Przepis na miodownik z kajmakiem krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, miska, lodówka

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sodę oczyszczoną.

Dodaj kostkę masła i wyrób ciasto.

Dodaj miód i wbij jajko, zagnieć ciasto w rękach.

Podziel ciasto na 3 równe części.

Każdy z kawałków ciasta rozwałkuj i upiecz osobno w piekarniku przez 7 minut w 180 st. C.

Połowę mleka zagotuj w garnku, w drugiej połowie mleka wymieszaj budyń i wlej do gotującego się mleka. Odstaw do ostygnięcia.

Drugą kostkę masła ubij z ostudzonym budyniem i odstaw na bok.

Trzecią kostkę masła ubij z kajmakiem.

Przygotowanymi masami przełóż wcześniej upieczone ciasta.

Odstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.

miodownik z kajmakiem
Miodownik z kajmakiem
Koszt przygotowania dania
26.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
374 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
100

Miodownik z kajmakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o miodownikiem z kajmakiem

Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na miodownik z kajmakiem, które przygotujesz w krótkim czasie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, mleko, budyń, cukier waniliowy, soda oczyszczona, masa kajmakowa.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Do tego ciasta idealnie sprawdzi się budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym. Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.

Zatem, jak zrobić miodownik z kajmakiem?

W pierwszej kolejności mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sodę oczyszczoną. Dodaj kostkę masła i wyrób ciasto. Dodaj miód i wbij jajko, zagnieć ciasto w rękach. Następnie podziel ciasto na 3 równe części. Każdy z kawałków ciasta rozwałkuj i upiecz osobno w piekarniku przez 7 minut w 180 stopniach. Połowę mleka zagotuj w garnku, w drugiej połowie mleka wymieszaj budyń i wlej do gotującego się mleka. Odstaw do ostygnięcia. Drugą kostkę masła ubij z ostudzonym budyniem i odstaw na bok. Trzecią kostkę masła ubij z kajmakiem. Przygotowanymi masami przełóż wcześniej upieczone ciasta. Odstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. Nasz pyszny miodownik z kajmakiem jest dobry do podania. Koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się, jak smaczny jest placek w połączeniu z kajmakiem i miodem.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze miodownika z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
374.87 kcal
374.87 kcal
Białko
5.24 g
5.24 g

Węglowodany w miodownikiem z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
34.02 g
34.02 g
Węglowodany przyswajalne
34.00 g
34.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
24.84 g
24.84 g
Tłuszcze nasycone
16.81 g
16.81 g
Tłuszcze nienasycone
8.04 g
8.04 g
Tłuszcze jednonasycone
7.07 g
7.07 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
0.97 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
76.24 mg
76.24 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na miodownik z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
226.47 µg (mcg)
226.47 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.53 mg
0.53 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.34 µg (mcg)
0.34 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.68 mg
0.68 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol
222.68 µg (mcg)
222.68 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.21 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.29 mg
1.29 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
31.33 µg (mcg)
31.33 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
47.07 µg (mcg)
47.07 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na miodownik z kajmakiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
64.94 mg
64.94 mg
Potas
135.97 mg
135.97 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
87.26 mg
87.26 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
94.11 mg
94.11 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
14.35 mg
14.35 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.12 mg
1.12 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.50 mg
0.50 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny miodownika z kajmakiem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w miodownikiem z kajmakiem

Lista alergenów dla miodownika z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • kajmak
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania miodownika z kajmakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
600 g
3 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 600 g
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
500 ml
1 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Kajmak
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Koszt składników
53.20
Jak oceniasz przepis na miodownik z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób