Przepis na pastę z oliwek krok po kroku

Składniki dla 30 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, blender, słoik, miska, patelnia

Orzeszki przypraż na suchej patelni.

Oliwki, ostudzone orzeszki, ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli i pieprz dobrze zblenduj.

Gotową masę przełóż do słoiczka.

Pasta z oliwek znajduje się w słoiczku.
Pasta z oliwek
Koszt przygotowania dania
11.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
17 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
18

Pasta z oliwek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście z oliwek

Pasta z oliwek jest prosta do zrobienia. Można ją przygotować w bardzo krótkim czasie, a idealnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki. Takie kanapki z pastą oliwkową można podać zarówno na śniadanie i kolację dla swoich bliskich, jak i na przyjęcie ze znajomymi.

Jak zrobić pastę z oliwek? Jeżeli zdecydujesz się na dodanie do niej orzechów, to warto je wcześniej przyprażyć na suchej patelni. Gdy ostygną, można wziąć się za przygotowanie pasty z czarnych oliwek. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścisz w misie blendera i je ze sobą zmiksujesz. Miksuj tak długo, aż uzyskasz masę o pożądanej konsystencji.

Pasta oliwkowa może być przygotowana z różnych składników. Wszystko tak naprawdę zależy od naszego gustu i tego, na co mamy ochotę. Jeśli chcesz, możesz ją zrobić ze składników, które znajdują się w przepisie: czarne oliwki, orzeszki piniowe, czosnek, sok z cytryny, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. Możesz jednak poeksperymentować i stworzyć kilka takich past do chleba, aby wybrać, który smak pasty najbardziej Ci odpowiada.

Zamiast soku z cytryny możesz zdecydować się na sok z limonki. Pasta z oliwek i czosnku bardzo dobrze komponuje się z nasionami słonecznika. Możesz też pokusić się na dodanie pestek dyni. Orzeszki piniowe możesz wymienić na inne orzechy.

Do takiej oliwkowej pasty możesz dodać swoje ulubione zioła i przyprawy. Mogą to być m.in. tymianek, kolendra, bazylia i natka pietruszki. Jeżeli lubisz pikantniejsze smaki, do pasty możesz dodać ostre dodatki. Sprawdzi się m.in. papryczka chili, zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej (mielonej).

Odpowiednim dodatkiem do pasty oliwkowej będą również kapary. Pastę możesz przygotować z zielonych oliwek, ale możesz też zdecydować się na zmieszanie oliwek zielonych z czarnymi. Taka pasta również będzie bardzo dobra.

Pasta oliwkowa to dobry pomysł na szybką przekąskę. Możesz ją przygotować nawet wtedy, gdy w twoim progi pojawią się niespodziewani goście. Przygotowanie tej pasty zajmuje mało czasu, więc jest to naprawdę dobra opcja na smaczny poczęstunek.

Wartości odżywcze pasty z oliwek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kalorie)
175.48 kcal
17.55 kcal
Białko
1.74 g
0.17 g

Węglowodany w paście z oliwek

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany
7.09 g
0.71 g
Węglowodany przyswajalne
5.44 g
0.54 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.64 g
0.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz
16.95 g
1.69 g
Tłuszcze nasycone
3.76 g
0.38 g
Tłuszcze nienasycone
13.19 g
1.32 g
Tłuszcze jednonasycone
10.22 g
1.02 g
Tłuszcze wielonasycone
2.97 g
0.30 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pastę z oliwek

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina A
14.40 µg (mcg)
1.44 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.01 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
2.91 mg
0.29 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
2.48 mg
0.25 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.00 mg
Ryboflawina
0.02 mg
0.00 mg
Niacyna
0.32 mg
0.03 mg
Foliany
2.74 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)
Beta karoten
168.19 µg (mcg)
16.82 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę z oliwek

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód
620.61 mg
62.06 mg
Potas
57.93 mg
5.79 mg
Wapń
80.85 mg
8.08 mg
Fosfor
42.02 mg
4.20 mg
Magnez
19.43 mg
1.94 mg
Żelazo
5.70 mg
0.57 mg
Cynk
0.61 mg
0.06 mg
Miedź
0.30 mg
0.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z oliwek 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z oliwek

Lista alergenów dla pasty z oliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii

Cena przygotowania pasty z oliwek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwki czarne
280 g
5.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 280 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
12 ml
1 łyżka
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Orzeszki pinii
20 g
22.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 20 g
Koszt składników
56.00
Jak oceniasz przepis na pastę z oliwek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób