Pieczone tofu

Opublikowano: 13.12.2021 r., 11:33 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pieczone tofu
Pieczone tofu
Pieczone tofu to danie którego powinien spróbować każdy, nie tylko wegetarianie, czy weganie. Jest przepyszne i sprawdzi się na każdą okazję.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
251 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem 1 kostka (180 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Sos sojowy 1 łyżka (10 ml)
  • Miód 1/2 łyżeczki (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, ocet ryżowy, imbir świeży, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska

Przepis na pieczone tofu krok po kroku

Tofu pokrój w kostkę i obtocz w przyprawach.

W miseczce wymieszaj oliwę z miodem, sosem sojowym i przyprawami.

Tofu zalej marynatą.

Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Jak oceniasz przepis na pieczone tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat pieczonego tofu

Pieczone tofu to świetny pomysł na wegetariańskie lub wegańskie danie na obiad, czy kolację. Oczywiście nie jest dedykowane wyłącznie osobom ograniczającym, czy całkowicie eliminującym mięso i każdy może włączyć je do diety. Przepis na pieczone tofu jest niezwykle prosty i szybki, a wyjęte z piekarnika tofu jest pyszne i dobre na każdą okazję. Pieczone tofu jest miękkie, aksamitne, w dotyku i strukturze przypominające poduszeczki. Potrafi przekonać do siebie nawet te osoby, które nie przepadają za tofu i preferują przede wszystkim mięsne potrawy. Pieczenie tofu sprawia, że będzie ono zdecydowanie mniej kaloryczne niż tofu smażone. Ten produkt bardzo łatwo i szybko chłonie duże ilości tłuszczu, przez co tofu smażone może być nawet kilkukrotnie bardziej kaloryczne niż tofu pieczone. W całym przepisie bardzo ważna jest marynata, która odpowiada za kolor, smak i zapach pieczonego tofu. Do jej przygotowania możesz wykorzystać sos sojowy, odrobinę syropu klonowego lub miodu, słodką paprykę mieloną, 1-2 plasterki imbiru i olej sezamowy, rzepakowy, lub dobrej jakości oliwę z oliwek. Wystarczy, że wymieszasz ze sobą te wszystkie składniki i prosta marynata do tofu będzie gotowa! Możesz dowolnie modyfikować ilości poszczególnych składników i przypraw, w zależności od tego, jakie smaki najbardziej preferujesz na co dzień. Pieczone tofu to bardzo dobre źródło białka. Możesz je wykorzystać jako element dania głównego, dodatek do sałatek, sosów typu leczo, farszu do tortilli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzi się też na kanapki lub jako samodzielna przekąska. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pieczone tofu, aby było przepyszne, delikatne i aromatyczne koniecznie przeczytaj nasz przepis do końca.

Alergeny w pieczonym tofu

Lista alergenów dla pieczonego tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Wartości odżywcze pieczonego tofu

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć indeks glikemiczny można zrezygnować z dodatku miodu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
119.85
251.69
Białko (g)
7.50
15.75

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
3.89
8.17
Węglowodany przyswajalne (g)
3.58
7.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
9.10
19.12
Tłuszcze nasycone (g)
1.71
3.59
Tłuszcze nienasycone (g)
7.39
15.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.50
9.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.90
6.08
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.10
0.21
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.70
1.48
Tiamina (mg)
0.07
0.15
Ryboflawina (mg)
0.05
0.11
Niacyna (mg)
0.29
0.60
Foliany (µg (mcg))
13.90
29.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
274.29
576.01
Potas (mg)
128.78
270.44
Wapń (mg)
309.12
649.16
Fosfor (mg)
93.37
196.07
Magnez (mg)
30.00
63.00
Żelazo (mg)
4.81
10.11
Cynk (mg)
0.75
1.58
Miedź (mg)
0.17
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonego tofu 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonego tofu

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 kostka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Sos sojowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Miód
5 g
1/2 łyżeczki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 5 g
Koszt składników
48.00