Miodowiec z kaszą manną

Opublikowano: 17.03.2022 r., 8:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miodowiec z kaszą manną ułożony na drewnianym, ozdobnym naczyniu.
Miodowiec z kaszą manną
Miodowiec z kaszą manną to bardzo dobra propozycja na słodkie ciasto, które świetnie komponuje się podane z dodatkiem kawy i herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to wspaniałe ciasto.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 70 min
818 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki (500 g)
  • Masło (350 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Mleko 3,2% 4 szklanki (1000 ml)
  • Miód (150 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Orzechy włoskie (250 g)
  • Kasza manna (60 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 20x35 cm

Przepis na miodowiec z kaszą manną krok po kroku

100 g miodu rozpuść w 250 ml mleka.

Na stolnicy umieść mąkę, pokrojone w kawałki 150 g masła, proszek do pieczenia, 100 g cukru i ostudzone mleko z miodem.

Zagnieć do uzyskania ciasta o gładkiej strukturze.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto podziel na trzy części.

Wyklej blachę ciastem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15 minut.

Drugą porcję ciasta upiecz analogicznie do poprzedniej.

W garnku umieść 50 g miodu, 100 g cukru i posiekane orzechy włoskie, podgrzej i wymieszaj.

Masę orzechową wyłóż na wierzch ostatniej porcji ciasta i upiecz.

Do garnka wlej 750 ml mleka, wsyp 200 g cukru i kasze mannę, gotuj przez 5-7 minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje.

Wystudź kaszę i zmiksuj ją z 200 g masła w temperaturze pokojowej.

Blaszkę wyłóż folią spożywczą.

Blaty ciasta przełóż kremem w taki sposób, aby na wierzchy znajdował się blat ciasta z orzechami.

Ciasto odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni.

Jak oceniasz przepis na miodowiec z kaszą manną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat miodowca z kaszą manną

Miodowiec z kaszą manną to świetny pomysł na pyszne ciasto. Miodowiec z kremem jest ciastem, które należy przygotować co najmniej dwa dni wcześniej, gdyż dzięki dodatkowi miodu ciasto jest dość twarde po upieczeniu. Przepis na miodowiec z kaszą manną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go upiec. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, mleko, miód, proszek do pieczenia, orzechy włoskie, kasza manna, cukier.

Jak zrobić miodowiec z kaszą manną? Miód rozpuść w mleku. Następnie mąkę, pokrojone w kawałki masło, proszek do pieczenia, cukier i wystudzone mleko z miodem zagnieć do uzyskania ciasta o gładkiej strukturze. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na trzy części. Wyklej blachę ciastem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Drugą porcję ciasta upiecz tak samo jak poprzednią. Trzecią cześć ciasta upiecz z dodatkiem masy orzechowej, którą przygotujesz z roztopionego miodu z cukrem i posiekanych orzechów. Masę orzechową wyłóż na wierzch ciasta i upiecz tak jak pozostałe blaty. Do garnka wlej mleko, wsyp cukier i kasze mannę, gotuj przez 5-7 minut na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudź kaszę i zmiksuj ją z masłem w temperaturze pokojowej. Jeśli masa będzie zbyt ciepła masło się roztopi. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Blaty ciasta przełóż kremem w taki sposób, aby na wierzchy znajdował się blat ciasta z orzechami. Ciasto jest gotowe do spożycia po 2-3 dniach.

Kasza manna zwana inaczej semoliną jest wytwarzana z ziaren pszenicy. Może stanowić bazę do deserów i ciast oraz jako składnik nadający konsystencji w daniach wytrawnych. Kasz manna ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Podsumowując szybkie do zrobienia ciasto jest doskonałym deserem na wiele okazji. Ciasto z miodem jest twarde po upieczeniu i potrzebuje kilku dni, aby zmiękło. Pyszne ciasto można przechowywać nawet przez tydzień w chłodnym miejscu. Ciasto jest dobre jako deser w ciepłe dni, gdyż nie rozpłynie się pod wpływem temperatury.

Alergeny w miodowcu z kaszą manną

Lista alergenów dla miodowca z kaszą manną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze miodowca z kaszą manną

na 100g gotowej potrawy

Miodowiec z kaszą manną to słodkie ciasto zawierające dużą ilość cukru oraz łatwo przyswajalnych węglowodanów. Podnoszą one szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
303.11
818.39
Białko (g)
6.58
17.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
29.91
80.76
Węglowodany przyswajalne (g)
29.19
78.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
1.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
18.52
50.01
Tłuszcze nasycone (g)
9.31
25.13
Tłuszcze nienasycone (g)
9.21
24.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.34
11.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.88
13.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.49
166.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
111.58
301.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.19
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.56
1.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.46
1.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
109.47
295.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.64
Ryboflawina (mg)
0.19
0.51
Niacyna (mg)
1.42
3.85
Foliany (µg (mcg))
41.92
113.17
Beta karoten (µg (mcg))
23.75
64.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
28.27
76.34
Potas (mg)
212.32
573.25
Wapń (mg)
96.90
261.63
Fosfor (mg)
162.76
439.46
Magnez (mg)
27.81
75.10
Żelazo (mg)
1.53
4.13
Cynk (mg)
0.78
2.10
Miedź (mg)
0.19
0.52
Szacunkowy indeks glikemiczny miodowca z kaszą manną 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miodowca z kaszą manną

Koszt składników
61.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Masło
350 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 350 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Miód
150 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 150 g
Proszek do pieczenia
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Orzechy włoskie
250 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 250 g
Kasza manna
60 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 60 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
61.60