Oponki drożdżowe z serem
- Mąka pszenna typ 500 - 3,5 szklanki (700 g)
- Drożdże świeże (40 g)
- Cukier - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Masło (130 g)
- Wódka - 1 kieliszek (40 ml)
- Ser twarogowy tłusty (300 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - do smażenia (1000 ml)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na oponki drożdżowe z serem krok po kroku
W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier.
Do miski przesiej mąkę pszenną.
Rozpuść masło w mikrofali.
Do miski z mąką wlej drożdże i masło, dodaj jajka, twaróg, skórkę z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, kieliszek wódki i wymieszaj składniki.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny w celu podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm.
Rantem cukierniczym wykrawaj okrągłe kawałki ciasta a w nich małym kieliszkiem jeszcze jedno koło aby uzyskać kształt oponki.
W garnku rozgrzej olej rzepakowy do 180 st. C.
Oponki smaż partiami po 4-6 sztuk w zależności od wielkości garnka.
Powinny smażyć się przez około 3-4 minuty z każdej strony.
Oponki ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Posyp wierzch oponek cukrem pudrem.
-
Oponki drożdżowe
-
Oponki z twarogiem
-
Oponki serowe z piekarnika
-
Oponki z serka homogenizowanego
-
Oponki z piekarnika
-
Oponki Thermomix
-
Oponki twarogowe
-
Oponki z sera z wiaderka
-
Oponki bez sera
-
Oponki z sera białego
-
Oponki z serem mascarpone
-
Oponki z serem thermomix
-
Oponki z serem z piekarnika
-
Sfenj
-
Drożdżowe oponki z serem
-
Oponki
Więcej informacji na temat oponek drożdżowych z serem
Oponki drożdżowe z serem to świetny pomysł na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Oponki drożdżowe to dobra alternatywa gotowych pączków z cukierni. Domowe ciasto jest dużo smaczniejsze i świetnie sprawdzi się na tłusty czwartek. Przepis na oponki drożdżowe z serem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia oponek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, drożdże, mleko, wódka, masło, twaróg mielony tłusty, cukier z prawdziwą wanilią, cukier puder, skórka z cytryny, olej rzepakowy.
Jak zrobić oponki drożdżowe z serem? W ciepłym mleku rozpuść drożdże i cukier. Do miski przesiej mąkę pszenną. Rozpuść masło w mikrofali. Do miski z mąką wlej drożdże i masło, dodaj jajka, twaróg, skórkę z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, kieliszek wódki i wymieszaj składniki. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny w celu podwojenia objętości. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 3-4 cm. Rantem cukierniczym wykrawaj okrągłe kawałki ciasta a w nich małym kieliszkiem jeszcze jedno koło aby uzyskać kształt oponki. W garnku rozgrzej olej rzepakowy do 180 stopni. Jego temperaturę koniecznie kontroluj za pomocą termometru cukierniczego przez cały proces smażenia. Oponki smaż partiami po 4-6 sztuk w zależności od wielkości garnka. Powinny smażyć się przez około 3-4 minuty z każdej strony. Oponki ułóż na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posyp wierzch oponek cukrem pudrem.
Ciasto drożdżowe jest jednym z najzdrowszych i najmniej kalorycznych rodzajów ciasta. Ciasto drożdżowe można piec w piekarniku, smażyć na głębokim tłuszczu, a także gotować na parze. Ciasto zawiera bardzo dużo witamin z grupy B, które odpowiadają za nasz metabolizm.
Podsumowując pyszne oponki drożdżowe to bardzo dobry deser dla dzieci i dorosłych. Drożdżowe oponki są łatwe do zrobienia i dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Oponki drożdżowe najlepsze są tego samego dnia, gdyż ciasto drożdżowe szybko traci świeżość. Szybkie oponki można przygotować także w wersji bez dodatku drożdży, pomijamy wtedy proces wyrastania ciasta.
Alergeny w oponkach drożdżowych z serem
Lista alergenów dla oponek drożdżowych z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser twarogowy tłusty
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze oponek drożdżowych z serem
Oponki drożdżowe z serem to domowy słodki wypiek zawierający dużą ilość węglowodanów prostych. Oponek nie powinny spożywać osoby chorujące na cukrzycę oraz celiakię, gdyż ciasto zawiera gluten. Oponki zawierają także sporą ilość białka.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
wódka,
twaróg,
mleko,
olej rzepakowy,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.