Tortilla z tofu

Opublikowano: 29.03.2022 r., 14:17 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tortilla z tofu i warzywami
Tortilla z tofu
Tortilla z tofu to pomysł na pyszny i zdrowy posiłek, nie tylko dla wegan.
Przygotowanie 15 min
441 kcal
Kcal w porcji
445 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (100 g)
  • Tortilla pełnoziarnista 2 placki (100 g)
  • Awokado 1 sztuka (250 g)
  • Pomidor 1 sztuka (200 g)
  • Ogórek 1 mała sztuka (80 g)
  • Papryka czerwona 1/2 sztuki (130 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Cebula czerwona 1/4 sztuki (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, praska do czosnku

Przepis na tortillę z tofu krok po kroku

Wszystkie warzywa umyj. Cebulę pokrój w piórka, ogórka i pomidora w plastry, a paprykę w słupki. Tofu pokrój w kostkę.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżeczką wykrój środek.

Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i wymieszaj z awokado.

Tortille podpiecz na suchej patelni.

Placki posmaruj awokado, ułóż tofu i warzywa. Zawiń.

Jak oceniasz przepis na tortillę z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat tortilli z tofu

Tortilla z tofu to pomysł na pyszne, wegetariańskie danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Możesz podawać je na obiad lub kolację, a także w formie przystawki na przykład na imprezę. Dodatkowo wrapy z tofu świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno, łatwo możesz je zapakować do lunchboxa i zabrać do pracy, lub dać dzieciom do szkoły. Mimo że są w pełni wegetariańskie i wegańskie, dzięki obecności tofu, są bogate w białko, sycące i pełnowartościowe, z pewnością zadowolą też wiele osób, które na co dzień nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortille z tofu i z warzywami koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby przygotować wrapy z tofu potrzebne Ci będą placki tortilli, tofu naturalne lub wędzone oraz ulubione świeże warzywa. Tortille możesz przygotować samodzielnie lub kupić gotową – druga opcja pozwala zaoszczędzić sporo czasu, pamiętaj jednak, aby zwrócić uwagę na skład produkty i wybrać tortillę najlepiej na mące pełnoziarnistej i bez zbędnych dodatków. Wybierając tofu, zwróć natomiast uwagę na to, aby było ono wzbogacone w wapń, zwłaszcza jeśli na co dzień stosujesz dietę wegańską. Przepis na tortille z tofu jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego bez problemu sobie z nim poradzisz, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni. Wystarczy, że wszystkie warzywa i tofu pokroisz w kostkę i podsmażysz na patelni z odrobiną oliwy i ulubionymi przyprawami, ułożysz na tortilli i zawiniesz we wrapy. Tortillę możesz dodatkowo podpiec w piekarniku i podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno – w obu wersjach będą bardzo dobre. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis i dowiedzieć się jak zrobić najlepszą tortillę z tofu krok po kroku.

Alergeny w tortilli z tofu

Lista alergenów dla tortilli z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista

Wartości odżywcze tortilli z tofu

na 100g gotowej potrawy

Najlepiej wybrać tofu wzbogacane w wapń, aby uniknąć niedoborów tego składnika, których ryzyko wzrasta przy stosowaniu diet wegańskich.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(445g)
Energia (kcal)
99.19
441.37
Białko (g)
3.02
13.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(445g)
Węglowodany (g)
10.22
45.48
Węglowodany przyswajalne (g)
6.53
29.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.69
16.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(445g)
Tłuszcz (g)
5.86
26.10
Tłuszcze nasycone (g)
1.67
7.42
Tłuszcze nienasycone (g)
4.20
18.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.22
14.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
4.32
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(445g)
Witamina A (µg (mcg))
34.79
154.80
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.82
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
25.09
111.67
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.36
1.58
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.43
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.35
6.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.68
225.53
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
360.93
1606.12
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(445g)
Sód (mg)
74.06
329.57
Potas (mg)
278.81
1240.73
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
76.23
339.23
Fosfor (mg)
76.59
340.83
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.60
118.37
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.21
5.39
Cynk (mg)
0.58
2.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.56
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli z tofu 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortilli z tofu

Koszt składników
38.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Tortilla pełnoziarnista
100 g
2 placki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 100 g
Awokado
250 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Pomidor
200 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Ogórek
80 g
1 mała sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Papryka czerwona
130 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.34
Za 130 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Cebula czerwona
25 g
1/4 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Koszt składników
38.30