Przepis na pastę z oliwek krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, blender, słoik, miska, patelnia

Orzeszki przypraż na suchej patelni.

Oliwki, ostudzone orzeszki, ząbki czosnku, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli i pieprz dobrze zblenduj.

Gotową masę przełóż do słoiczka.

Pasta z oliwek znajduje się w słoiczku.
Pasta z oliwek
Koszt przygotowania dania
11.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
17 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
18

Pasta z oliwek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście z oliwek

Pasta z oliwek jest prosta do zrobienia. Można ją przygotować w bardzo krótkim czasie, a idealnie sprawdzi się jako smarowidło na kanapki. Takie kanapki z pastą oliwkową można podać zarówno na śniadanie i kolację dla swoich bliskich, jak i na przyjęcie ze znajomymi.

Jak zrobić pastę z oliwek? Jeżeli zdecydujesz się na dodanie do niej orzechów, to warto je wcześniej przyprażyć na suchej patelni. Gdy ostygną, można wziąć się za przygotowanie pasty z czarnych oliwek. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścisz w misie blendera i je ze sobą zmiksujesz. Miksuj tak długo, aż uzyskasz masę o pożądanej konsystencji.

Pasta oliwkowa może być przygotowana z różnych składników. Wszystko tak naprawdę zależy od naszego gustu i tego, na co mamy ochotę. Jeśli chcesz, możesz ją zrobić ze składników, które znajdują się w przepisie: czarne oliwki, orzeszki piniowe, czosnek, sok z cytryny, oliwa z oliwek oraz sól i pieprz. Możesz jednak poeksperymentować i stworzyć kilka takich past do chleba, aby wybrać, który smak pasty najbardziej Ci odpowiada.

Zamiast soku z cytryny możesz zdecydować się na sok z limonki. Pasta z oliwek i czosnku bardzo dobrze komponuje się z nasionami słonecznika. Możesz też pokusić się na dodanie pestek dyni. Orzeszki piniowe możesz wymienić na inne orzechy.

Do takiej oliwkowej pasty możesz dodać swoje ulubione zioła i przyprawy. Mogą to być m.in. tymianek, kolendra, bazylia i natka pietruszki. Jeżeli lubisz pikantniejsze smaki, do pasty możesz dodać ostre dodatki. Sprawdzi się m.in. papryczka chili, zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej (mielonej).

Odpowiednim dodatkiem do pasty oliwkowej będą również kapary. Pastę możesz przygotować z zielonych oliwek, ale możesz też zdecydować się na zmieszanie oliwek zielonych z czarnymi. Taka pasta również będzie bardzo dobra.

Pasta oliwkowa to dobry pomysł na szybką przekąskę. Możesz ją przygotować nawet wtedy, gdy w twoim progi pojawią się niespodziewani goście. Przygotowanie tej pasty zajmuje mało czasu, więc jest to naprawdę dobra opcja na smaczny poczęstunek.

Wartości odżywcze pasty z oliwek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(10g)
Energia (kalorie)
175.48 kcal
17.55 kcal
Białko
1.74 g
0.17 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w paście z oliwek

Na 100g
Na porcję
(10g)
Węglowodany
7.09 g
0.71 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.44 g
0.54 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.64 g
0.16 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(10g)
Tłuszcz
16.95 g
1.69 g
Tłuszcze nasycone
3.76 g
0.38 g
Tłuszcze nienasycone
13.19 g
1.32 g
Tłuszcze jednonasycone
10.22 g
1.02 g
Tłuszcze wielonasycone
2.97 g
0.30 g

Witaminy w przepisie na pastę z oliwek

Na 100g
Na porcję
(10g)
Witamina B6
0.05 mg
0.01 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
2.91 mg
0.29 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
2.48 mg
0.25 mg
Brak danych dla: sok z cytryny.
czytaj dalej
Niacyna
0.32 mg
0.03 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
168.19 µg (mcg)
16.82 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pastę z oliwek

Na 100g
Na porcję
(10g)
Sód
620.61 mg
62.06 mg
Potas
57.93 mg
5.79 mg
Wapń
80.85 mg
8.08 mg
Fosfor
42.02 mg
4.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
19.43 mg
1.94 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
5.70 mg
0.57 mg
Cynk
0.61 mg
0.06 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.30 mg
0.03 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z oliwek 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z oliwek

Lista alergenów dla pasty z oliwek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki pinii

Cena przygotowania pasty z oliwek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwki czarne
280 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 280 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Oliwa z oliwek
12 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Orzeszki pinii
20 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 20 g
Liczba porcji:
Koszt składników
56.00
Jak oceniasz przepis na pastę z oliwek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób