Przepis na muffinki z malinami krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
To będzie niezbędne
papilotki do muffinek, miska, forma na muffiny

W misce mieszamy rozpuszczone masło z mlekiem i jajkami.

Natomiast w osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier.

Łączymy składniki suche z mokrymi i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy maliny i ponownie całość mieszamy.

Masę przelewamy do papilotek. Babeczki pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Muffinki z malinami na blacie
Muffinki z malinami
Koszt przygotowania dania
37.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
290 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Muffinki z malinami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o muffinkach z malinami

Pyszne muffinki z malinami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto na muffinki w połączeniu z malinami jest proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Jego smak zachwyci każdego i gwarantuje, że babeczki znikną w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzą się w menu dla dzieci.

Jak zrobić muffinki z malinami? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku w misce mieszamy rozpuszczone masło z mlekiem i jajkami. Natomiast w osobnej misce łączymy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier. Łączymy składniki suche z mokrymi i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy maliny i ponownie całość mieszamy. Masę przelewamy do papilotek. Babeczki pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 st. C.

Sprawdzony przepis na muffinki z malinami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, która jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Smaczne muffinki na podwieczorek odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Sprawdzą się tu zarówno świeże maliny, jak i mrożone. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego deseru.

Wartości odżywcze muffinek z malinami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
223.82 kcal
290.97 kcal
Białko
3.52 g
4.58 g

Węglowodany w muffinkach z malinami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
35.71 g
46.43 g
Węglowodany przyswajalne
32.86 g
42.72 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.85 g
3.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
7.89 g
10.25 g
Tłuszcze nasycone
5.03 g
6.54 g
Tłuszcze nienasycone
2.86 g
3.72 g
Tłuszcze jednonasycone
2.23 g
2.90 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.63 g
0.82 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
49.60 mg
64.48 mg

Witaminy w przepisie na muffinki z malinami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
70.67 µg (mcg)
91.87 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina C
10.16 mg
13.20 mg
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Witamina E
0.28 mg
0.36 mg
Retinol
68.78 µg (mcg)
89.42 µg (mcg)
Tiamina
0.19 mg
0.25 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.20 mg
Niacyna
1.57 mg
2.04 mg
Foliany
48.43 µg (mcg)
62.95 µg (mcg)
Beta karoten
17.60 µg (mcg)
22.89 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na muffinki z malinami

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
17.72 mg
23.04 mg
Potas
107.93 mg
140.31 mg
Wapń
31.59 mg
41.07 mg
Fosfor
56.64 mg
73.63 mg
Magnez
14.02 mg
18.22 mg
Żelazo
1.84 mg
2.40 mg
Cynk
0.44 mg
0.58 mg
Miedź
0.07 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny muffinek z malinami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w muffinkach z malinami

Lista alergenów dla muffinek z malinami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania muffinek z malinami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mleko 3,2%
130 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Koszt składników
50.30
Jak oceniasz przepis na muffinki z malinami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób