Muffinki z kajmakiem
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Kajmak - 1 puszka (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (180 g)
Przepis na muffince z kajmakiem krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, wymieszaj z cukrem, dodaj kakao i proszek do pieczenia.
Do drugiej miski wlej mleko, wbij jajko i olej. Całość dokładnie wymieszaj.
Połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszaj.
Nałóż po jednej łyżce ciasta do foremek, dodaj odrobinę kajmaku i znów po jednej łyżce ciasta.
Upiecz babeczki w piekarniku przez 15 minut w 180 stopniach C.
W tym czasie przygotuj polewę.
Zmiksuj śmietankę z 1/2 puszki masy kajmakowej.
Gdy babeczki się upieką, pozostaw je do ostygnięcia i polej polewą kajmakową.
Więcej informacji na temat muffinka z kajmakiem
Naszła Cię ochota na słodką przekąskę lub nadchodzi okazja, która nie obejdzie się bez słodyczy? Postaw na domowe muffinki z kajmakiem, które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego wszystkiego pyszne.
Będą dobre nie tylko dla dzieci, ale także dla dorosłych. Babeczki świetnie sprawdzą się na imprezę wśród dorosłych, ale i na zabawę dla najmłodszych.
Pamiętaj, że warto przygotowywać domowe wypieki od początku do końca samodzielnie, wtedy masz pewność, co znajduje się w środku. Dzięki temu nasze słodkie wypieki będą wolne od barwników i konserwantów, nie polecam korzystać z gotowych mieszanek, aby przygotować muffinki.
Za chwilę zobaczysz, jak prosty jest mój przepis na muffinki z kajmakiem, przygotujesz je od podstaw w 15 minut w swojej kuchni.
Wystarczy, że zaopatrzysz się w mąkę, ja skorzystałam z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Jeśli więc cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na mąkę, która nie zawiera glutenu. Może to być mąka gryczana lub mieszanka mąk bezglutenowych.
Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier, mleko, jajko, kakao, słodka śmietanka i olej rzepakowy.
Skoro mamy wszystkie potrzebne składniki, możemy zacząć przygotowywać ciasto.
Zatem jak zrobić muffinki z kajmakiem?
W pierwszej kolejności połącz ze sobą wszystkie suche produkty, czyli mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Wcześniej warto przesiać mąkę przez sito, dzięki temu babeczki będą bardziej puszyste i delikatne.
W osobnej misce wymieszaj pozostałe produkty. Na polewę zostaw ½ kajmaku i słodką śmietankę. Ja korzystam z masy kajmakowej z puszki.
Połącz ze sobą zawartości oby dwóch misek i dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowane ciasto przełóż do specjalnych foremek, do środka dodaj po jednej łyżce kajmaku, a na górę jeszcze odrobinę ciasta.
Upiecz babeczki w piekarniku. Po 15 minutach najlepsze, domowe łakocie dla dzieci i nie tylko gotowe.
Pozostała masa kajmakowa będzie stanowiła naszą polewę, wymieszaj ją z wcześniej ubitą słodką śmietanką i polej babeczki.
Sam widzisz, jaki to prosty przepis, koniecznie go wykorzystaj i przygotuj pyszne słodycze.
Alergeny w muffince z kajmakiem
Lista alergenów dla muffinka z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- kajmak
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze muffinka z kajmakiem
Jeśli chcesz, możesz dodać posiekane orzechy na górę każdej babeczki.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.