Przepis na tortillę z tofu krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, praska do czosnku

Wszystkie warzywa umyj. Cebulę pokrój w piórka, ogórka i pomidora w plastry, a paprykę w słupki. Tofu pokrój w kostkę.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżeczką wykrój środek.

Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i wymieszaj z awokado.

Tortille podpiecz na suchej patelni.

Placki posmaruj awokado, ułóż tofu i warzywa. Zawiń.

tortilla z tofu i warzywami
tortilla z tofu
Koszt przygotowania dania
18.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
441 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Tortilla z tofu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tortilli z tofu

Tortilla z tofu to pomysł na pyszne, wegetariańskie danie, które sprawdzi się na wiele okazji. Możesz podawać je na obiad lub kolację, a także w formie przystawki na przykład na imprezę. Dodatkowo wrapy z tofu świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i zimno, łatwo możesz je zapakować do lunchboxa i zabrać do pracy, lub dać dzieciom do szkoły. Mimo że są w pełni wegetariańskie i wegańskie, dzięki obecności tofu, są bogate w białko, sycące i pełnowartościowe, z pewnością zadowolą też wiele osób, które na co dzień nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tortille z tofu i z warzywami koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Aby przygotować wrapy z tofu potrzebne Ci będą placki tortilli, tofu naturalne lub wędzone oraz ulubione świeże warzywa. Tortille możesz przygotować samodzielnie lub kupić gotową – druga opcja pozwala zaoszczędzić sporo czasu, pamiętaj jednak, aby zwrócić uwagę na skład produkty i wybrać tortillę najlepiej na mące pełnoziarnistej i bez zbędnych dodatków. Wybierając tofu, zwróć natomiast uwagę na to, aby było ono wzbogacone w wapń, zwłaszcza jeśli na co dzień stosujesz dietę wegańską. Przepis na tortille z tofu jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego bez problemu sobie z nim poradzisz, nawet jeśli nie masz większego doświadczenia w kuchni. Wystarczy, że wszystkie warzywa i tofu pokroisz w kostkę i podsmażysz na patelni z odrobiną oliwy i ulubionymi przyprawami, ułożysz na tortilli i zawiniesz we wrapy. Tortillę możesz dodatkowo podpiec w piekarniku i podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno – w obu wersjach będą bardzo dobre. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis i dowiedzieć się jak zrobić najlepszą tortillę z tofu krok po kroku.

Wartości odżywcze tortilli z tofu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(445g)
Energia (kalorie)
99.19 kcal
441.37 kcal
Białko
3.02 g
13.45 g

Węglowodany w tortilli z tofu

Na 100g
Na porcję
(445g)
Węglowodany
10.22 g
45.48 g
Węglowodany przyswajalne
6.53 g
29.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.69 g
16.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(445g)
Tłuszcz
5.86 g
26.10 g
Tłuszcze nasycone
1.67 g
7.42 g
Tłuszcze nienasycone
4.20 g
18.67 g
Tłuszcze jednonasycone
3.22 g
14.35 g
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
4.32 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na tortillę z tofu

Na 100g
Na porcję
(445g)
Witamina A
34.79 µg (mcg)
154.80 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.82 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
25.09 mg
111.67 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.36 mg
1.58 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.63 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.43 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
1.35 mg
6.00 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
50.68 µg (mcg)
225.53 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
360.93 µg (mcg)
1606.12 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tortillę z tofu

Na 100g
Na porcję
(445g)
Sód
74.06 mg
329.57 mg
Potas
278.81 mg
1240.73 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
76.23 mg
339.23 mg
Fosfor
76.59 mg
340.83 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
26.60 mg
118.37 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.21 mg
5.39 mg
Cynk
0.58 mg
2.60 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.56 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli z tofu 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tortilli z tofu

Lista alergenów dla tortilli z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista

Cena przygotowania tortilli z tofu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Tortilla pełnoziarnista
100 g
2 placki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 100 g
Awokado
250 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Pomidor
200 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Ogórek
80 g
1 mała sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Papryka czerwona
130 g
1/2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.34
Za 130 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Cebula czerwona
25 g
1/4 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Koszt składników
38.30
Jak oceniasz przepis na tortillę z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób