Pasta z tofu
- Tofu wzbogacane wapniem - wędzone (300 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (150 g)
- Cukinia - 1 mała sztuka (150 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (20 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (20 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
Przepis na pasta z tofu krok po kroku
Umyj i obierz marchew.
Pokrój cukinię, dopraw warzywa solą i olejem rzepakowym i upiecz w piekarniku do miękkości.
Wystudzone warzywa umieść w malakserze, dodaj do nich tofu pokrojone na mniejsze kawałki.
Dodaj cebulę i pieprz ziołowy i rozdrobnij, aż powstanie gładka masa.
Posiekaj koper i szczypior, pastę umieść w misce dodaj zioła i wymieszaj.
Więcej informacji na temat pasty z tofu
Pasta z tofu to doskonały pomysł na zdrową przekąskę do chleba. Pyszna domowa pasta może być także bazą do naleśników lub zapiekanek. Przepis na pastę z tofu jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją zrobić. Do zrobienia pasty z tofu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tofu wędzone, marchew, cukinia, cebula, szczypior, koper, sól, olej rzepakowy, pieprz ziołowy.
Prosty przepis na wegetariańską pastę z tofu wykonasz w następujący sposób. Umyj i obierz marchew. Pokrój cukinię, dopraw warzywa solą i olejem rzepakowym i upiecz w piekarniku do miękkości. Wystudzone warzywa umieść w malakserze dodaj do nich tofu pokrojone na mniejsze kawałki. Dodaj także cebulę i pieprz ziołowy, rozdrobnij aż powstanie gładka masa. Posiekaj koper i szczypior, pastę umieść w misce dodaj zioła i wymieszaj. Podawaj pastę ze świeżym pieczywem żytnim lub bezglutenowym.
Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B a także witaminę E i żelazo.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym nie powinny spożywać cukinii.
Podsumowując pomysł na pastę do chleba to pyszna przekąska lub potrawa na śniadanie lub na kolację. Pasta z warzyw i tofu doskonale sprawdzi się jako smarowidło nie tylko do kanapek ale również do naleśników. Dobra pasta może być przechowywana w lodówce przez 3-4 dni.
Alergeny w paście z tofu
Lista alergenów dla pasty z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze pasty z tofu
Pasta z tofu to dobre źródło białka roślinnego. Pasta z tofu zawiera także dużo błonnika pokarmowego. jest świetnym źródłem cennych składników mineralnych.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.