Przepis na miodownik z orzechami i budyniem krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, blaszka do pieczenia 25x35 cm

5 łyżek mleka wlej do garnka i podgrzewaj, dodaj 2 łyżki miodu.

Mąkę (2 szklanki) wymieszaj z sodą, dodaj posiekane masło (1 kostka),

Dodaj cukier puder, wbij jajka dodaj podgrzane mleko i mód.

Zagnieć ciasto i podziel na 3 części.

Jedną część ciasta wyłóż na spód blaszki i upiecz w piecu przez 15 minut w 180 st. C. . Podobnie postępuj z drugim plackiem.

Masło (1/2 kostki) rozpuść w garnku, dodaj miód (2 łyżki) i cukier (100 g). Dodaj orzechy.

Surowe ciasto (ostatnia z 3 części) wyłóż na blachę, wlej masę orzechową i upiecz w piecu przez 15 minut w 180 stopniach.

Mleko (2 szklanki) wlej do garnka, dodaj masło i cukier, całość zmiksuj.

Na blaszkę połóż ciasto, dodaj masę, posmaruj powidłami, dodaj masę budyniową.

Dodaj kolejne ciasto, posmaruj powidłami i masą budyniową.

Przykryj plackiem z orzechami i ponownie dodaj powidła i mase budyniową.

Odstaw ciasto do lodówki na 24h.

miodownik z orzechami i budyniem
Miodownik z orzechami i budyniem
Koszt przygotowania dania
41.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
399 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
100

Miodownik z orzechami i budyniem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o miodownikiem z orzechami i budyniem

Gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast korzystać z gotowych, kupnych słodyczy postaw na pyszny miodownik z orzechami i budyniem. To nietypowe połączenie po upieczeniu jest przepyszne. Jeśli nigdy nie próbowałeś ciasta z miodem i orzechami, koniecznie spróbuj. Nie dość, że jest szybkie i proste w przygotowaniu to dodatkowo pyszne.

Przepis jest bardzo prosty, nawet osoba zaczynająca swoją kulinarną przygodę z łatwością sobie z nim poradzi.

Dzisiaj pokaże Ci mój przepis na miodownik z orzechami i budyniem, które jest niezwykle mokre.

Będziesz potrzebować tylko podstawowe składniki jak do każdego ciasta, czyli: mąka, cukier, cukier puder, masło, jajka, miód, orzechy włoski, soda oczyszczona, budyń, mleko, powidła.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Dokładnie jak zrobić miodownik z orzechami i budyniem opisuję nieco niżej, koniecznie wypróbuj mój sprawdzony przepis, na pyszny miodownik z orzechami włoskimi. Będzie to dobry pomysł na dobry deser dla każdego.

Wartości odżywcze miodownika z orzechami i budyniem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
399.51 kcal
399.51 kcal
Białko
5.37 g
5.37 g

Węglowodany w miodownikiem z orzechami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
40.83 g
40.83 g
Węglowodany przyswajalne
40.11 g
40.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.73 g
0.73 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
25.39 g
25.39 g
Tłuszcze nasycone
13.45 g
13.45 g
Tłuszcze nienasycone
11.94 g
11.94 g
Tłuszcze jednonasycone
6.19 g
6.19 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.75 g
5.75 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
64.92 mg
64.92 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na miodownik z orzechami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
157.90 µg (mcg)
157.90 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.09 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.17 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina C
0.40 mg
0.40 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.62 mg
0.62 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Retinol
154.87 µg (mcg)
154.87 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Tiamina
0.21 mg
0.21 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.15 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Niacyna
1.26 mg
1.26 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Foliany
37.82 µg (mcg)
37.82 µg (mcg)
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Beta karoten
35.93 µg (mcg)
35.93 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na miodownik z orzechami i budyniem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
54.14 mg
54.14 mg
Potas
106.83 mg
106.83 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Wapń
42.52 mg
42.52 mg
Fosfor
89.21 mg
89.21 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Magnez
25.87 mg
25.87 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Żelazo
1.35 mg
1.35 mg
Cynk
0.66 mg
0.66 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.21 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny miodownika z orzechami i budyniem 100
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w miodownikiem z orzechami i budyniem

Lista alergenów dla miodownika z orzechami i budyniem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania miodownika z orzechami i budyniem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
500 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Miód
40 g
4 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Soda oczyszczona
10 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Orzechy włoskie
250 g
1 szklanka
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 250 g
Budyń (proszek)
50 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Mleko 3,2%
400 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 ml
Cukier puder
200 g
1 szklanka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Powidła śliwkowe
200 g
1 słoicek
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Koszt składników
73.50
Jak oceniasz przepis na miodownik z orzechami i budyniem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób