Przepis na miodownik królewski krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, rondelek

Do miski przesiej mąkę, dodaj pół szklanki cukru, 2 łyżki miodu, pół kostki masła, proszek do pieczenia, śmietanę i wbij 2 jajka. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej 1/3 ciasta. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Tak samo postępuj z kolejnymi 2 częściami ciasta. Upieczone blaty odstaw do ostudzenia.

W rondelku zagotuj mleko. Dodaj do niego cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka dodaj kaszę mannę i ponownie zagotuj. Odstaw masę do ostygnięcia.

W dużej misce utrzyj masło i dodawaj do niego powoli, małymi partiami ugotowaną kaszę. Ucieraj tak długo, aż masa stanie się puszysta.

Na jednym z upieczonych blatów rozsmaruj połowę słoiczka powideł, na wierzch wyłóż połowę masy grysikowej. Przykryj kolejnym blatem i rozsmaruj powidła, a następnie masę. Całość przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.

W rondelku roztop czekoladę z dodatkiem śmietanki. Polewą polej placek.

Udekoruj całość posiekanymi orzechami.

Miodownik królewski podany na eleganckim talerzyku z orzechami.
miodownik królewski
Koszt przygotowania dania
43.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
893 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
76

Miodownik królewski - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o miodowniku królewskim

Miodownik królewski to świetne i pyszne ciasto, które również pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków, zwłaszcza tych z dodatkiem miodu. W tym cieście to właśnie miodowy smak gra pierwsze skrzypce. Całość w połączeniu z pysznymi orzechami jest tak wspaniała, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To ciasto dobre na wszelkie uroczystości, gdyż pięknie się prezentuje.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić miodownik królewski, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego ciasto idealnie miękkie, pełne pysznego kremu, który skradnie serca każdego, kto uwielbia naprawdę słodkie desery. Tak przygotowany placek jest niezwykle pyszny i pełen słodyczy.

Ten szybki przepis spodoba się najbardziej wszystkim, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To ciasto da się przygotować w kilkanaście minut. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, co znacznie ułatwia wykonanie ciasta. Miodownik jest tak łatwy, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.

Przepis na miodownik królewski jest nieskomplikowany i nie wymaga zbyt dużo pracy, choć może się wydawać inaczej, gdyż ciasto prezentuje się bardzo elegancko i dekoracyjnie. Do jego wykonania nie trzeba żadnych profesjonalnych sprzętów czy drogich składników, jednak warto zadbać o dobrą jakość miodu. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się miód prawdziwy, sztuczny, choć łatwiej się miesza nie smakuje tak samo. Użycie prawdziwego miodu sprawia również, że całość będzie miała dłuży okres przydatności do spożycia. Do przygotowania najlepiej wybrać składniki dobrej jakości. Jeśli chce się odchudzić całość to warto wybrać mąkę pełnoziarnistą. W tym przepisie idealnie się sprawdzi i nie zmienia to smaku całego wypieku.

To ciasto z orzechami włoskimi, które wspaniale smakuje i jeszcze lepiej się prezentuje. Będzie wspaniałe na wszelkie okazje, gdyż wygląda naprawdę elegancko. Całość oblana gorzką czekoladą, która świetnie komponuje się z korzennym ciastem.

Wartości odżywcze miodownika królewskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(254g)
Energia (kalorie)
351.65 kcal
893.20 kcal
Białko
6.56 g
16.67 g
Brak danych dla: cukier, powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Węglowodany w miodowniku królewskim

Na 100g
Na porcję
(254g)
Węglowodany
36.01 g
91.46 g
Węglowodany przyswajalne
35.09 g
89.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(254g)
Tłuszcz
21.28 g
54.05 g
Brak danych dla: miód, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
11.55 g
29.33 g
Brak danych dla: miód, powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na miodownik królewski

Na 100g
Na porcję
(254g)
Ryboflawina
0.18 mg
0.46 mg
Brak danych dla: proszek do pieczenia, powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany
42.65 µg (mcg)
108.32 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier, powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na miodownik królewski

Na 100g
Na porcję
(254g)
Sód
24.76 mg
62.89 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
157.72 mg
400.60 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
67.85 mg
172.34 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
116.58 mg
296.11 mg
Brak danych dla: cukier, powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez
29.61 mg
75.20 mg
Brak danych dla: cukier, powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
0.84 mg
2.12 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe, śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny miodownika królewskiego 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w miodowniku królewskim

Lista alergenów dla miodownika królewskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
    • Mleko 2%
    • Czekolada deserowa
    • Śmietanka kremowa 36%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania miodownika królewskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
130 g
pół szklanki i 3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 130 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Miód
50 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 12%
75 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Kasza manna
80 g
5 łyżek
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 80 g
Powidła śliwkowe
200 g
1 mały słoik
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Czekolada deserowa
200 g
1 tabliczka
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Orzechy włoskie
200 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
13.33
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
84.30
Jak oceniasz przepis na miodownik królewski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób