Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, cukier, kakao, miód, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na miodownik tradycyjny krok po kroku

W garnku umieść szklankę cukru, 1/4 kostki margaryny oraz miód. Całość gotuj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.

Dodaj mąkę, śmietanę, sodę i 2 jajka.

Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie.

Podziel ciasto na 3 części. Każdą część rozwałkuj na około 0,5 cm. Postaraj się, by wszystkie blaty miały podobny kształt.

Blaty upiecz oddzielnie w 180 st. C przez 15-20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstaw blaty do ostygnięcia.

Do kolejnego garnka wlej mleko, dodaj pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Zagotuj.

Gdy zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki.

Gotuj około 3 minuty, by lekko zgęstniała. Następnie odstaw do ostygnięcia.

W misce zacznij ucierać kostkę margaryny, powoli dodając po łyżce ugotowanej kaszy manny. Ciągle ucieraj, aż powstanie jednolita masa.

Na jednym z blatów wyłóż 1/2 kremu i przykryj kolejnym blatem. Wyłóż pozostały krem i przykryj ostatnim blatem.

Do miseczki wsyp kakao i cukier puder. Wymieszaj. Dolej 6 łyżek ciepłej wody i wymieszaj.

Dodaj 6 łyżek oleju i ponownie dokładnie wymieszaj. Gotową polewą polej ciasto. Wierzch możesz dodatkowo posypać.

Schłodź ciasto w lodówce przez około 2 godziny.

Miodownik tradycyjny ukazany w przekroju
Miodownik tradycyjny - cechy przepisu

Informacje dietetyczne - miodownik tradycyjny

W skrócie
Kalorii w porcji
577 kcal
Wielkość
jednej porcji
170 g
Indeks glikemiczny
85

Wartości odżywcze miodownika tradycyjnego

na 100g gotowej potrawy

W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
339.41
577.00
Białko (g)
5.24
8.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
42.99
73.08
Węglowodany przyswajalne (g)
41.80
71.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.19
2.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
17.60
29.93
Tłuszcze nasycone (g)
4.69
7.97
Tłuszcze nienasycone (g)
12.92
21.96
Cholesterol (mg)
24.33
41.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
147.26
250.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.08
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.95
1.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
138.98
236.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.36
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.29
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.47
2.49
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
33.88
57.60
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
97.54
165.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
150.70
256.19
Potas (mg)
126.07
214.32
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
44.22
75.18
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
87.03
147.96
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.11
46.09
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.65
2.80
Brak danych dla: cukier waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.62
1.05
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.27
Brak danych dla: cukier waniliowy, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny miodownika tradycyjnego 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w miodowniku tradycyjnym

Lista alergenów dla miodownika tradycyjnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

W przepisie na miodownik tradycyjny nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód, soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Więcej informacji na temat miodownika tradycyjnego

Miodownik tradycyjny to ciasto obowiązkowe podczas świąt. To pyszne miodowe ciasto przekładane kremem z kaszy manny, dodatkowo oblane najszybszą polewą czekoladową nie musi czekać do specjalnej okazji, by go przygotować.

Ten prosty przepis na miodownik tradycyjny wymaga chwilę czasu, ale jego dobry smak wynagradza całą pracę. Najpierw w garnku umieść szklankę cukru, 1/4 kostki margaryny oraz miód. Całość gotuj, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia. Dodaj mąkę, śmietanę, sodę i 2 jajka. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie. Podziel ciasto na 3 części. Każdą część rozwałkuj na około 0,5 cm. Postaraj się, by wszystkie blaty miały podobny kształt. Blaty upiecz oddzielnie w 180 st. C przez 15-20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw blaty do ostygnięcia. Do kolejnego garnka wlej mleko, dodaj pozostały cukier oraz cukier waniliowy. Zagotuj. Gdy zacznie wrzeć wsyp kaszę mannę i energicznie mieszaj, by nie powstały grudki. Gotuj około 3 minuty, by lekko zgęstniała. Następnie odstaw do ostygnięcia. W misce zacznij ucierać kostkę margaryny, powoli dodając po łyżce ugotowanej kaszy manny. Ciągle ucieraj, aż powstanie jednolita masa. Na jednym z blatów wyłóż 1/2 kremu i przykryj kolejnym blatem. Wyłóż pozostały krem i przykryj ostatnim blatem. Do miseczki wsyp kakao i cukier puder. Wymieszaj. Dolej 6 łyżek ciepłej wody i wymieszaj. Dodaj 6 łyżek oleju i ponownie dokładnie wymieszaj. Gotową polewą polej ciasto. Wierzch możesz dodatkowo posypać. Schłodź ciasto w lodówce przez około 2 godziny. Mam nadzieję, że nasze wskazówki jak zrobić tradycyjny miodownik pomogły Ci w jego wykonaniu i na Twoim stole już studzi się ten smaczny.

Najlepszy miodownik powstaje z miodem pszczelim. Najlepiej wybrać do jego przygotowania miód naturalny. Miód to najzdrowszy rodzaj substancji słodzącej. Ma znaczące wartości antybakteryjne, dlatego szczególnie często wykorzystuje się go w sytuacjach przeziębienia lub osłabienia odporności. Spotkać go można również w kosmetyce, co wskazuje na szerokie możliwości wykorzystania płynnego „złota”. W miodzie znaleźć można witaminy np. A, C, B2, B6 i B12, a także mangan, potas, fosfor, wapń czy magnez. Ze względu na zawartość acetylocholiny szczególnie polecany jest dla osób, które chcą wzmocnić wydolność swojego serca.

Szacunkowy koszt przygotowania miodownika tradycyjnego

Koszt składników
54.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Miód
75 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 75 g
Śmietana 18%
50 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
350 g
1 szklanka + 3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Margaryna do pieczenia
320 g
1 kostka + 1/4 kostki
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.46
Za 320 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Kasza manna
50 g
4 łyżki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 50 g
Cukier waniliowy
20 g
1 łyżka
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Kakao 16% (proszek)
60 g
6 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Olej rzepakowy
50 ml
6 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cukier puder
60 g
6 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Koszt składników
54.80
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na miodownik tradycyjny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,0% osób