Przepis na soba krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, papryczka chilli świeża, szczypiorek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym oraz papryczce chilli.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej sezamowy, podsmaż tofu, dodaj paprykę i ananasa, smaż chwilę.

Sok z ananasa wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej na patelnię.

Zagotuj i zmniejsz ogień, gotuj, aż sos zgęstnieje.

W garnku zagotuj wodę z solą i umieść soba noodles.

Gotuj przez 3-4 minuty.

Na patelni upraż orzechy ziemne.

Makaron dodaj do sosu i wymieszaj, dopraw pieprzem i startym imbirem.

Wyłóż na talerz i posyp orzechami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem.

Makaron soba z dodatkiem tofu podany w czarnej miseczce.
Soba
Koszt przygotowania dania
32.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
581 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
58

Soba - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o soba

Soba to tradycyjny japoński makaron o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Makaron soba kupić można w wielu supermarketach oraz sklepach z azjatycką żywnością. Makaron ma specyficzny smak palonej kaszy gryczanej i jest dość klejący. Przepis na makaron gryczany jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia makaronu z sosem potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron soba, tofu, papryczka chilli, sos sojowy, olej sezamowy, orzechy ziemne, papryka zielona, ananas z puszki, mąka ziemniaczana, sól, szczypior, pieprz, imbir świeży.

Jak zrobić makaron soba i ile gotować? Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj w sosie sojowym oraz papryczce chilli. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej sezamowy, podsmaż tofu, dodaj paprykę i ananasa, smaż chwilę. Sok z ananasa wymieszaj z mąką ziemniaczaną i wlej na patelnię. Zagotuj i zmniejsz ogień, gotuj, aż sos zgęstnieje. W garnku zagotuj wodę z solą i umieść soba noodles. Gotuj przez 3-4 minuty. Na patelni upraż orzechy ziemne. Makaron dodaj do sosu i wymieszaj, dopraw pieprzem i startym imbirem. Wyłóż na talerz i posyp orzechami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem.

Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B, a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Na wyroby sojowe powinny szczególnie zwracać uwagę osoby z chorą tarczycą. Imbir jest także źródłem witamin z grupy B, mających korzystny wpływ na metabolizm całego organizmu. Imbir doskonale rozgrzewa i łagodzi przeziębienia. Ma także właściwości rozrzedzające krew, dlatego nie można go spożywać bezpośrednio przed zabiegami operacyjnymi.

Podsumowując, makaron japoński jest bardzo prosty do przygotowania. Makaron gryczany jest bardzo zdrowy i zawiera dużo błonnika pokarmowego. Dania z makaronu są bardzo szybkie do przygotowania i będą doskonałym pomysłem na obiad dla całej rodziny lub przekąskę dla niezapowiedzianych gości.

Wartości odżywcze soba

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Energia (kalorie)
140.19 kcal
581.80 kcal
Brak danych dla: makaron soba.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(415g)
Tłuszcz
11.51 g
47.78 g
Brak danych dla: makaron soba.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.50 g
10.39 g
Brak danych dla: makaron soba.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
9.01 g
37.39 g
Brak danych dla: makaron soba.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.70 g
19.52 g
Brak danych dla: makaron soba.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.31 g
17.87 g
Brak danych dla: makaron soba.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny soba 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w soba

Lista alergenów dla soba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy arachidowe (ziemne)
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

W przepisie na soba nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • makaron soba
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania soba

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron soba
400 g
Tofu wzbogacane wapniem
500 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 500 g
Papryka zielona
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 g
Olej sezamowy
100 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 ml
Ananas w puszce
200 g
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
3.53
Za 200 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Orzechy arachidowe (ziemne)
130 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
5.20
Za 130 g
Liczba porcji:
Jak oceniasz przepis na soba
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób