Przepis na zupę z kimchi krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
szczypiorek, cukier trzcinowy
To będzie niezbędne
garnek

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż na nim cebulę, aż zrobi się złota.

Dodaj koncentrat i cukier i smaż całość 2 minuty.

Do garnka dodaj kimchi i wlej bulion. Zamknij garnek pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gotuj w ten sposób 10 minut.

Tofu pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.

Na suchej patelni podpraż nasiona sezamu. Zupę podawaj posypaną nasionami i szczypiorkiem.

Zupa z kimchi w czarnym naczyniu
Zupa z kimchi
Koszt przygotowania dania
62.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
183 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
30

Zupa z kimchi - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie z kimchi

Ta domowa, koreańska, pyszna zupa z kimchi z dodatkiem tofu to świetne rozwiązanie na obiad. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zupę z kimchi to uspokajam, że jest to niezwykle prosty i szybki w wykonaniu przepis. Potrzebne do zupy elementy to tylko bulion, cebula i kimchi. Najlepsza jest podana z sezamem i szczypiorkiem, dlatego warto wzbogacić ją o te składniki. Jeśli marzy Ci się smaczny obiad, to przepis na zupę z kimchi jest właśnie dla Ciebie.

Ta dobra zupa jest gotowa w pół godziny. Sam przekonaj się, że ten sprawdzony przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się smaczna zupa.

Kimchi to tradycyjne danie koreańskie, które przygotowuje się z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Najczęściej podstawę stanowi kapusta pekińska oraz ogórek lub rzepa, ale można przyrządzić kimchi również z innych warzyw. W kuchni koreańskiej spotkać można przede wszystkim dwa rodzaje kimchi: zimowe oraz sezonowe, które powstaje z warzyw dostępnych w danej porze roku. Samo słowo kimchi wywodzi się z chińskiego słowa „chimchae”, które oznacza solone warzywa. Prawdopodobnie danie to powstało w Korei w VII wieku, gdy chciano zachować rzepę na zimę, choć pierwsze wzmianki w tekście pochodzą z przełomu XI i XII wieku. Wtedy też zaczęto dodawać do kimchi sos sojowy i stało się ono obecne na stołach Koreańczyków przez cały rok.

Najbardziej charakterystyczną cechą kimchi jest jego pikantny smak, który wynika z obecności papryczek chilli. Urozmaicenie to powstało dopiero w XVI wieku i tą najbardziej popularną wariację można spotkać pod nazwą beachu kimchi. Tradycyjny sposób przygotowania kimchi nosi nazwę kimjang i od 2013 roku znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Do przygotowania kimchi najczęściej używa się kapusty pekińskiej, rzodkwi japońskiej, czosnku, papryki chilli, cebuli i imbiru. Już po samych tych składnikach widać, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna! Uważa się nawet, że to jedno z najzdrowszych dań na świecie. Ze względu na proces fermentacji zawiera w sobie pałeczki kwasu mlekowego, a więc to naturalny probiotyk. Składniki kimchi przyczyniają się do regulacji pracy jelit czy hamowania rozrostu bakterii chorobotwórczych. Obecne w kimchi składniki odżywcze takie jak selen czy allicyna mają duże znaczenie dla zmniejszenia złego cholesterolu w organizmie, zmniejszenia ryzyka zawału lub udaru mózgu. 100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.

Wartości odżywcze zupy z kimchi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
45.82 kcal
183.29 kcal
Białko
2.33 g
9.33 g

Węglowodany w zupie z kimchi

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
3.83 g
15.32 g
Węglowodany przyswajalne
2.66 g
10.63 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.17 g
4.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
2.80 g
11.20 g
Tłuszcze nasycone
0.54 g
2.16 g
Tłuszcze nienasycone
2.26 g
9.04 g
Tłuszcze jednonasycone
1.04 g
4.18 g
Tłuszcze wielonasycone
1.21 g
4.86 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na zupę z kimchi

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
7.82 µg (mcg)
31.27 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.14 mg
4.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.05 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.68 mg
2.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
28.77 µg (mcg)
115.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
81.66 µg (mcg)
326.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę z kimchi

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
305.20 mg
1220.79 mg
Potas
121.27 mg
485.06 mg
Wapń
95.19 mg
380.74 mg
Fosfor
44.20 mg
176.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.75 mg
82.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.31 mg
9.26 mg
Cynk
0.43 mg
1.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z kimchi 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z kimchi

Lista alergenów dla zupy z kimchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Cena przygotowania zupy z kimchi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koncentrat pomidorowy
15 g
1 łyżka
1.50
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 15 g
Cukier trzcinowy
15 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Kimchi
700 g
15.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
42.00
Za 700 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Tofu wzbogacane wapniem
250 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Szczypiorek
10 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Sezam nasiona
40 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
95.50
Jak oceniasz przepis na zupę z kimchi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób