięte ciasto podziel na kilka części. Jeden kawałek rozwałkuj i na 1/3 powierzchni wyłóż pieczarki z cebulą i serem. Następnie zawiń ciasto w roladę i pokrój na mniejsze kawałki.
Paszteciki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż je na 10 min do ponownego wyrośnięcia. Następnie wysmaruj je żółtkiem.
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (góra-dół) i piecz przez ok. 25 min do przyrumienienia.
-
Chlebek ziołowy
-
Pizza margherita
-
Lahmacun na drożdżach
-
Szybka pizza
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Pizza Thermomix
-
Cebularz
-
Parówki w cieście drożdżowym
-
Chaczapuri adżarskie
-
Pierogi drożdżowe
-
Chaczapuri z mięsem
-
Rozczyn z drożdży
-
Pizza z krewetkami
-
Pierogi meksykańskie
-
Pizza wiejska
-
Paszteciki ze szpinakiem
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
-
Ciasta drożdżowe na słono
Więcej informacji na temat pasztecików z pieczarkami i serem
Paszteciki z pieczarkami i serem idealnie nadają się na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Jeżeli spodziewasz się wielu gości, warto zaopatrzyć się w większą liczbę tych pasztecików, bo możesz być pewien, że bardzo szybko znikną z talerzy.
Przygotowując te paszteciki, warto mieć na uwadze kilka rzeczy. Drożdże należy wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Można je rozkruszyć tylko do ciepłego mleka (lub wody). Jeżeli dodasz drożdże do czegoś bardzo gorącego, to je zabijesz i rozczyn będzie trzeba wykonać od nowa.
Farsz do pasztecików z pieczarkami i serem jest prosty do przygotowania, ale możesz też pokusić się na jakieś inne nadzienie. Możesz zdecydować się na leśne grzyby. Odpowiedni będzie także farsz składający się z kapusty kiszonej i pieczarek lub mięsa z cebulką. Mięso może być zarówno mielone, jak i najpierw ugotowane w rosole, a później rozdrobnione.
Ten przepis na paszteciki z pieczarkami i serem zakłada użycie ciasta drożdżowego. Możesz jednak pokusić się na ciasto kruche. Będziesz wtedy potrzebować mąkę, sól, żółtka, śmietaną i schłodzone masło. Wszystkie składniki należy ze sobą zagnieść, a powstałe ciasto trzeba schować do lodówki na 30-60 minut. Następnie trzeba wykonać farsz. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i z jednej strony wysmarować farszem. Po zawinięciu w roladę należy je pociąć na mniejsze kawałki. Podobnie jak w przypadku ciasta drożdżowego, wierzch pasztecików warto posmarować żółtkiem. Te paszteciki pieką się krócej. Zazwyczaj wystarczy 15-20 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Te paszteciki drożdżowe z pieczarkowo-serowym farszem są pieczone w piekarniku. Jednak często paszteciki są także smażone na głębokim oleju. Dotyczy to zwłaszcza pasztecików szczecińskich. Jeżeli wolisz usmażyć paszteciki, to trzeba je przygotować w nieco inny sposób. Zamiast zawijać w roladę ciasto drożdżowe wysmarowane farszem, należy brać po kawałku ciasto i rozwałkowywać je na mały placek. Następnie należy nałożyć odpowiednią ilość farszu i dobrze zalepić. Takie paszteciki z grzybami i serem możesz spokojnie usmażyć w garnku.
Alergeny w pasztecikach z pieczarkami i serem
Lista alergenów dla pasztecików z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Mleko 2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze pasztecików z pieczarkami i serem
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.