Przepis na paszteciki z pieczarkami i serem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska

Do szklanki z ciepłym mlekiem rozkrusz drożdże, a potem dodaj 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Całość dobrze wymieszaj i przykryj. Odstaw na ok. 10-15 min.

Do miski z przesianą mąką wsyp 1 łyżeczkę soli i wymieszaj. Dodaj 1 żółtko, 1 jajko, 5 łyżek oleju i rozczyn. Wstępnie połącz składniki (możesz łyżką). Gdy ciasto będzie odchodzić od brzegów, przerzuć je na stolnicę i dalej wyrabiaj ręcznie przez ok. 10-15 min.

Gotowe ciasto przełóż do miski i zakryj je ściereczką. Odstaw na 50-60 min w ciepłe miejsce.

Cebule obierz i pokrój w kosteczkę.

Pieczarki oczyść i pokrój na małe kawałki.

Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, a następnie dodaj cebulę. Przesmażaj do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Całość wymieszaj. Duś pod przykryciem, a potem smaż, aż woda z pieczarek odparuje. Odstaw do wystudzenia.

Wystudzone pieczarki z cebulą wymieszaj z żółtym serem.

Wyrośnięte ciasto podziel na kilka części. Jeden kawałek rozwałkuj i na 1/3 powierzchni wyłóż pieczarki z cebulą i serem. Następnie zawiń ciasto w roladę i pokrój na mniejsze kawałki.

Paszteciki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż je na 10 min do ponownego wyrośnięcia. Następnie wysmaruj je żółtkiem.

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (góra-dół) i piecz przez ok. 25 min do przyrumienienia.

Paszteciki z pieczarkami i serem znajdują się na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Paszteciki z pieczarkami i serem
Koszt przygotowania dania
18.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
628 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
76

Paszteciki z pieczarkami i serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pasztecikach z pieczarkami i serem

Paszteciki z pieczarkami i serem idealnie nadają się na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi. Jeżeli spodziewasz się wielu gości, warto zaopatrzyć się w większą liczbę tych pasztecików, bo możesz być pewien, że bardzo szybko znikną z talerzy.

Przygotowując te paszteciki, warto mieć na uwadze kilka rzeczy. Drożdże należy wcześniej wyciągnąć z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Można je rozkruszyć tylko do ciepłego mleka (lub wody). Jeżeli dodasz drożdże do czegoś bardzo gorącego, to je zabijesz i rozczyn będzie trzeba wykonać od nowa.

Farsz do pasztecików z pieczarkami i serem jest prosty do przygotowania, ale możesz też pokusić się na jakieś inne nadzienie. Możesz zdecydować się na leśne grzyby. Odpowiedni będzie także farsz składający się z kapusty kiszonej i pieczarek lub mięsa z cebulką. Mięso może być zarówno mielone, jak i najpierw ugotowane w rosole, a później rozdrobnione.

Ten przepis na paszteciki z pieczarkami i serem zakłada użycie ciasta drożdżowego. Możesz jednak pokusić się na ciasto kruche. Będziesz wtedy potrzebować mąkę, sól, żółtka, śmietaną i schłodzone masło. Wszystkie składniki należy ze sobą zagnieść, a powstałe ciasto trzeba schować do lodówki na 30-60 minut. Następnie trzeba wykonać farsz. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i z jednej strony wysmarować farszem. Po zawinięciu w roladę należy je pociąć na mniejsze kawałki. Podobnie jak w przypadku ciasta drożdżowego, wierzch pasztecików warto posmarować żółtkiem. Te paszteciki pieką się krócej. Zazwyczaj wystarczy 15-20 min w temperaturze 175 stopni Celsjusza.

Te paszteciki drożdżowe z pieczarkowo-serowym farszem są pieczone w piekarniku. Jednak często paszteciki są także smażone na głębokim oleju. Dotyczy to zwłaszcza pasztecików szczecińskich. Jeżeli wolisz usmażyć paszteciki, to trzeba je przygotować w nieco inny sposób. Zamiast zawijać w roladę ciasto drożdżowe wysmarowane farszem, należy brać po kawałku ciasto i rozwałkowywać je na mały placek. Następnie należy nałożyć odpowiednią ilość farszu i dobrze zalepić. Takie paszteciki z grzybami i serem możesz spokojnie usmażyć w garnku.

Wartości odżywcze pasztecików z pieczarkami i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kalorie)
216.81 kcal
628.76 kcal
Białko
9.38 g
27.21 g

Węglowodany w pasztecikach z pieczarkami i serem

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany
21.56 g
62.52 g
Węglowodany przyswajalne
20.99 g
60.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.56 g
1.64 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz
10.54 g
30.56 g
Tłuszcze nasycone
4.14 g
12.02 g
Tłuszcze nienasycone
6.39 g
18.54 g
Tłuszcze jednonasycone
4.78 g
13.86 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.61 g
4.67 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
65.09 mg
188.77 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na paszteciki z pieczarkami i serem

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A
52.53 µg (mcg)
152.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.40 µg (mcg)
1.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
1.33 mg
3.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.51 µg (mcg)
1.49 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.18 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
52.05 µg (mcg)
150.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
0.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.70 mg
7.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
65.84 µg (mcg)
190.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
4.90 µg (mcg)
14.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na paszteciki z pieczarkami i serem

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód
237.97 mg
690.12 mg
Potas
177.39 mg
514.45 mg
Wapń
130.25 mg
377.72 mg
Fosfor
169.60 mg
491.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.03 mg
55.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.75 mg
5.06 mg
Cynk
1.31 mg
3.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasztecików z pieczarkami i serem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pasztecikach z pieczarkami i serem

Lista alergenów dla pasztecików z pieczarkami i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania pasztecików z pieczarkami i serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki
400 g
20 sztuka
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Ser gouda
250 g
W kostce
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Cebula
200 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
84 ml
7 łyżek
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.59
Za 84 ml
Mąka pszenna typ 500
440 g
3 i 1/4 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 440 g
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
3 szt.
3 żółtka
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Drożdże świeże
33 g
1/3 kostki
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 33 g
Cukier
6 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 6 g
Sól
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Koszt składników
45.40
Jak oceniasz przepis na paszteciki z pieczarkami i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób