Paszteciki z pieczarkami i serem

Opublikowano: 27.04.2021 r., 14:46 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone paszteciki z pieczarkami
Paszteciki z pieczarkami i serem
Paszteciki z pieczarkami i serem to bardzo ciekawe danie. Można je podać na obiad lub jako przystawkę w czasie imprezy. Sprawdź, jak wygląda przepis na te paszteciki!
Przygotowanie 70 min
Smażenie i Pieczenie 40 min
628 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Pieczarki - 20 sztuka (400 g)
  • Ser gouda - W kostce (250 g)
  • Cebula - 1 sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy - 7 łyżek (84 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 i 1/4 szklanki (440 g)
  • Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
  • Żółtko jajka - 3 żółtka (3 szt.)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Drożdże świeże - 1/3 kostki (33 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (6 g)
  • Sól - 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska

Przepis na paszteciki z pieczarkami i serem krok po kroku

Do szklanki z ciepłym mlekiem rozkrusz drożdże, a potem dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Całość dobrze wymieszaj i przykryj. Odstaw na ok. 10-15 min.

Do miski z przesianą mąką wsyp 1 łyżeczkę soli i wymieszaj. Dodaj 1 żółtko, 1 jajko, 5 łyżek oleju i rozczyn. Wstępnie połącz składniki (możesz łyżką). Gdy ciasto będzie odchodzić od brzegów, przerzuć je na stolnicę i dalej wyrabiaj ręcznie przez ok. 10-15 min.

Gotowe ciasto przełóż do miski i zakryj je ściereczką. Odstaw na 50-60 min w ciepłe miejsce.

Cebule obierz i pokrój w kosteczkę.

Pieczarki oczyść i pokrój na małe kawałki.

Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie dodaj cebulę. Przesmażaj do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj. Duś pod przykryciem, a potem smaż, aż woda z pieczarek odparuje. Odstaw do wystudzenia.

Wystudzone pieczarki z cebulą wymieszaj z żółtym serem.

Wyrośnięte ciasto podziel na kilka części. Jeden kawałek rozwałkuj i na 1/3 powierzchni wyłóż pieczarki z cebulą i serem. Następnie zawiń ciasto w roladę i pokrój na mniejsze kawałki.

Paszteciki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż je na 10 min do ponownego wyrośnięcia. Następnie wysmaruj je żółtkiem.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (góra-dół) i piecz przez ok. 25 min do przyrumienienia.

Jak oceniasz przepis na paszteciki z pieczarkami i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat pasztecików z pieczarkami i serem

Paszteciki z pieczarkami i serem idealnie nadają się na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Jeżeli spodziewasz się wielu gości, warto zaopatrzyć się w większą liczbę tych pasztecików, bo możesz być pewien, że bardzo szybko znikną z talerzy.

Przygotowując te paszteciki, warto mieć na uwadze kilka rzeczy. Drożdże należy wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Można je rozkruszyć tylko do ciepłego mleka (lub wody). Jeżeli dodasz drożdże do czegoś bardzo gorącego, to je zabijesz i rozczyn będzie trzeba wykonać od nowa.

Farsz do pasztecików z pieczarkami i serem jest prosty do przygotowania, ale możesz też pokusić się na jakieś inne nadzienie. Możesz zdecydować się na leśne grzyby. Odpowiedni będzie także farsz składający się z kapusty kiszonej i pieczarek lub mięsa z cebulką. Mięso może być zarówno mielone, jak i najpierw ugotowane w rosole, a później rozdrobnione.

Ten przepis na paszteciki z pieczarkami i serem zakłada użycie ciasta drożdżowego. Możesz jednak pokusić się na ciasto kruche. Będziesz wtedy potrzebować mąkę, sól, żółtka, śmietaną i schłodzone masło. Wszystkie składniki należy ze sobą zagnieść, a powstałe ciasto trzeba schować do lodówki na 30-60 minut. Następnie trzeba wykonać farsz. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i z jednej strony wysmarować farszem. Po zawinięciu w roladę należy je pociąć na mniejsze kawałki. Podobnie jak w przypadku ciasta drożdżowego, wierzch pasztecików warto posmarować żółtkiem. Te paszteciki pieką się krócej. Zazwyczaj wystarczy 15-20 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Te paszteciki drożdżowe z pieczarkowo-serowym farszem są pieczone w piekarniku. Jednak często paszteciki są także smażone na głębokim oleju. Dotyczy to zwłaszcza pasztecików szczecińskich. Jeżeli wolisz usmażyć paszteciki, to trzeba je przygotować w nieco inny sposób. Zamiast zawijać w roladę ciasto drożdżowe wysmarowane farszem, należy brać po kawałku ciasto i rozwałkowywać je na mały placek. Następnie należy nałożyć odpowiednią ilość farszu i dobrze zalepić. Takie paszteciki z grzybami i serem możesz spokojnie usmażyć w garnku.

Alergeny w pasztecikach z pieczarkami i serem

Lista alergenów dla pasztecików z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze pasztecików z pieczarkami i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
216.81
628.76
Białko (g)
9.38
27.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
21.56
62.52
Węglowodany przyswajalne (g)
20.99
60.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
1.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
10.54
30.56
Tłuszcze nasycone (g)
4.14
12.02
Tłuszcze nienasycone (g)
6.39
18.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.78
13.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.61
4.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
65.09
188.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
52.53
152.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
1.15
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.33
3.86
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.51
1.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
52.05
150.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.32
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.70
7.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
65.84
190.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.90
14.20
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
237.97
690.12
Potas (mg)
177.39
514.45
Wapń (mg)
130.25
377.72
Fosfor (mg)
169.60
491.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.03
55.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.75
5.06
Cynk (mg)
1.31
3.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z pieczarkami i serem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasztecików z pieczarkami i serem

Koszt składników
45.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
400 g
20 sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Ser gouda
250 g
W kostce
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Cebula
200 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
84 ml
7 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.59
Za 84 ml
Mąka pszenna typ 500
440 g
3 i 1/4 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 440 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
3 żółtka
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
33 g
1/3 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 33 g
Cukier
6 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
45.40