Moczka
- Piernik (ciasto domowe) (300 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Orzechy laskowe (100 g)
- Migdały (200 g)
- Rodzynki (175 g)
- Śliwki suszone (575 g)
- Piwo ciemne (500 ml)
- Cukier (15 g)
Przepis na moczkę krok po kroku
Zrób kompot ze śliwek suszonych: 300 g śliwek zalej 0,5 l wody i pozostaw na 3 godziny.
Zagotuj 1 l wody, cukier, dodaj śliwki wraz z wodą z moczenia i gotuj 30 minut (do miękkości śliwek).
W razie potrzeby dosłódź kompot.
Po ugotowaniu i schłodzeniu kompotu usuń pestki ze śliwek (wszystkich — z kompotu i z tych które nie były dodane do kompotu).
Śliwki niegotowane w kompocie pokrój w paseczki. Dodaj do kompotu.
Orzechy zmiel maszynką na drobno.
Dodaj do kompotu orzechy i rodzynki.
Gotuj wszystko 20 minut.
Po tym czasie dodaj piwo (wlewaj powoli, żeby się nie spieniło).
Na tarce zetrzyj suchy piernik. Wsyp go do kompotu z bakaliami. Wymieszaj. Zagotuj.
Jeżeli trzeba, dodaj więcej piernika (całość nie powinna być rzadka, a zawiesista).
-
Bigos staropolski
-
Sernik
-
Pierogi ruskie
-
Sałatka jarzynowa
-
Śledzie pod pierzynką
-
Gołąbki
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Pierogi leniwe
-
Gołąbki bez zawijania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Pierogi z mięsem
-
Pierożki z mięsem
-
Makowiec
-
Krokiety
-
Sernik z wiaderka
-
Krokiety z pieczarkami
-
Seromakowiec
-
Potrawy na wigilię
Więcej informacji na temat moczki
Nie wiesz, jak zrobić moczkę śląską? Taka pyszna, świąteczna, wigilijna moczka to dobry pomysł na deser świąteczny. Nie może go zabraknąć na święta. Moczka jest niezbyt urodziwym, ale pysznym przysmakiem. Jest to potrawa słodka. Przepis na moczkę robi się z piernika, bakalii i piwa. To sprawdzony przepis, który nie jest skomplikowany. Jeżeli nigdy nie miałeś okazji spróbować śląskiej, wigilijnej moczki, zachęcam do wypróbowania tego pomysłu na słodki deser z piernika. Na świętach sprawdzi się świetnie.
Śląska, wigilijna moczka jest sprawdzonym przepisem na dobrą, świąteczną potrawę z piernikiem. Wigilijną moczkę podaje się (jak nazwa wskazuje) na święta w Wigilię. Przepis na moczkę składa się z kompotu ze śliwek suszonych, ogromnej ilości orzechów, rodzynek oraz piernika. Dobra, śląska moczka musi mieć dodatek ciemnego piwa. Wygląd wigilijnej moczki nie zachwyca, ale jest naprawdę pyszna. Jak zrobisz moczkę, jedz ją na ciepło.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić moczkę, ten sprawdzony przepis Ci ułatwi zadanie. Ta świąteczna potrawa to dobry pomysł na to, by poznać śląską kuchnię. By zrobić moczkę należy ugotować kompot z suszonych śliwek, a następnie dodawać do niego wszystkie składniki. Ważny tu jest piernik. Do przepisu na moczkę powinien on być twardy, gdyż ściera się go na tarce. Przygotowując moczkę, możesz skorzystać z innych bakalii. Doskonale sprawdzą się tutaj suszone morele i figi. Moczki nie trzeba słodzić dodatkowo cukrem. Wszystkie składniki są wystarczająco słodkie. Jednak jeżeli czujesz potrzebę dosłodzenia deseru – zrób to.
*Dobra jest tutaj śliwka suszona z pestką. Wtedy cała potrawa osiąga pełnię smaku. Nie zapomnij usunąć pestek po ugotowaniu kompotu (wtedy pestki już nie są potrzebne).
*Piernik do moczki powinien być bez żadnych dodatków. Nie używaj piernika, w którym są orzechy, owoce suszone, kandyzowane, dżem czy czekolada. Piernik powinien być suchy – samo ciasto. Najlepszym wyborem jest upieczenie ciasta samemu. Wtedy jest możliwość użycia takiego piernika, jakiego potrzeba.
*Orzechy można posiekać drobno nożem, ale jest to zdecydowanie czasochłonne przy takiej ilości. Dobrze sprawdzi się blender, ale należy uważać, by orzechy nie były zmielone bardzo drobno. Powinny być wyczuwalne kawałki orzechów.
Ze względu na obecność alkoholu, potrawa ta nie jest zalecana dzieciom, kobietom karmiącym piersią oraz tym, które są w ciąży. To jest spowodowane tym, że alkohol nie wyparowuje z potrawy w całości. Lepiej nie ryzykować i zrezygnować z podawania go w takich przypadkach.
Alergeny w moczce
Lista alergenów dla moczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- piernik (ciasto domowe)
- Piwo ciemne
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- piernik (ciasto domowe)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- piernik (ciasto domowe)
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
- Orzechy laskowe
- Migdały
Wartości odżywcze moczki
W przepisie jest alkohol. Przepis nie nadaje się dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Alkohol nie wyparuje w całości z potrawy. Moczka to przepis wysokokaloryczny.
Energia i białka
(288g)
Węglowodany
(288g)
Tłuszcze
(288g)
Witaminy
(288g)
Składniki mineralne
(288g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.