Miodownik z kajmakiem

Opublikowano: 04.10.2022 r., 0:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
miodownik z kajmakiem
Miodownik z kajmakiem
Połączenie masy makowej z miodem to idealny pomysł na wspólny deser w gronie rodziny lub przyjaciół. Poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas ubijania 7 min
374 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Cukier wanilinowy 2 łyżki (20 g)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Masło 3 kostki (600 g)
  • Miód 2 łyżki (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mleko 2% 1 szklanki (500 ml)
  • Budyń (proszek) 1 opakowanie (40 g)
  • Kajmak 1 puszka (400 g)
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, miska, lodówka

Przepis na miodownik z kajmakiem krok po kroku

Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sodę oczyszczoną.

Dodaj kostkę masła i wyrób ciasto.

Dodaj miód i wbij jajko, zagnieć ciasto w rękach.

Podziel ciasto na 3 równe części.

Każdy z kawałków ciasta rozwałkuj i upiecz osobno w piekarniku przez 7 minut w 180 st. C.

Połowę mleka zagotuj w garnku, w drugiej połowie mleka wymieszaj budyń i wlej do gotującego się mleka. Odstaw do ostygnięcia.

Drugą kostkę masła ubij z ostudzonym budyniem i odstaw na bok.

Trzecią kostkę masła ubij z kajmakiem.

Przygotowanymi masami przełóż wcześniej upieczone ciasta.

Odstaw ciasto na kilka godzin do lodówki.

Jak oceniasz przepis na miodownik z kajmakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat miodownika z kajmakiem

Masz ochotę na ciasto, ale brakuje Ci czasu na jego długie przygotowywanie? Dobrze się składa, dzisiaj przedstawię Ci przepis na miodownik z kajmakiem, które przygotujesz w krótkim czasie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takich składników jak: mąka pszenna, cukier, masło, jajka, mleko, budyń, cukier waniliowy, soda oczyszczona, masa kajmakowa.

W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie. W moim przepisie użyłam cukru, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. Do tego ciasta idealnie sprawdzi się budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym. Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.

Zatem, jak zrobić miodownik z kajmakiem?

W pierwszej kolejności mąkę przesiej do miski, dodaj cukier i sodę oczyszczoną. Dodaj kostkę masła i wyrób ciasto. Dodaj miód i wbij jajko, zagnieć ciasto w rękach. Następnie podziel ciasto na 3 równe części. Każdy z kawałków ciasta rozwałkuj i upiecz osobno w piekarniku przez 7 minut w 180 stopniach. Połowę mleka zagotuj w garnku, w drugiej połowie mleka wymieszaj budyń i wlej do gotującego się mleka. Odstaw do ostygnięcia. Drugą kostkę masła ubij z ostudzonym budyniem i odstaw na bok. Trzecią kostkę masła ubij z kajmakiem. Przygotowanymi masami przełóż wcześniej upieczone ciasta. Odstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. Nasz pyszny miodownik z kajmakiem jest dobry do podania. Koniecznie wypróbuj mój prosty przepis i przekonaj się, jak smaczny jest placek w połączeniu z kajmakiem i miodem.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w miodownikiem z kajmakiem

Lista alergenów dla miodownika z kajmakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
    • kajmak
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze miodownika z kajmakiem

na 100g gotowej potrawy

Dodatkowo możesz przygotować polewę czekoladową i posypać ciasto orzechami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
374.87
374.87
Białko (g)
5.24
5.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
34.02
34.02
Węglowodany przyswajalne (g)
34.00
34.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
24.84
24.84
Tłuszcze nasycone (g)
16.81
16.81
Tłuszcze nienasycone (g)
8.04
8.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.07
7.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
0.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.24
76.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
226.47
226.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.53
0.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.68
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
222.68
222.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.29
1.29
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
31.33
31.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
47.07
47.07
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
64.94
64.94
Potas (mg)
135.97
135.97
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
87.26
87.26
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
94.11
94.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.35
14.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.12
1.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.50
0.50
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny miodownika z kajmakiem 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miodownika z kajmakiem

Koszt składników
53.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier wanilinowy
20 g
2 łyżki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Masło
600 g
3 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 600 g
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mleko 2%
500 ml
1 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Budyń (proszek)
40 g
1 opakowanie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Kajmak
400 g
1 puszka
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Soda oczyszczona
5 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Koszt składników
53.20