Naleśniki suzette

Opublikowano: 16.08.2022 r., 8:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki suzette na talerzu.
Naleśniki suzette
Naleśniki suzette to francuski deser, przy którego wykonaniu wykorzystano metodę flambé. Naleśniki warto podać jako deser. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 30 min
1070 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Mleko 3,2% (150 ml)
  • Woda gazowana - ćwierć szklanki (60 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Cukier (30 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Skórka z pomarańczy (20 g)
  • Sok pomarańczowy - pół szklanki (125 ml)
  • Masło (50 g)
  • Likier pomarańczowy (20 ml)
  • Brandy (40 ml)
  • Bita śmietana (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska

Przepis na naleśniki suzette krok po kroku

Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, wodę gazowaną, olej rzepakowy oraz odrobinę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę (ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).

Ciasto naleśnikowe odstaw na 30 minut do lodówki.

Na rozgrzanej patelni naleśnikowej smaż partiami ciasto z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.

Usmażone naleśniki odłóż na talerz.

Patelnie o średnicy około 20 cm rozgrzej na średnim ogniu, następnie na jej środek wsyp cukier, skrop go sokiem z cytryny i całość podgrzewaj przez 2 minuty (cukru nie mieszaj w tym czasie).

Gdy cukier stanie się brązowy, dodaj do niego skórkę z pomarańczy oraz sok pomarańczowy i energicznie wymieszaj.

Następnie na patelnię dodaj masło i mieszaj do momentu, aż syrop stanie się gładki.

Następnie wlej likier pomarańczowy i dokładnie wymieszaj.

Patelni nie zdejmuj z ognia, ułóż na niej jeden naleśnik, wymaczaj go w sosie i złóż w kopertę, którą pozostaw na patelni. Naleśnik przesuń na bok patelni i dołóż do niej 3 naleśniki (postępując tak samo, jak w przypadku pierwszego naleśnika).

Na sos z naleśnikami wlej brandy i podpal zawartość patelni (uważaj, aby nie zrobić sobie krzywdy).

Gotowe naleśniki wyłóż na talerz i podawaj z dodatkiem bitej śmietany.

Jak oceniasz przepis na naleśniki suzette
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat naleśników suzette

Naleśniki suzette to francuski deser, przy którego wykonaniu wykorzystano metodę flambé — czyli dodanie na patelnię alkohol i podpala się go. W tej metodzie warto zachować szczególną ostrożność, aby nie zrobić nikomu krzywdy. Smaczne naleśniki z syropem pomarańczowym na słodko to doskonały pomysł na efektywny deser dla najbliższych. Przepis na naleśniki suzette jest dość trudny, dlatego należy posiadać doświadczenie kulinarne, aby podołać z jego wykonaniem. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mleko, woda gazowana, jajka, olej rzepakowy, cukier, sok z cytryny, skórka z pomarańczy, sok z pomarańczy, masło, likier pomarańczowy, brendy oraz bita śmietana.

Jak zrobić naleśniki suzette? Do miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, wodę gazowaną, olej rzepakowy oraz odrobinę soli. Składniki zmiksuj na jednolitą masę (ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Ciasto naleśnikowe odstaw na 30 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni naleśnikowej smaż partiami ciasto z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Usmażone naleśniki odłóż na talerz. Patelnie o średnicy około 20 cm rozgrzej na średnim ogniu, następnie na jej środek wsyp cukier, skrop go sokiem z cytryny i całość podgrzewaj przez 2 minuty (cukru nie mieszaj w tym czasie). Gdy cukier stanie się brązowy, dodaj do niego skórkę z pomarańczy oraz sok pomarańczowy i energicznie wymieszaj. Następnie na patelnię dodaj masło i mieszaj do momentu, aż syrop stanie się gładki. Następnie wlej likier pomarańczowy i dokładnie wymieszaj. Patelni nie zdejmuj z ognia, ułóż na niej jeden naleśnik, wymaczaj go w sosie i złóż w kopertę, którą pozostaw na patelni. Naleśnik przesuń na bok patelni i dołóż do niej 3 naleśniki. Na sos z naleśnikami wlej brandy i podpal zawartość patelni. Gotowe naleśniki wyłóż na talerz i podawaj z dodatkiem bitej śmietany.

Podsumowując pyszne naleśniki suzette to doskonała propozycja na deser. Najlepsze naleśniki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w naleśnikach suzette

Lista alergenów dla naleśników suzette przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • bita śmietana
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników suzette

na 100g gotowej potrawy

Naleśniki suzette to doskonała propozycja na efektywny deser. Do przygotowania naleśników wykorzystano alkohol, dlatego lepiej nie serwować ich dzieciom.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
237.90
1070.57
Białko (g)
5.58
25.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
27.69
124.59
Węglowodany przyswajalne (g)
27.42
123.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.27
1.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
10.36
46.60
Tłuszcze nasycone (g)
5.82
26.19
Tłuszcze nienasycone (g)
4.53
20.40
Cholesterol (mg)
43.20
194.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
72.49
326.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.72
34.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, skórka z pomarańczy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
1.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
69.57
313.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.82
8.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
46.05
207.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
20.09
90.38
Potas (mg)
114.02
513.10
Wapń (mg)
45.53
204.89
Fosfor (mg)
74.47
335.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.49
69.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.62
7.30
Cynk (mg)
0.48
2.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników suzette 70
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników suzette

Koszt składników
157.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Woda gazowana
60 ml
ćwierć szklanki
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.06
Za 60 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cukier
30 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Skórka z pomarańczy
20 g
3.40
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 20 g
Sok pomarańczowy
125 ml
pół szklanki
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 ml
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Likier pomarańczowy
20 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 ml
Brandy
40 ml
70.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 40 ml
Bita śmietana
100 g
12.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 100 g
Koszt składników
157.90