Gulasz z dyni

Opublikowano: 28.01.2022 r., 9:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gulasz z dyni podany w garnku.
Gulasz z dyni
Gulasz z dyni to przepyszna opcja dla wszystkich miłośników zdrowych dań. Ten gulasz jest pyszny, bardzo pożywny, a przy okazji niezwykle wartościowy.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 120 min
278 kcal
Kcal w porcji
481 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Tofu wzbogacane wapniem (300 g)
  • Koncentrat pomidorowy (25 g)
  • Bulion warzywny (500 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (50 g)
  • Dynia (500 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (300 g)
  • Szpinak (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, liść laurowy, oregano
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gulasz z dyni krok po kroku

W dużym garnku podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju przez około 5 minut. Dodaj czosnek i smaż kolejną minutę.

Dodaj tofu i szczyptę soli. Następnie wrzuć koncentrat pomidorowy, gotuj 2 minuty.

Do garnka wrzuć warzywa i podsmaż przez 5 minut.

Całość zalej bulionem, a także winem i duś przez 30 minut do zmięknięcia warzyw.

Jak oceniasz przepis na gulasz z dyni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat gulaszu z dyni

Gulasz z dyni to przepyszna opcja dla wszystkich miłośników zdrowych dań. Ten gulasz jest pyszny, bardzo pożywny, a przy okazji niezwykle wartościowy. Nie zawiera mięsa, a wciąż dostarcza naprawdę sporo białka. Całość jest lekka, dobrze doprawiona i bardzo sycąca. Idealnie sprawdzi się podany z ryżem i kaszą.

Przepis na gulasz z dyni będzie wspaniałą opcją dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na danie smaczne, a przy okazji zdrowe. Choć to receptura na gulasz, to jednak nie pojawia się w niej mięso. To wcale nie sprawia, że jest on mniej smaczny, czy odżywczy. Wręcz przeciwnie, dzięki dużej ilości naprawdę wartościowych składników warto go włączyć do swojego menu. Nawet jeśli w większości jest ono mięsne. Ten gulasz jest tak smaczny, że skradnie serca nawet mięsożerców. To dlatego, że do jego przygotowania używa się naprawdę wielu różnych składników i przypraw, które wzmacniają jego bogactwo.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gulasz z dyni, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę wartościowy, ten przepis idealnie się sprawdzi. Cała receptura opiera się tylko o kilka składników, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie. Głównym elementem tego dania jest oczywiście dynia, która, choć w menu gości niezbyt często jest bardzo wartościowym warzywem. Warto włączyć ją na stałe do swojej diety, gdyż korzyści wynikające z jej jedzenia są naprawdę wspaniałe. To warzywo dostarcza mnóstwa witamin i składników mineralnych. To wspaniałe źródło beta-karotenu, który jest wyjątkowo silnym antyoksydantem, który nie tylko chroni przed nowotworami, ale również wzmacnia układ krwionośny. Ten wegetariański gulasz jest wspaniałą alternatywą dla tradycyjnego mięsnego. Ze względu na to, że robi się go bez mięsa, nie dostarcza szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych. To pyszny, ale również zdrowy wybór. Ten sprawdzony przepis na smaczny wege gulasz będzie najlepszą opcją na rozgrzewający posiłek, który dostarcza sporo roślinnego białka. To dobry na co dzień. Najlepiej podawać go w towarzystwie makaronu, ryżu czy kaszy i surówki.

Alergeny w gulaszu z dyni

Lista alergenów dla gulaszu z dyni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze gulaszu z dyni

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja pełna błonnika i białka, która syci i dostarcza witamin. Najlepiej podawać go z kaszą, ryżem czy pełnoziarnistym makaronem i surówką.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(481g)
Energia (kcal)
57.81
278.04
Białko (g)
3.02
14.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(481g)
Węglowodany (g)
7.17
34.49
Węglowodany przyswajalne (g)
6.27
30.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
4.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(481g)
Tłuszcz (g)
2.04
9.81
Tłuszcze nasycone (g)
0.55
2.64
Tłuszcze nienasycone (g)
1.49
7.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.82
3.93
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
3.23
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(481g)
Witamina A (µg (mcg))
145.36
699.20
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.35
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.13
24.67
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.16
0.76
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.22
Ryboflawina (mg)
0.06
0.30
Niacyna (mg)
0.34
1.63
Foliany (µg (mcg))
27.73
133.38
Beta karoten (µg (mcg))
1213.57
5837.28
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(481g)
Sód (mg)
123.01
591.69
Potas (mg)
193.16
929.08
Wapń (mg)
77.04
370.56
Fosfor (mg)
47.37
227.83
Magnez (mg)
18.66
89.77
Żelazo (mg)
1.47
7.07
Cynk (mg)
0.28
1.37
Miedź (mg)
0.12
0.59
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu z dyni 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gulaszu z dyni

Koszt składników
95.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Tofu wzbogacane wapniem
300 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Koncentrat pomidorowy
25 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 25 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Wino czerwone wytrawne
50 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 50 g
Dynia
500 g
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Ciecierzyca konserwowa
300 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Szpinak
125 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.17
Za 125 g
Koszt składników
95.50