Pasta z bakłażana pieczonego
- Bakłażan (300 g)
- Czosnek - 5 ząbków (25 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
- Sól - 1 łyżka (10 g)
Przepis na pastę z bakłażana pieczonego krok po kroku
Bakłażana umyj, przekrój na pół i posyp solą.
Odstaw na ok. 20 minut, następnie opłucz pod bieżącą wodą i osusz.
Bakłażana obtocz w oliwie, zawiń w folię i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut. Obok ułóż obrane ząbki czosnku, również zawinięte w folię.
Wyjmij warzywa z piekarnika z folii.
Łyżką wydrąż miąższ z bakłażana i umieść w misce. Dodaj oliwę, czosnek, przyprawy.
Całość zblenduj na gładką pastę.
Więcej informacji na temat pasty z bakłażana pieczonego
Pasta z bakłażana pieczonego to świetny pomysł na zdrowy, smaczny dodatek do kanapek. Jest pyszna, sycąca i zdrowa, a jednocześnie niskokaloryczna. Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kanapki z serem, wędliną lub hummusem, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz sprawdzony przepis i dowiedzieć się, jak zrobić pastę z bakłażana pieczonego. Jej przygotowanie jest bardzo proste i na pewno poradzisz sobie z tym, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Jedyne składniki, których potrzebujesz to bakłażan, oliwa z oliwek, czosnek oraz przyprawy. Przepis na pastę z bakłażana pieczonego możesz jednak modyfikować na wiele różnych sposobów. Możesz dodać do niej na przykład ser ricotta lub fetę. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki, dobrze sprawdzi się również dodatek papryczki chilli lub mielonej ostrej papryki. Nie bój się eksperymentować, możesz dowolnie modyfikować rodzaj i ilość dodatków, aż osiągniesz smak, który najbardziej odpowiada Twoim preferencjom. Dobra pasta z bakłażana pieczonego powstaje przy bardzo małym wysiłku. Wystarczy, że upieczesz bakłażana i czosnek, a następnie zblendujesz je na gładką pastę. Pamiętaj jednak, że bakłażana warto dobrze przygotować przed pieczenie. Należy obficie posypać go solą i odstawić na 20-30 minut. Pozwoli to pozbyć się charakterystycznego, gorzkiego posmaku, a pasta będzie zdecydowanie delikatniejsza i smaczniejsza. Warto za jednym razem przygotować większą ilość pasty i korzystać z niej przez kilka kolejnych dni. Świetnie sprawdzi się do chleba, a także do sałatek, czy jako dip do warzyw. Bakłażan jest świetnym źródłem witamin, minerałów, błonnika oraz polifenoli, które są niezwykle wartościowe i mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Pasta z pieczonego bakłażana jest świetnym sposobem na włączenie tego warzywa do diety. Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty, sprawdzony przepis!
Alergeny w paście z bakłażana pieczonego
Lista alergenów dla pasty z bakłażana pieczonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę z bakłażana pieczonego
Wartości odżywcze pasty z bakłażana pieczonego
Pasta z bakłażana pieczonego to dobra alternatywa i ciekawy zamiennik zamiast masła do kanapek.
Energia i białka
(30g)
Węglowodany
(30g)
Tłuszcze
(30g)
Witaminy
(30g)
Składniki mineralne
(30g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.