Zupa z kimchi

Opublikowano: 20.01.2023 r., 15:00 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z kimchi w czarnym naczyniu
Zupa z kimchi
Jeśli marzy Ci się smaczny obiad, to przepis na zupę z kimchi jest właśnie dla Ciebie. Jest to niezwykle prosty i szybki w wykonaniu przepis, a potrzebne do zupy składniki to tylko bulion, cebula i kimchi.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
183 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (15 g)
  • Cukier trzcinowy (15 g)
  • Kimchi (700 g)
  • Bulion warzywny (500 ml)
  • Tofu wzbogacane wapniem (250 g)
  • Szczypiorek (10 g)
  • Sezam nasiona (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
szczypiorek, cukier trzcinowy
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zupę z kimchi krok po kroku

Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż na nim cebulę, aż zrobi się złota.

Dodaj koncentrat i cukier i smaż całość 2 minuty.

Do garnka dodaj kimchi i wlej bulion. Zamknij garnek pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gotuj w ten sposób 10 minut.

Tofu pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut.

Na suchej patelni podpraż nasiona sezamu. Zupę podawaj posypaną nasionami i szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na zupę z kimchi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy z kimchi

Ta domowa, koreańska, pyszna zupa z kimchi z dodatkiem tofu to świetne rozwiązanie na obiad. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zupę z kimchi to uspokajam, że jest to niezwykle prosty i szybki w wykonaniu przepis. Potrzebne do zupy elementy to tylko bulion, cebula i kimchi. Najlepsza jest podana z sezamem i szczypiorkiem, dlatego warto wzbogacić ją o te składniki. Jeśli marzy Ci się smaczny obiad, to przepis na zupę z kimchi jest właśnie dla Ciebie.

Ta dobra zupa jest gotowa w pół godziny. Sam przekonaj się, że ten sprawdzony przepis sprawi, że na Twoim stole pojawi się smaczna zupa.

Kimchi to tradycyjne danie koreańskie, które przygotowuje się z kiszonych lub fermentowanych warzyw. Najczęściej podstawę stanowi kapusta pekińska oraz ogórek lub rzepa, ale można przyrządzić kimchi również z innych warzyw. W kuchni koreańskiej spotkać można przede wszystkim dwa rodzaje kimchi: zimowe oraz sezonowe, które powstaje z warzyw dostępnych w danej porze roku. Samo słowo kimchi wywodzi się z chińskiego słowa „chimchae”, które oznacza solone warzywa. Prawdopodobnie danie to powstało w Korei w VII wieku, gdy chciano zachować rzepę na zimę, choć pierwsze wzmianki w tekście pochodzą z przełomu XI i XII wieku. Wtedy też zaczęto dodawać do kimchi sos sojowy i stało się ono obecne na stołach Koreańczyków przez cały rok.

Najbardziej charakterystyczną cechą kimchi jest jego pikantny smak, który wynika z obecności papryczek chilli. Urozmaicenie to powstało dopiero w XVI wieku i tą najbardziej popularną wariację można spotkać pod nazwą beachu kimchi. Tradycyjny sposób przygotowania kimchi nosi nazwę kimjang i od 2013 roku znajduje się na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Do przygotowania kimchi najczęściej używa się kapusty pekińskiej, rzodkwi japońskiej, czosnku, papryki chilli, cebuli i imbiru. Już po samych tych składnikach widać, że to prawdziwa bomba antyoksydacyjna! Uważa się nawet, że to jedno z najzdrowszych dań na świecie. Ze względu na proces fermentacji zawiera w sobie pałeczki kwasu mlekowego, a więc to naturalny probiotyk. Składniki kimchi przyczyniają się do regulacji pracy jelit czy hamowania rozrostu bakterii chorobotwórczych. Obecne w kimchi składniki odżywcze takie jak selen czy allicyna mają duże znaczenie dla zmniejszenia złego cholesterolu w organizmie, zmniejszenia ryzyka zawału lub udaru mózgu. 100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.

Alergeny w zupie z kimchi

Lista alergenów dla zupy z kimchi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

Wartości odżywcze zupy z kimchi

na 100g gotowej potrawy

100 g kimchi to tylko 32 kcal, a z taką porcją zapewnimy już 18% zapotrzebowania na witaminę A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
45.82
183.29
Białko (g)
2.33
9.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
3.83
15.32
Węglowodany przyswajalne (g)
2.66
10.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
4.69

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
2.80
11.20
Tłuszcze nasycone (g)
0.54
2.16
Tłuszcze nienasycone (g)
2.26
9.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.04
4.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.21
4.86
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
7.82
31.27
Brak danych dla: olej rzepakowy, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.14
4.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.05
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.68
2.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.77
115.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
81.66
326.62
Brak danych dla: olej rzepakowy, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
305.20
1220.79
Potas (mg)
121.27
485.06
Wapń (mg)
95.19
380.74
Fosfor (mg)
44.20
176.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.75
82.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.31
9.26
Cynk (mg)
0.43
1.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z kimchi 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z kimchi

Koszt składników
95.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koncentrat pomidorowy
15 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 15 g
Cukier trzcinowy
15 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Kimchi
700 g
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
42.00
Za 700 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Tofu wzbogacane wapniem
250 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Szczypiorek
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Sezam nasiona
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
95.50