Miodownik z orzechami i budyniem

Opublikowano: 03.10.2022 r., 23:52 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
miodownik z orzechami i budyniem
Miodownik z orzechami i budyniem
Miodownik z orzechami i budyniem to niezwykle efektowne i pyszne ciasto, które przygotujesz w swoim domu. Jak to zrobić koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 20 min
399 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Cukier 1 szklanka (200 g)
  • Masło (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Miód 4 łyżki (40 g)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (10 g)
  • Orzechy włoskie 1 szklanka (250 g)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (50 g)
  • Mleko 3,2% 2 szklanki (400 ml)
  • Cukier puder 1 szklanka (200 g)
  • Powidła śliwkowe 1 słoicek (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, blaszka do pieczenia 25x35 cm

Przepis na miodownik z orzechami i budyniem krok po kroku

5 łyżek mleka wlej do garnka i podgrzewaj, dodaj 2 łyżki miodu.

Mąkę (2 szklanki) wymieszaj z sodą, dodaj posiekane masło (1 kostka),

Dodaj cukier puder, wbij jajka dodaj podgrzane mleko i mód.

Zagnieć ciasto i podziel na 3 części.

Jedną część ciasta wyłóż na spód blaszki i upiecz w piecu przez 15 minut w 180 st. C. . Podobnie postępuj z drugim plackiem.

Masło (1/2 kostki) rozpuść w garnku, dodaj miód (2 łyżki) i cukier (100 g). Dodaj orzechy.

Surowe ciasto (ostatnia z 3 części) wyłóż na blachę, wlej masę orzechową i upiecz w piecu przez 15 minut w 180 stopniach.

Mleko (2 szklanki) wlej do garnka, dodaj masło i cukier, całość zmiksuj.

Na blaszkę połóż ciasto, dodaj masę, posmaruj powidłami, dodaj masę budyniową.

Dodaj kolejne ciasto, posmaruj powidłami i masą budyniową.

Przykryj plackiem z orzechami i ponownie dodaj powidła i mase budyniową.

Odstaw ciasto do lodówki na 24h.

Jak oceniasz przepis na miodownik z orzechami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat miodownika z orzechami i budyniem

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na pyszny miodownik z orzechami i budyniem. To nietypowe połączenie po upieczeniu jest przepyszne. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta z miodem i orzechami, koniecznie spróbuj. Nie dość, że jest szybkie i proste w przygotowaniu to dodatkowo pyszne.

Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.

Dzisiaj pokaże Ci mój przepis na miodownik z orzechami i budyniem, które jest niezwykle mokre.

Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki jak do każdego ciasta, czyli: mąka, cukier, cukier puder, masło, jajka, miód, orzechy włoski, soda oczyszczona, budyń, mleko, powidła.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Dokładnie jak zrobić miodownik z orzechami i budyniem opisuję nieco niżej, koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis, na pyszny miodownik z orzechami włoskimi. Będzie to dobry pomysł na dobry deser dla każdego.

Alergeny w miodownikiem z orzechami i budyniem

Lista alergenów dla miodownika z orzechami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze miodownika z orzechami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Do ciasta możesz użyć dowolne orzechy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
399.51
399.51
Białko (g)
5.37
5.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
40.83
40.83
Węglowodany przyswajalne (g)
40.11
40.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
0.73
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
25.39
25.39
Tłuszcze nasycone (g)
13.45
13.45
Tłuszcze nienasycone (g)
11.94
11.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.19
6.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.75
5.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
64.92
64.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
157.90
157.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.17
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.40
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.62
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
154.87
154.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.15
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.26
1.26
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.82
37.82
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
35.93
35.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
54.14
54.14
Potas (mg)
106.83
106.83
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
42.52
42.52
Fosfor (mg)
89.21
89.21
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.87
25.87
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.35
1.35
Cynk (mg)
0.66
0.66
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny miodownika z orzechami i budyniem 100
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miodownika z orzechami i budyniem

Koszt składników
73.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
500 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Miód
40 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Soda oczyszczona
10 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Orzechy włoskie
250 g
1 szklanka
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 250 g
Budyń (proszek)
50 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Mleko 3,2%
400 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Cukier puder
200 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Powidła śliwkowe
200 g
1 słoicek
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Koszt składników
73.50