Tofurnik

Opublikowano: 16.04.2022 r., 12:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tofurnik podany na białym talerzu.
Tofurnik
Tofurnik to świetny pomysł na wegańskie ciasto bez dodatku mleka i produktów pochodzenia zwierzęcego. Tofurnik jest znacznie zdrowszy niż tradycyjny sernik. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 60 min
442 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem (800 g)
  • Cukier (230 g)
  • Mleczko kokosowe (200 ml)
  • Mąka ziemniaczana 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
  • Kandyzowana skórka z pomarańczy (100 g)
  • Herbatniki (300 g)
  • Olej kokosowy (100 ml)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, malakser

Przepis na tofurnik krok po kroku

Tofu pokrusz na kawałki i umieść w misce.

Odsącz z nadmiaru wody.

Dodaj sok z cytryny i mleko kokosowe.

Zblenduj na gładką masę.

Dodaj cukier, cukier z prawdziwą wanilią, mąkę ziemniaczaną oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wymieszaj.

Ciastka umieść w malakserze, dodaj do nich olej kokosowy i rozdrobnij na gładką masę.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka.

Ubij je delikatnie ręką.

Wlej masę z tofu i wyrównaj.

Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut.

Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.

Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na tofurnik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat tofurnika

Tofurnik to wspaniały pomysł na pyszny domowy deser bez dodatku mleka i jajek. Ciasto wegańskie świetnie sprawdzi się także u osób z alergią pokarmową na białka jaja kurzego oraz białka mleka krowiego. Przepis na tofurnik jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: tofu, cukier, mleczko kokosowe, sok z cytryny, kandyzowana skórka z pomarańczy, proszek do pieczenia, cukier z prawdziwą wanilią, mąka ziemniaczana, herbatniki, olej kokosowy.

Jak zrobić tofurnik? Tofu pokrusz na kawałki i umieść w misce. Odsącz z nadmiaru wody. Dodaj sok z cytryny i mleko kokosowe. Zblenduj na gładką masę. Dodaj cukier, cukier z prawdziwą wanilią, mąkę ziemniaczaną oraz kandyzowaną skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Ciastka umieść w malakserze, dodaj do nich olej kokosowy i rozdrobnij na gładką masę. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp ciastka. Ubij je delikatnie ręką. Wlej masę z tofu i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami. Schłodź w lodówce przez kilka godzin.

Tofu to produkowany z mleka sojowego odpowiednik twarogu. Według legend pochodzi z Chin. Tofu jest dobrym źródłem białka w diecie. Soja zawiera niezbędne aminokwasy do całkowitego przyswajania białka, dlatego jest tak popularnym zamiennikiem mięsa w diecie wegan i wegetarian. Tofu nie ma konkretnego smaku, dlatego należy je podawać w towarzystwie wyrazistych przypraw. Tofu jest bardzo dobrym źródłem składników mineralnych, zawiera wapń, witaminy z grupy B, a także witaminę E i żelazo. Sojowy twaróg jest niskokaloryczny, dlatego mogą go spożywać osoby na dietach redukcyjnych. Na wyroby sojowe powinny szczególnie zwracać uwagę osoby z chorą tarczycą. Soja bowiem zawiera fitohormony.

Podsumowując pyszny tofurnik wegański bez dodatku jajek to świetny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje wykonanie udanego ciasta. Sernik z tofu bez mleka jest kremowy i świetnie komponuje się podany z kawą lub herbatą. Ciasto jest dobre do spożycia po schłodzeniu w lodówce. Można go przechowywać przez 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Alergeny w tofurniku

Lista alergenów dla tofurnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Kandyzowana skórka z pomarańczy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze tofurnika

na 100g gotowej potrawy

Tofurnik to słodki wypiek domowy niezawierający mleka i jajek. Zawiera on jednak dużą ilość cukru i nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Zawiera on dużą ilość cukru, który gwałtownie podnosi poziom glukozy we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
245.92
442.65
Białko (g)
5.45
9.81
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fenyloalanina (mg)
0.28
0.50
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy, proszek do pieczenia.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
33.57
60.43
Węglowodany przyswajalne (g)
32.86
59.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
1.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
10.58
19.05
Tłuszcze nasycone (g)
6.58
11.85
Tłuszcze nienasycone (g)
4.00
7.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.35
4.22
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.65
2.97
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.55
2.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.18
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.30
0.54
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mleczko kokosowe, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: mleczko kokosowe, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.25
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.97
1.74
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
29.87
53.76
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
259.30
466.74
Potas (mg)
239.76
431.56
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
245.62
442.11
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
243.40
438.13
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.43
38.57
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.99
5.38
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.52
0.93
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.22
Brak danych dla: kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.34
0.62
Brak danych dla: cukier, kandyzowana skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tofurnika 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tofurnika

Koszt składników
55.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
800 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 4
24.00
Za 800 g
Cukier
230 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 230 g
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Mąka ziemniaczana
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Kandyzowana skórka z pomarańczy
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Olej kokosowy
100 ml
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 ml
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Koszt składników
55.60