Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, czajnik

Przepis na kotlety z tofu krok po kroku

Tofu zetrzyj na tarce i włóż do dużej miski.

Zagotuj wodę i połącz ją z mąką pszenną i z ciecierzycy.

Dokładnie wymieszaj i przelej do tofu.

Dodaj przyprawy i całość dokładnie wymieszaj ręką.

Z podanego farszu uformuj kotleciki.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety po 3 - 4 minuty z każdej strony.

Kotlety z tofu podane na żeliwnej patelni.
Kotlety z tofu - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - kotlety z tofu

W skrócie
Kalorii w porcji
632 kcal
Wielkość
jednej porcji
188 g
Indeks glikemiczny
67

Wartości odżywcze kotletów z tofu

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa alternatywa dla mięsnych kotletów, która nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(188g)
Energia (kcal)
336.48
632.58
Białko (g)
9.75
18.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(188g)
Węglowodany (g)
21.79
40.97
Węglowodany przyswajalne (g)
19.92
37.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.87
3.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(188g)
Tłuszcz (g)
23.63
44.42
Tłuszcze nasycone (g)
2.51
4.71
Tłuszcze nienasycone (g)
21.12
39.71
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.95
26.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.17
13.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(188g)
Witamina B6 (mg)
0.12
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.43
2.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
100.32
188.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(188g)
Sód (mg)
14.08
26.47
Potas (mg)
213.76
401.87
Wapń (mg)
178.24
335.09
Fosfor (mg)
117.28
220.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
46.70
87.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.24
7.97
Cynk (mg)
1.00
1.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.27
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.67
1.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z tofu 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z tofu

Lista alergenów dla kotletów z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Więcej informacji na temat kotletów z tofu

Kotlety z tofu to wspaniała alternatywa dla tych tradycyjnych. Można je zrobić bardzo szybko, a smakują naprawdę fantastycznie. Te roślinne mielone kotleciki są tak uniwersalne, że sprawdzą się do wielu różnych dań. Można je podawać z sosem, ale również bez niego. Świetnie komponują się również jako dodatek do sałatek czy wrapów. Można je zjadać zarówno na ciepło, jak i po obróbce termicznej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety z tofu, które nie tylko wspaniale smakują, ale również są bardzo proste w przygotowaniu, ten przepis jest dla ciebie. Całość zajmuje tylko kilka minut, a ich smak jest po prostu fantastyczny. Kotleciki robi się z tartego tofu, dzięki czemu łatwo jest formować kotleciki. Jednak równie dobrze można też usmażyć w panierce zwykłe plastry. Taka opcja na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy nie mają zbyt dużo wolnego czasu. Do zrobienia kotletów przyda się tylko podstawowy sprzęt. W przypadku braku piekarnika można je równie dobrze usmażyć na patelni.

Przepis na kotlety z tofu jest nie tylko prosty, ale również zdrowy. Dzięki użyciu roślinnego zmiennika można zminimalizować udział nasyconych tłuszczów, których w ciągu dnia zwykle spożywa się zbyt dużo. W nadmiarze są one niezwykle niebezpieczne dla układu krwionośnego. Choć strączki to świetne źródło roślinnego białka i błonnika, to jednak wciąż goszczą w menu zbyt rzadko. Warto to zmienić i sięgnąć po tofu, najlepiej takie wzbogacone o wapń, którego w źle zbilansowanej diecie roślinnej może brakować. Do przygotowania przyda się jedna kostka tofu, choć można użyć większej ilości i od razu przygotować większą porcję. Kotleciki dają się mrozić, dlatego w przypadku zbyt dużej porcji wystarczy wrzucić je do zamrażarki.

Te kotleciki to idealny pomysł na kolację, czy na obiad. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To dobre, a przy tym szybkie danie, które nadaje się zarówno dla wegan, ale również wielbicieli mięsa. Ten prosty przepis pozwala przygotować wegetariańskie klopsiki bez mięsa. Ta wege wersja jest też bardzo sycąca ze względu na duży udział tofu i mąki z ciecierzycy.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z tofu

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 kostka
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Mąka z ciecierzycy
60 g
3 łyżki
7.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 60 g
Mąka pszenna typ 500
60 g
3 łyżki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Olej rzepakowy
75 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.53
Za 75 ml
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na kotlety z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92.4% osób