Miodownik z masą budyniową

Opublikowano: 26.08.2021 r., 7:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miodownik z masą budyniową leży na stole. Oprószony jest cukrem pudrem.
Miodownik z masą budyniowa
Miodownik z masą budyniową to doskonała propozycja na pyszny słodkie dodatek do kawy. Idealnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych czy też ze znajomymi.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 40 min
807 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 14 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (700 g)
  • Miód (100 g)
  • Proszek do pieczenia (15 g)
  • Mleko 3,2% (500 ml)
  • Masło (600 g)
  • Orzechy włoskie (300 g)
  • Dżem śliwkowy niskosłodzony (250 g)
  • Budyń (proszek) (75 g)
  • Cukier (450 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na miodownik z masą budyniową krok po kroku

W garnku rozpuść 3 łyżki miodu i 2 łyżki mleka.

Mąkę, 250g masła, proszek do pieczenia, 250 g cukru, wystudzoną masę mleczno-miodową zagnieć w gładkie ciasto.

Ciasto podziel na 3 części.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyklej ciastem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

Z drugim blatem postąp identycznie jak z pierwszym.

Trzeci blat upiecz z dodatkiem masy z orzechów włoskich: posiekaj orzechy, w garnku rozpuść 130g masła, 100g cukru i 2 łyżki miodu, gotuj przez 3 minuty. Wyłóż masę na wierzch ciasta i upiecz.

Ugotuj budyń na mleku z dodatkiem 100g cukru. Ostudź.

Ubij masło na biało. Dodaj budyń. Ubijaj jeszcze 2 minuty.

Blaty bez orzechów układaj kolejno w formie, smaruj powidłami porzeczkowymi i masą budyniową.

Na wierzch połóż blat z orzechami.

Odstaw aż zmięknie w chłodne miejsce. Zajmie to 2-3 dni.

Jak oceniasz przepis na miodownik z masą budyniową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat miodownika z masą budyniową

Miodownik z masą budyniową to pyszne lecz słodkie ciasto. Dla przełamania słodyczy idealnie sprawdzi się dodatek domowej konfitury śliwkowej lub z czarnej porzeczki. Przepis na miodownik z masą budyniową jest prosty więc jego przygotowanie nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia w przygotowywaniu wypieków. Ciasto jednak potrzebuje czasu aby zmięknąć, weź to pod uwagę jeśli ma być deserem do niedzielnego obiadu. Do przygotowania tego ciasta z budyniem niezbędne będą produkty spożywcze takie jak: mąka pszenna, masło, jajka, mleko, miód, proszek do pieczenia, orzechy włoskie, budyń w proszku.

Jak zrobić miodownik z masą budyniową? Przygotowanie należy podzielić na kilka etapów. Pierwszym jest przygotowanie ciasta miodowego. Miód rozpuść w mleku. Następnie mąkę, pokrojone w kawałki masło, proszek do pieczenia, cukier i ostudzone mleko z miodem zagnieć do uzyskania ciasta o gładkiej strukturze. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na trzy części. Wyklej blachę ciastem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Z drugim kawałkiem ciasta postąp analogicznie. Trzecią cześć ciasta upiecz z dodatkiem masy orzechowej, którą przygotujesz z roztopionego miodu z cukrem i posiekanych orzechów. Masę orzechową wyłóż na wierzch ciasta i upiecz tak jak pozostałe blaty. Drugim etapem jest zrobienia masy budyniowej. Ugotuj budyń na mleku z dodatkiem cukru. Gdy wystygnie masło utrzyj na białą masę, dodaj budyń i zmiksuj. Nie łącz masła z gorącym budyniem, musi on być całkowicie wystygnięty. Trzecim etapem jest złożenia ciasta. Blat bez orzechów umieść na spodzie formy, posmaruj powidłami i kremem budyniowym, połóż drugi blat i również posmaruj powidłami i kremem, na wierzch połóż placek z orzechami. Ciasto jest gotowe do spożycia po 2-3 dniach. Dodatek miodu sprawia, że ciasto jest twarde.

Podsumowując miodownik z masą budyniową to idealna propozycja na słodki deser. Ciasto możesz przygotować kilka dni wcześniej, gdyż musi zmięknąć. Miód dodany do ciasta jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, ma właściwości bakteriobójcze. Od lat jest ceniony za swoje lecznicze działanie.

Alergeny w miodowniku z masą budyniową

Lista alergenów dla miodownika z masą budyniową przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze miodownika z masą budyniową

na 100g gotowej potrawy

Miodownik z masą budyniową to słodki domowy wypiek. Jest kaloryczny ze względu na dużą zawartość cukru i tłuszczu. Pamiętaj, aby zachować umiar w spożywaniu tego typu wypieków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
403.52
807.04
Białko (g)
5.61
11.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
45.39
90.78
Węglowodany przyswajalne (g)
44.69
89.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.71
1.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
23.80
47.60
Tłuszcze nasycone (g)
12.73
25.45
Tłuszcze nienasycone (g)
11.07
22.14
Cholesterol (mg)
45.15
90.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.17
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.43
0.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.54
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.30
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.68
3.36
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.02
90.03
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
25.58
51.15
Potas (mg)
157.09
314.18
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
61.87
123.75
Fosfor (mg)
120.10
240.19
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
26.88
53.76
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.66
3.32
Cynk (mg)
0.66
1.32
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.42
Brak danych dla: dżem śliwkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny miodownika z masą budyniową 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miodownika z masą budyniową

Koszt składników
65.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
700 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Proszek do pieczenia
15 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 15 g
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
600 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 600 g
Orzechy włoskie
300 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 300 g
Dżem śliwkowy
250 g
niskosłodzony
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
4.02
Za 250 g
Budyń (proszek)
75 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.88
Za 75 g
Cukier
450 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 450 g
Koszt składników
65.10