Soba

Opublikowano: 10.12.2021 r., 9:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron soba z dodatkiem tofu podany w czarnej miseczce.
Soba
Soba to tradycyjny japoński makaron przygotowywany na bazie mąki gryczanej. Jest on bardzo uniwersalny i podać go można jako danie lub dodać do zupy. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
680 kcal
Kcal w porcji
415 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron soba (400 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (500 g)
  • Papryka zielona 1 duża sztuka (300 g)
  • Olej sezamowy (100 ml)
  • Ananas w puszce (200 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (30 g)
  • Orzechy arachidowe (ziemne) (130 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na soba krok po kroku

Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym oraz papryczce chilli.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej sezamowy, podsmaż tofu, dodaj paprykę i ananasa, smaż chwilę.

Sok z ananasa wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej na patelnię.

Zagotuj i zmniejsz ogień, gotuj, aż sos zgęstnieje.

W garnku zagotuj wodę z solą i umieść soba noodles.

Gotuj przez 3-4 minuty.

Na patelni upraż orzechy ziemne.

Makaron dodaj do sosu i wymieszaj, dopraw pieprzem i startym imbirem.

Wyłóż na talerz i posyp orzechami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na soba
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat soba

Soba to tradycyjny japoński makaron o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Makaron soba kupić można w wielu supermarketach oraz sklepach z azjatycką żywnością. Makaron ma specyficzny smak palonej kaszy gryczanej i jest dość klejący. Przepis na makaron gryczany jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu z sosem potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron soba, tofu, papryczka chilli, sos sojowy, olej sezamowy, orzechy ziemne, papryka zielona, ananas z puszki, mąka ziemniaczana, sól, szczypior, pieprz, imbir świeży.

Jak zrobić makaron soba i ile gotować? Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym oraz papryczce chilli. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, podsmaż tofu, dodaj paprykę i ananasa, smaż chwilę. Sok z ananasa wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej na patelnię. Zagotuj i zmniejsz ogień, gotuj, aż sos zgęstnieje. W garnku zagotuj wodę z solą i umieść soba noodles. Gotuj przez 3-4 minuty. Na patelni upraż orzechy ziemne. Makaron dodaj do sosu i wymieszaj, dopraw pieprzem i startym imbirem. Wyłóż na talerz i posyp orzechami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem.

Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B, a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Na wyroby sojowe powinny szczególnie zwracać uwagę osoby z chorą tarczycą. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi.

Podsumowując, makaron japoński jest bardzo prosty do przygotowania. Makaron gryczany jest bardzo zdrowy i zawiera dużo błonnika pokarmowego. Dania z makaronu są bardzo szybkie do przygotowania i będą doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny lub przekąskę dla niezapowiedzianych gości.

Alergeny w soba

Lista alergenów dla soba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron soba
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)

Wartości odżywcze soba

na 100g gotowej potrawy

Soba to makaron zawierający dużo błonnika pokarmowego. Dania przygotowane z makaronem soba są doskonałą propozycją w diecie osób dbających o linię. Mąka gryczana jest bardzo zasobna w składniki mineralne i nie zawiera glutenu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Energia (kcal)
164.05
680.80
Białko (g)
5.75
23.84
Fenyloalanina (mg)
0.22
0.90
Brak danych dla: orzechy arachidowe (ziemne).
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(415g)
Węglowodany (g)
11.70
48.55
Węglowodany przyswajalne (g)
10.72
44.49
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.98
4.05
Brak danych dla: makaron soba.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(415g)
Tłuszcz (g)
11.54
47.88
Tłuszcze nasycone (g)
2.51
10.43
Tłuszcze nienasycone (g)
9.02
37.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.71
19.55
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.31
17.90
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(415g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
15.77
65.46
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.80
3.33
Brak danych dla: makaron soba.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.35
Ryboflawina (mg)
0.05
0.19
Niacyna (mg)
1.41
5.85
Foliany (µg (mcg))
15.80
65.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(415g)
Sód (mg)
51.82
215.05
Potas (mg)
153.45
636.80
Wapń (mg)
114.89
476.80
Fosfor (mg)
69.16
287.03
Magnez (mg)
29.11
120.80
Żelazo (mg)
1.99
8.24
Cynk (mg)
0.51
2.13
Miedź (mg)
0.09
0.36
Brak danych dla: orzechy arachidowe (ziemne).
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.44
1.81
Brak danych dla: orzechy arachidowe (ziemne).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny soba 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania soba

Koszt składników
72.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron soba
400 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
10.67
Za 400 g
Tofu wzbogacane wapniem
500 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 500 g
Papryka zielona
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 g
Olej sezamowy
100 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 ml
Ananas w puszce
200 g
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
3.53
Za 200 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
130 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.20
Za 130 g
Koszt składników
72.00