Przepis na ciasto miodownik krok po kroku

Składniki
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 520 g 4 szklanki
  • Cukier 150 g 3/4 szklanki
  • Masło 400 g 2 opakowania
  • Miód 75 g 2 łyżki
  • Soda oczyszczona 10 g 2 łyżeczki
  • Jajko 2 szt.
  • Sok z cytryny 12 ml 2 łyżki
  • Kasza manna 125 g 3/4 szklanki
  • Mleko 1,5% 190 ml 3.4 szklanki
  • Cukier puder 60 g 1/2 szklanki
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rózga, sitko, miska

Przesiej mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia do miski lub na stolnicę.

Dodaj 200 gramów schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła, cukier puder, miód i jajka.

Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na 10 minut.

W garnku zagotuj mleko z połową cukru kryształ.

Do gotującego się mleka dodaj kaszę manną.

Cały czas mieszając gotuj aż zgęstnieje i pozostaw do ostygnięcia.

Masło w temperaturze pokojowej przełóż do miski, dodaj drugą część cukru kryształ i ubij na puszystą masę.

Do masła, wciąż miksując, dodawaj po łyżce wystudzonej kaszy manny.

Masło z kaszą miksuj aż powstanie jednolita masa.

Ciasto podziel na 5 części, każdą z nich rozwałkuj na wielkość brytfanki.

Przełóż jeden placek do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i piecz około 5 minut w 160 stopniach. Ciasto powinno być lekko złote.

Powtarzaj tak z każdym plackiem.

Po upieczeniu blaty dokładnie schłodź.

Na desce do krojenia, paterze, pojemniku na ciasto lub brytfance połóż placek. Rozsmaruj na nim 1/6 kremu.

Czynność powtarzaj. Ostatnią warstwą będzie krem.

Na wierzch możesz wylać masę kajmakową, przyrządzić polewę czekoladową, dodać orzechy lub upiec i pokruszyć pozostałości z ciasta.

Ciasto miodownik podane na czarnym talerzu z dodatkiem miodu, obok nabierak do miodu, filiżanka, łyżeczka, na szarym blacie
Ciasto miodownik
Koszt przygotowania dania
18.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
431 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
75

Ciasto miodownik - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cieście miodowniku

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultów. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania ale spożyć je można było jednie po uprzednim namoczeni. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Ciasto miodownik to jedno z łatwiejszych przepisów na pyszne słodkości. Domowe ciasto jest pyszną propozycją na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanocne. Ten pyszny placek ma idealnie wyważone smaki, jest lekko słodki i miodowy z kwaśną nutą masy. Najlepsza masa do miodownika to ta na kaszce mannie, druga wersja to masa na bazie budyniu. Przepis na ciasto miodownik jest łatwy i bez problemu wykona go każdy. A jak zrobić ciasto miodownik dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy krok przygotowania jest dokładnie wytłumaczony.

Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na dobry miodownik.

Wartości odżywcze ciasta miodownika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (110g)
Energia (kalorie)
392.31 kcal
431.54 kcal
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Węglowodany w cieście miodowniku

Na 100g
Na porcję (110g)
Węglowodany
47.19 g
51.91 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
46.35 g
50.98 g
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na ciasto miodownik

Na 100g
Na porcję (110g)
Ryboflawina
0.20 mg
0.22 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto miodownik

Na 100g
Na porcję (110g)
Sód
52.97 mg
58.27 mg
Potas
83.77 mg
92.15 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Wapń
30.17 mg
33.18 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Żelazo
2.54 mg
2.80 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, mleko 1,5%.
czytaj dalej
Cynk
0.44 mg
0.49 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.08 mg
Brak danych dla: soda oczyszczona, mleko 1,5%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta miodownika 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście miodowniku

Lista alergenów dla ciasta miodownika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasta miodownika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
520 g
4 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 520 g
Cukier
150 g
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Masło
400 g
2 opakowania
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Miód
75 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 75 g
Soda oczyszczona
10 g
2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Sok z cytryny
12 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 12 ml
Kasza manna
125 g
3/4 szklanki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 g
Mleko 1,5%
190 ml
3.4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 190 ml
Cukier puder
60 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Liczba porcji:
Razem
44.30
Łączny koszt
18.79
Jak oceniasz przepis na ciasto miodownik
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób