Przepis na naleśniki suzette krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska

Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, wodę gazowaną, olej rzepakowy oraz odrobinę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę (ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).

Ciasto naleśnikowe odstaw na 30 minut do lodówki.

Na rozgrzanej patelni naleśnikowej smaż partiami ciasto z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Usmażone naleśniki odłóż na talerz.

Patelnie o średnicy około 20 cm rozgrzej na średnim ogniu, następnie na jej środek wsyp cukier, skrop go sokiem z cytryny i całość podgrzewaj przez 2 minuty (cukru nie mieszaj w tym czasie).

Gdy cukier stanie się brązowy, dodaj do niego skórkę z pomarańczy oraz sok pomarańczowy i energicznie wymieszaj.

Następnie na patelnię dodaj masło i mieszaj do momentu, aż syrop stanie się gładki.

Następnie wlej likier pomarańczowy i dokładnie wymieszaj.

Patelni nie zdejmuj z ognia, ułóż na niej jeden naleśnik, wymaczaj go w sosie i złóż w kopertę, którą pozostaw na patelni. Naleśnik przesuń na bok patelni i dołóż do niej 3 naleśniki (postępując tak samo, jak w przypadku pierwszego naleśnika).

Na sos z naleśnikami wlej brandy i podpal zawartość patelni (uważaj, aby nie zrobić sobie krzywdy).

Gotowe naleśniki wyłóż na talerz i podawaj z dodatkiem bitej śmietany.

Często zadawane pytania

Naleśniki suzette podane na patelni.
Naleśniki suzette
Koszt przygotowania dania
9.83 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
912 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
70

Naleśniki suzette - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o naleśnikach suzette

Naleśniki suzette to francuski deser, przy którego wykonaniu wykorzystano metodę flambé — czyli dodanie na patelnię alkohol i podpala się go. W tej metodzie warto zachować szczególną ostrożność, aby nie zrobić nikomu krzywdy. Smaczne naleśniki z syropem pomarańczowym na słodko to doskonały pomysł na efektywny deser dla najbliższych. Przepis na naleśniki suzette jest dość trudny, dlatego należy posiadać doświadczenie kulinarne, aby podołać z jego wykonaniem. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, woda gazowana, jajka, olej rzepakowy, cukier, sok z cytryny, skórka z pomarańczy, sok z pomarańczy, masło, likier pomarańczowy, brendy oraz bita śmietana.

Jak zrobić naleśniki suzette? Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, wodę gazowaną, olej rzepakowy oraz odrobinę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę (ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Ciasto naleśnikowe odstaw na 30 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni naleśnikowej smaż partiami ciasto z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Usmażone naleśniki odłóż na talerz. Patelnie o średnicy około 20 cm rozgrzej na średnim ogniu, następnie na jej środek wsyp cukier, skrop go sokiem z cytryny i całość podgrzewaj przez 2 minuty (cukru nie mieszaj w tym czasie). Gdy cukier stanie się brązowy, dodaj do niego skórkę z pomarańczy oraz sok pomarańczowy i energicznie wymieszaj. Następnie na patelnię dodaj masło i mieszaj do momentu, aż syrop stanie się gładki. Następnie wlej likier pomarańczowy i dokładnie wymieszaj. Patelni nie zdejmuj z ognia, ułóż na niej jeden naleśnik, wymaczaj go w sosie i złóż w kopertę, którą pozostaw na patelni. Naleśnik przesuń na bok patelni i dołóż do niej 3 naleśniki. Na sos z naleśnikami wlej brandy i podpal zawartość patelni. Gotowe naleśniki wyłóż na talerz i podawaj z dodatkiem bitej śmietany.

Podsumowując pyszne naleśniki suzette to doskonała propozycja na deser. Najlepsze naleśniki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Wartości odżywcze naleśników suzette

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
202.67 kcal
912.02 kcal
Brak danych dla: likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Białko
5.24 g
23.56 g
Brak danych dla: likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej

Węglowodany w naleśnikach suzette

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
25.47 g
114.63 g
Brak danych dla: likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
25.20 g
113.40 g
Brak danych dla: likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
7.99 g
35.94 g
Brak danych dla: likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.13 g
18.57 g
Brak danych dla: likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.85 g
17.31 g
Brak danych dla: likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na naleśniki suzette

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina B6
0.05 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Tiamina
0.27 mg
1.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Niacyna
1.82 mg
8.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Foliany
45.73 µg (mcg)
205.78 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na naleśniki suzette

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
16.57 mg
74.59 mg
Brak danych dla: likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Potas
98.38 mg
442.72 mg
Brak danych dla: likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Wapń
34.79 mg
156.54 mg
Brak danych dla: likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Fosfor
65.01 mg
292.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Magnez
14.32 mg
64.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Żelazo
1.61 mg
7.27 mg
Brak danych dla: likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Cynk
0.44 mg
1.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, likier pomarańczowy, bita śmietana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników suzette 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w naleśnikach suzette

Lista alergenów dla naleśników suzette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na naleśniki suzette nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • likier pomarańczowy, bita śmietana
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania naleśników suzette

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Woda gazowana
60 ml
ćwierć szklanki
1.50
Za 1500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 60 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cukier
30 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20.0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Skórka z pomarańczy
20 g
3.40
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 20 g
Sok pomarańczowy
125 ml
pół szklanki
4.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 ml
Masło
50 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Likier pomarańczowy
20 ml
Brandy
40 ml
70.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 40 ml
Bita śmietana
100 g
Jak oceniasz przepis na naleśniki suzette
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób