Moczka

Opublikowano: 26.09.2022 r., 12:07 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Świąteczna moczka z bakaliami
Moczka
Nie wiesz, jak zrobić moczkę śląską? Taka pyszna, świąteczna, wigilijna moczka to dobry pomysł na deser świąteczny. Nie może go zabraknąć na święta.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 50 min
724 kcal
Kcal w porcji
288 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Piernik (ciasto domowe) (300 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Orzechy laskowe (100 g)
  • Migdały (200 g)
  • Rodzynki (175 g)
  • Śliwki suszone (575 g)
  • Piwo ciemne (500 ml)
  • Cukier (15 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, duża miska

Przepis na moczkę krok po kroku

Zrób kompot ze śliwek suszonych: 300 g śliwek zalej 0,5 l wody i pozostaw na 3 godziny.

Zagotuj 1 l wody, cukier, dodaj śliwki wraz z wodą z moczenia i gotuj 30 minut (do miękkości śliwek).

W razie potrzeby dosłódź kompot.

Po ugotowaniu i schłodzeniu kompotu usuń pestki ze śliwek (wszystkich — z kompotu i z tych które nie były dodane do kompotu).

Śliwki niegotowane w kompocie pokrój w paseczki. Dodaj do kompotu.

Orzechy zmiel maszynką na drobno.

Dodaj do kompotu orzechy i rodzynki.

Gotuj wszystko 20 minut.

Po tym czasie dodaj piwo (wlewaj powoli, żeby się nie spieniło).

Na tarce zetrzyj suchy piernik. Wsyp go do kompotu z bakaliami. Wymieszaj. Zagotuj.

Jeżeli trzeba, dodaj więcej piernika (całość nie powinna być rzadka, a zawiesista).

Jak oceniasz przepis na moczkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat moczki

Nie wiesz, jak zrobić moczkę śląską? Taka pyszna, świąteczna, wigilijna moczka to dobry pomysł na deser świąteczny. Nie może go zabraknąć na święta. Moczka jest niezbyt urodziwym, ale pysznym przysmakiem. Jest to potrawa słodka. Przepis na moczkę robi się z piernika, bakalii i piwa. To sprawdzony przepis, który nie jest skomplikowany. Jeżeli nigdy nie miałeś okazji spróbować śląskiej, wigilijnej moczki, zachęcam do wypróbowania tego pomysłu na słodki deser z piernika. Na świętach sprawdzi się świetnie.

Śląska, wigilijna moczka jest sprawdzonym przepisem na dobrą, świąteczną potrawę z piernikiem. Wigilijną moczkę podaje się (jak nazwa wskazuje) na święta w Wigilię. Przepis na moczkę składa się z kompotu ze śliwek suszonych, ogromnej ilości orzechów, rodzynek oraz piernika. Dobra, śląska moczka musi mieć dodatek ciemnego piwa. Wygląd wigilijnej moczki nie zachwyca, ale jest naprawdę pyszna. Jak zrobisz moczkę, jedz ją na ciepło.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić moczkę, ten sprawdzony przepis Ci ułatwi zadanie. Ta świąteczna potrawa to dobry pomysł na to, by poznać śląską kuchnię. By zrobić moczkę należy ugotować kompot z suszonych śliwek, a następnie dodawać do niego wszystkie składniki. Ważny tu jest piernik. Do przepisu na moczkę powinien on być twardy, gdyż ściera się go na tarce. Przygotowując moczkę, możesz skorzystać z innych bakalii. Doskonale sprawdzą się tutaj suszone morele i figi. Moczki nie trzeba słodzić dodatkowo cukrem. Wszystkie składniki są wystarczająco słodkie. Jednak jeżeli czujesz potrzebę dosłodzenia deseru – zrób to.

*Dobra jest tutaj śliwka suszona z pestką. Wtedy cała potrawa osiąga pełnię smaku. Nie zapomnij usunąć pestek po ugotowaniu kompotu (wtedy pestki już nie są potrzebne).

*Piernik do moczki powinien być bez żadnych dodatków. Nie używaj piernika, w którym są orzechy, owoce suszone, kandyzowane, dżem czy czekolada. Piernik powinien być suchy – samo ciasto. Najlepszym wyborem jest upieczenie ciasta samemu. Wtedy jest możliwość użycia takiego piernika, jakiego potrzeba.

*Orzechy można posiekać drobno nożem, ale jest to zdecydowanie czasochłonne przy takiej ilości. Dobrze sprawdzi się blender, ale należy uważać, by orzechy nie były zmielone bardzo drobno. Powinny być wyczuwalne kawałki orzechów.

Ze względu na obecność alkoholu, potrawa ta nie jest zalecana dzieciom, kobietom karmiącym piersią oraz tym, które są w ciąży. To jest spowodowane tym, że alkohol nie wyparowuje z potrawy w całości. Lepiej nie ryzykować i zrezygnować z podawania go w takich przypadkach.

Alergeny w moczce

Lista alergenów dla moczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • piernik (ciasto domowe)
    • Piwo ciemne
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • piernik (ciasto domowe)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • piernik (ciasto domowe)
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • Orzechy laskowe
    • Migdały

Wartości odżywcze moczki

na 100g gotowej potrawy

W przepisie jest alkohol. Przepis nie nadaje się dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią. Alkohol nie wyparuje w całości z potrawy. Moczka to przepis wysokokaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(288g)
Energia (kcal)
251.49
724.29
Białko (g)
5.01
14.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(288g)
Węglowodany (g)
31.77
91.50
Węglowodany przyswajalne (g)
17.72
51.03
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.82
11.01
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(288g)
Tłuszcz (g)
12.49
35.97
Tłuszcze nasycone (g)
1.83
5.28
Tłuszcze nienasycone (g)
10.66
30.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.04
17.39
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe), cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.09
11.77
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe), cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(288g)
Witamina A (µg (mcg))
4.20
12.09
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.32
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe), orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe), orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.34
3.85
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe), orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.26
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.51
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.91
2.63
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.26
32.43
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe), orzechy laskowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
84.67
243.85
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(288g)
Sód (mg)
34.84
100.35
Potas (mg)
301.78
869.14
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Wapń (mg)
47.83
137.76
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Fosfor (mg)
100.71
290.05
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Magnez (mg)
53.32
153.56
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.31
3.77
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.68
1.97
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.36
1.02
Brak danych dla: piernik (ciasto domowe).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny moczki 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania moczki

Koszt składników
75.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piernik (ciasto domowe)
300 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 300 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Orzechy laskowe
100 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 100 g
Migdały
200 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Rodzynki
175 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.38
Za 175 g
Śliwki suszone
575 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
15.81
Za 575 g
Piwo ciemne
500 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Cukier
15 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Koszt składników
75.50