Pasta słonecznikowa
- Słonecznik nasiona łuskane (200 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (60 ml)
Przepis na pastę słonecznikową krok po kroku
Słonecznik namocz w wodzie przez minimum 8 godzin.
Odcedź, przepłucz i przełóż do miski.
Dodaj sporą szczyptę soli oraz pieprzu i olej.
Zmiksuj, możesz pozostawić kawałki słonecznika lub zmiksować na gładką pastę.
- Jajecznica
- Pasta jajeczna
- Pasta z awokado
- Owsianka
- Placuszki twarogowe
- Filet z kurczaka
- Placki jogurtowe
- Jajko sadzone
- Pasztet z królika
- Owsianka na mleku
- Jajecznica z kurkami
- Ceviche
- Omlet z warzywami
- Placki z kaszy mannej
- Pancakes bananowe
- Zupa mleczna
- Jajka po wiedeńsku
- Pasta z ciecierzycy
- Dietetyczne śniadania
Więcej informacji na temat pasty słonecznikowej
Pasta słonecznikowa jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa. Możesz jej użyć jako głównego składnika kanapki lub zastąpić nią masło. Pasta jest neutralna w smaku, jednak dzięki różnym dodatkom możesz nadać jej wyjątkowy smak.
Pasta słonecznikowa jest wegańskim dodatkiem. Dzięki użyciu nasion słonecznika jest także bardzo zdrowa. Nasiona słonecznika są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, witamin E, A, D, witamin z grupy B oraz cennych antyoksydantów czy składników mineralnych takich jak: cynk, żelazo, potas i wapń. Ziarna słonecznik wyróżniają się jedną z największych zawartości fitosteroli ze wszystkich produktów spożywczych. Fitosterole są ważnym składnikiem diety, szczególnie osób, u których występuje podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. Trzy łyżki nasion słonecznika codziennie wykazują terapeutyczne działanie. Fitosterole, ale także kwas linolowy wykazują działanie przeciwnowotworowe szczególnie w odniesieniu do nowotworu prostaty, sutka, jelita grubego, płuc i skóry. Witamina E występująca w nasionach jest antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki czym wpływa na opóźnienie procesów starzenia się, jednak jest ona także ważna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Słonecznik zawiera również stosunkowo dużo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego oraz ogranicza wchłanianie glukozy do krwi. Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowe działanie układu nerwowego, cynk pomaga w utrzymaniu odpowiedniej kondycji włosów, skóry i paznokci, pomaga również w walce z trądzikiem czy redukcją wydziela sebum. Pasta słonecznikowa do kanapek jest nie tylko pyszna ale również bardzo zdrowa i pozytywnie wpływa na wiele aspektów naszego zdrowia.
Przepis na pastę słonecznikową jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, nie wymaga także wiele czasu na przygotowanie. Pasta słonecznikowa do chleba może zostać wykorzystana jako dip do surowych warzyw, dodaj do niej więcej oleju aby jej konsystencja była bardziej płynna. Pastę możesz dowolnie modyfikować w smaku, nie tylko ze słonymi dodatkami ale również ze słodkimi. Pasta ze słonecznika na słodko z dodatkiem zdrowych, słodkich składników będzie wyśmienitym słodkim kremem do chleba, tostów czy nawet naleśników.
Alergeny w paście słonecznikowej
Lista alergenów dla pasty słonecznikowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę słonecznikową
Wartości odżywcze pasty słonecznikowej
Pasta słonecznikowa jest wyśmienitym i zdrowym dodatkiem do pieczywa.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.