Przepis na tofu z warzywami krok po kroku
- Papryka czerwona 240 g 1 sztuka
- Cukinia 350 g 1 sztuka
- Papryka żółta 200 g 1 sztuka
- Marchewka 90 g 2 sztuki
- Czosnek 10 g 2 ząbki
- Imbir korzeń 10 g 1 plastry
- Sos sojowy 50 ml 6 łyżek
- Tofu wzbogacane wapniem 400 g
Warzywa pokrój w paski, imbir i czosnek drobno posiekaj.
Tofu pokrój w kostkę i obsmaż na patelni z odrobiną oleju.
Czosnek i imbir podsmaż na patelni, dodaj warzywa i tofu.
Podsmażaj, aż warzywa zmiękną.
Dodaj sos sojowy i wymieszaj.
Podawaj z ryżem lub kaszą.
Często zadawane pytania
-
Zupa ogórkowa
-
Ośmiornica
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Strogonow wieprzowy
-
Cynaderka
-
Flaczki
-
Pieczona gęś
-
Pilaw
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Pyzy ziemniaczane
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Szponder wołowy
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Frytki stekowe
-
Pierogi bezglutenowe
-
Pularda
-
Obiad bezglutenowy

(liczba kalorii)
Tofu z warzywami - cechy przepisu
Więcej o tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Mimo że jest to danie wegetariańskie i wegańskie, z pewnością zadowoli również niejednego miłośnika dań mięsnych i osoby, które bez mięsa nie wyobrażają sobie pełnowartościowego posiłku. Koniecznie poznaj nasz dobry i prosty przepis na tofu z warzywami, który przygotujesz w maksymalnie pół godziny. Do jego przygotowania potrzebne Ci będzie tofu naturalne lub wędzone, najlepiej to wzbogacane w wapń oraz ulubione warzywa. Tak naprawdę możesz wykorzystać wszystkie te, które aktualnie zalegają Ci w lodówce, a w kwestii wyboru rodzaju i ilości warzywa nie ma większych ograniczeń. Bardzo ważne będzie natomiast odpowiednie doprawienie całego dania, aby nie było zbyt mdłe. Warto skorzystać z typowych azjatyckich przypraw, takich jak sos sojowy, imbir, nasiona sezamu oraz kolendra. Jeśli jednak lubisz smaki bardziej śródziemnomorskie, świetnie sprawdzi się bazylia, oregano, czy zioła prowansalskie. Przepis na tofu z warzywami jest bardzo uniwersalny, więc śmiało możesz dopasować go do swoich indywidualnych preferencji. Najczęściej podaje się je z białym ryżem, ale jako dodatki dobrze sprawdzą się również ziemniaki, kasze. Tofu z warzywami możesz też wykorzystać jako farsz do buritto. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tofu z warzywami, aby było smaczne, aromatyczne koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz szybki i prosty przepis.
Wartości odżywcze tofu z warzywami
Energia i białka
(450g)
Węglowodany w tofu z warzywami
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy w przepisie na tofu z warzywami
(450g)
Składniki mineralne w przepisie na tofu z warzywami
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tofu z warzywami
Lista alergenów dla tofu z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy