Pasta słonecznikowa

Opublikowano: 01.11.2021 r., 14:33 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta słonecznikowa w miseczce
Pasta słonecznikowa
Pasta słonecznikowa jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa. Może stanowić główny składnik Twojej kanapki lub możesz zastąpić nią masło. Świetnie sprawdzi się także jako dip.
Przygotowanie 720 min
1970 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Słonecznik nasiona łuskane (200 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
blender, miska

Przepis na pastę słonecznikową krok po kroku

Słonecznik namocz w wodzie przez minimum 8 godzin.

Odcedź, przepłucz i przełóż do miski.

Dodaj sporą szczyptę soli oraz pieprzu i olej.

Zmiksuj, możesz pozostawić kawałki słonecznika lub zmiksować na gładką pastę.

Jak oceniasz przepis na pastę słonecznikową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,3% osób

Więcej informacji na temat pasty słonecznikowej

Pasta słonecznikowa jest wyśmienitym dodatkiem do pieczywa. Możesz jej użyć jako głównego składnika kanapki lub zastąpić nią masło. Pasta jest neutralna w smaku, jednak dzięki różnym dodatkom możesz nadać jej wyjątkowy smak.

Pasta słonecznikowa jest wegańskim dodatkiem. Dzięki użyciu nasion słonecznika jest także bardzo zdrowa. Nasiona słonecznika są bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe, witamin E, A, D, witamin z grupy B oraz cennych antyoksydantów czy składników mineralnych takich jak: cynk, żelazo, potas i wapń. Ziarna słonecznik wyróżniają się jedną z największych zawartości fitosteroli ze wszystkich produktów spożywczych. Fitosterole są ważnym składnikiem diety, szczególnie osób, u których występuje podwyższone stężenie cholesterolu we krwi. Trzy łyżki nasion słonecznika codziennie wykazują terapeutyczne działanie. Fitosterole, ale także kwas linolowy wykazują działanie przeciwnowotworowe szczególnie w odniesieniu do nowotworu prostaty, sutka, jelita grubego, płuc i skóry. Witamina E występująca w nasionach jest antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki czym wpływa na opóźnienie procesów starzenia się, jednak jest ona także ważna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Słonecznik zawiera również stosunkowo dużo błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego oraz ogranicza wchłanianie glukozy do krwi. Witaminy z grupy B wpływają na prawidłowe działanie układu nerwowego, cynk pomaga w utrzymaniu odpowiedniej kondycji włosów, skóry i paznokci, pomaga również w walce z trądzikiem czy redukcją wydziela sebum. Pasta słonecznikowa do kanapek jest nie tylko pyszna ale również bardzo zdrowa i pozytywnie wpływa na wiele aspektów naszego zdrowia.

Przepis na pastę słonecznikową jest niezwykle łatwy w przygotowaniu, nie wymaga także wiele czasu na przygotowanie. Pasta słonecznikowa do chleba może zostać wykorzystana jako dip do surowych warzyw, dodaj do niej więcej oleju aby jej konsystencja była bardziej płynna. Pastę możesz dowolnie modyfikować w smaku, nie tylko ze słonymi dodatkami ale również ze słodkimi. Pasta ze słonecznika na słodko z dodatkiem zdrowych, słodkich składników będzie wyśmienitym słodkim kremem do chleba, tostów czy nawet naleśników.

Alergeny w paście słonecznikowej

Lista alergenów dla pasty słonecznikowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pastę słonecznikową

Wartości odżywcze pasty słonecznikowej

na 100g gotowej potrawy

Pasta słonecznikowa jest wyśmienitym i zdrowym dodatkiem do pieczywa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
656.92
1970.77
Białko (g)
16.00
48.00
Fenyloalanina (mg)
0.90
2.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
15.38
46.15
Węglowodany przyswajalne (g)
8.77
26.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.62
19.85
Sacharoza (cukier) (g)
1.92
5.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
62.69
188.08
Tłuszcze nasycone (g)
9.23
27.69
Tłuszcze nienasycone (g)
53.46
160.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
29.46
88.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
24.00
72.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
6.92
20.77
Potas (mg)
496.15
1488.46
Wapń (mg)
60.00
180.00
Żelazo (mg)
4.04
12.12
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty słonecznikowej 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty słonecznikowej

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Słonecznik nasiona łuskane
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
60 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
10.00