Przepis na miodownik królewski krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g
- Cukier 130 g pół szklanki i 3 łyżki
- Masło 300 g 1,5 kostki
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
- Miód 50 g 2 łyżki
- Jajko 2 szt.
- Śmietana 12% 75 g 3 łyżki
- Mleko 2% 500 ml 2 szklanki
- Kasza manna 80 g 5 łyżek
- Powidła śliwkowe 200 g 1 mały słoik
- Czekolada deserowa 200 g 1 tabliczka
- Śmietanka kremowa 36% 200 ml 1 opakowanie
- Orzechy włoskie 200 g
Do miski przesiej mąkę, dodaj pół szklanki cukru, 2 łyżki miodu, pół kostki masła, proszek do pieczenia, śmietanę i wbij 2 jajka. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej 1/3 ciasta. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Tak samo postępuj z kolejnymi 2 częściami ciasta. Upieczone blaty odstaw do ostudzenia.
W rondelku zagotuj mleko. Dodaj do niego cukier i cukier waniliowy. Do gotującego się mleka dodaj kaszę mannę i ponownie zagotuj. Odstaw masę do ostygnięcia.
W dużej misce utrzyj masło i dodawaj do niego powoli, małymi partiami ugotowaną kaszę. Ucieraj tak długo, aż masa stanie się puszysta.
Na jednym z upieczonych blatów rozsmaruj połowę słoiczka powideł, na wierzch wyłóż połowę masy grysikowej. Przykryj kolejnym blatem i rozsmaruj powidła, a następnie masę. Całość przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.
W rondelku roztop czekoladę z dodatkiem śmietanki. Polewą polej placek.
Udekoruj całość posiekanymi orzechami.
Często zadawane pytania
-
Miodownik z kaszą manną
-
Miodowiec z kaszą manną
-
Ciasto miodownik
-
Ciasto miodowe
-
Miodownik z orzechami
-
Ciasto z miodem
-
Ciasto czeskie
-
Szybki i prosty miodownik
-
Miodownik tradycyjny
-
Miodownik z masą budyniową
-
Miodownik z orzechami i budyniem
-
Miodownik z serem
-
Miodownik thermomix
-
Masa grysikowa do miodownika
-
Miodownik z kajmakiem
-
Lekach
-
Miodownik

(liczba kalorii)
Miodownik królewski - cechy przepisu
Więcej o miodowniku królewskim
Miodownik królewski to świetne i pyszne ciasto, które również pięknie się prezentuje. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków, zwłaszcza tych z dodatkiem miodu. W tym cieście to właśnie miodowy smak gra pierwsze skrzypce. Całość w połączeniu z pysznymi orzechami jest tak wspaniała, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To ciasto dobre na wszelkie uroczystości, gdyż pięknie się prezentuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić miodownik królewski, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego ciasto idealnie miękkie, pełne pysznego kremu, który skradnie serca każdego, kto uwielbia naprawdę słodkie desery. Tak przygotowany placek jest niezwykle pyszny i pełen słodyczy.
Ten szybki przepis spodoba się najbardziej wszystkim, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To ciasto da się przygotować w kilkanaście minut. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, co znacznie ułatwia wykonanie ciasta. Miodownik jest tak łatwy, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz.
Przepis na miodownik królewski jest nieskomplikowany i nie wymaga zbyt dużo pracy, choć może się wydawać inaczej, gdyż ciasto prezentuje się bardzo elegancko i dekoracyjnie. Do jego wykonania nie trzeba żadnych profesjonalnych sprzętów czy drogich składników, jednak warto zadbać o dobrą jakość miodu. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się miód prawdziwy, sztuczny, choć łatwiej się miesza nie smakuje tak samo. Użycie prawdziwego miodu sprawia również, że całość będzie miała dłuży okres przydatności do spożycia. Do przygotowania najlepiej wybrać składniki dobrej jakości. Jeśli chce się odchudzić całość to warto wybrać mąkę pełnoziarnistą. W tym przepisie idealnie się sprawdzi i nie zmienia to smaku całego wypieku.
To ciasto z orzechami włoskimi, które wspaniale smakuje i jeszcze lepiej się prezentuje. Będzie wspaniałe na wszelkie okazje, gdyż wygląda naprawdę elegancko. Całość oblana gorzką czekoladą, która świetnie komponuje się z korzennym ciastem.
Wartości odżywcze miodownika królewskiego
Energia i białka
(254g)
Węglowodany w miodowniku królewskim
(254g)
Tłuszcze
(254g)
Witaminy w przepisie na miodownik królewski
(254g)
Składniki mineralne w przepisie na miodownik królewski
(254g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w miodowniku królewskim
Lista alergenów dla miodownika królewskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Mleko 2%
- Czekolada deserowa
- Śmietanka kremowa 36%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie