Miodownik z orzechami
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (600 g)
- Cukier (250 g)
- Masło (400 g)
- Jajko (4 szt.)
- Miód - 6 łyżki (160 g)
- Orzechy włoskie (300 g)
- Budyń (proszek) - 2 budynie (180 g)
- Mleko 3,2% (500 ml)
Przepis na miodownik z orzechami krok po kroku
Mąkę pszenną, jajka, cukier (150 g), masło (200 g), sodę oczyszczoną oraz miód (80 g) zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy z nich rozwałkowujemy na równy placek, najlepiej o wymiarach 20 × 35 cm. Dwa z trzech placków pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe pozostawiamy do wystygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy krem orzechowy na trzeci placek. Orzechy rozdrabniamy za pomocą blendera na drobne kawałki. Następnie przekładamy je na patelnie. Dodajemy do nich pozostały miód, cukier (100 g), cukier z prawdziwą wanilią oraz masło (100 g). Całość należy zagotować.
Gotowym kremem zdobimy trzeci placek. Pieczemy go w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 st C. Upieczony również pozostawiamy do wystudzenia.
Na koniec gotujemy budynie zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy ucieramy z pozostałym masłem na krem budyniowy.
Na pierwszy spód ułożony w blaszce nakładamy 1/2 kremu budyniowego. Przykrywamy go drugim spodem, na który wylewamy pozostały krem. Górę ciasta zdobimy spodem z masą orzechową.
Ciasto przed podaniem powinniśmy schłodzić w lodówce.
-
Miodownik z kaszą manną
-
Miodowiec z kaszą manną
-
Ciasto miodownik
-
Ciasto miodowe
-
Ciasto z miodem
-
Ciasto czeskie
-
Miodownik królewski
-
Szybki i prosty miodownik
-
Miodownik tradycyjny
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Miodownik z masą budyniową
-
Miodownik z orzechami i budyniem
-
Miodownik z serem
-
Miodownik thermomix
-
Masa grysikowa do miodownika
-
Miodownik z kajmakiem
-
Lekach
-
Miodownik
Więcej informacji na temat miodownika z orzechami
Pyszny miodownik z orzechami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto kruche w połączeniu z kremem budyniowym oraz masą z orzechów włoskich jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić miodownik z orzechami włoskimi? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mąkę pszenną, jajka, cukier (150 g), masło (200 g), sodę oczyszczoną oraz miód (80 g) zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy z nich rozwałkowujemy na równy placek, najlepiej o wymiarach 20 × 35 cm. Dwa z trzech placków pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem orzechowy na trzeci placek. Orzechy rozdrabniamy za pomocą blendera na drobne kawałki. Następnie przekładamy je na patelnie. Dodajemy do nich pozostały miód, cukier (100 g), cukier z prawdziwą wanilią oraz masło (100 g). Całość należy zagotować. Gotowym kremem zdobimy trzeci placek. Pieczemy go w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony również pozostawiamy do wystudzenia. Na koniec gotujemy budynie zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy ucieramy z pozostałym masłem na krem budyniowy. Na pierwszy spód ułożony w blaszce nakładamy 1/2 kremu budyniowego. Przykrywamy go drugim spodem, na który wylewamy pozostały krem. Górę ciasta zdobimy spodem z masą orzechową. Ciasto przed podaniem powinniśmy schłodzić w lodówce.
Sprawdzony przepis na miodownik z orzechami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mleka krowiego, które posiada wiele wartości odżywczych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne w mleku znajdziemy dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz zmniejsza się ryzyko pojawienia raka jelita grubego, żołądka czy piersi.
Ciasto miodownik odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na wypiek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w miodowniku z orzechami
Lista alergenów dla miodownika z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
W przepisie na miodownik z orzechami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- soda oczyszczona
Wartości odżywcze miodownika z orzechami
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jajka,
miód,
orzechy włoskie,
orzechy,
budyń,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.