Miodownik z serem
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Cukier (100 g)
- Masło (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Miód (50 g)
- Jajko (2 szt.)
- Śmietana 18% (75 g)
- Śmietanka kremowa 36% (500 ml)
- Cukier puder (50 g)
- Mascarpone (500 g)
- Orzechy włoskie (70 g)
- Masa krówkowa (200 g)
Przepis na miodownik z serem krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj pół szklanki cukru, 2 łyżki miodu, pół kostki masła, proszek do pieczenia, śmietanę i wbij 2 jajka. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej 1/3 ciasta. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Tak samo postępuj z kolejnymi 2 częściami ciasta. Upieczone blaty odstaw do ostudzenia.
Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i mascarpone. Całość ubij na gładką masę.
Na jednym z upieczonych blatów rozsmaruj połowę masy serowej. Przykryj kolejnym blatem i rozsmaruj powidła, a następnie masę. Całość przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.
Udekoruj całość masą krówkową i posiekanymi orzechami.
-
Miodownik z kaszą manną
-
Miodowiec z kaszą manną
-
Ciasto miodownik
-
Ciasto miodowe
-
Miodownik z orzechami
-
Ciasto z miodem
-
Ciasto czeskie
-
Miodownik królewski
-
Szybki i prosty miodownik
-
Miodownik tradycyjny
-
Miodownik z kaszą manną i powidłami
-
Miodownik z masą budyniową
-
Miodownik z orzechami i budyniem
-
Miodownik thermomix
-
Masa grysikowa do miodownika
-
Miodownik z kajmakiem
-
Lekach
-
Miodownik
Więcej informacji na temat miodownika z serem
Miodownik z serem to jedno z tych ciast, które bajecznie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. To wspaniała gratka dla wszystkich, którzy kochają miodowe przysmaki. To ciasto tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.
Przepis na miodownik z serem to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste desery. Ten taki właśnie jest. To wspaniały pomysł na wypiek nawet dla początkujących cukierników. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków, zwłaszcza tych z dodatkiem miodu. W tym cieście to właśnie miodowy smak gra pierwsze skrzypce. Całość w połączeniu z pysznymi orzechami jest tak wspaniała, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To ciasto dobre na wszelkie uroczystości, gdyż pięknie się prezentuje. Głównym składnikiem masy jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić miodownik z serem, by był pyszny, a przy tym niezwykle delikatny, to ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To placek, który sprawdza się na każdą okazję. Różni się nieco od typowego miodownika, gdyż skrywa się w nim masa serowa. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, co znacznie ułatwia wykonanie ciasta. Miodownik jest tak łatwy, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Ten szybki przepis spodoba się najbardziej wszystkim, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To ciasto da się przygotować w kilkanaście minut. Do jego wykonania nie trzeba żadnych profesjonalnych sprzętów czy drogich składników, jednak warto zadbać o dobrą jakość miodu. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się miód prawdziwy, sztuczny, choć łatwiej się miesza, nie smakuje tak samo. Użycie prawdziwego miodu sprawia również, że całość będzie miała dłuży okres przydatności do spożycia. Do przygotowania najlepiej wybrać składniki dobrej jakości. Jeśli chce się odchudzić całość, to warto wybrać mąkę pełnoziarnistą. W tym przepisie idealnie się sprawdzi i nie zmienia to smaku całego wypieku.
Alergeny w miodowniku z serem
Lista alergenów dla miodownika z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Śmietanka kremowa 36%
- mascarpone
- masa krówkowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze miodownika z serem
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.