Przepis na miodownik z serem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Do miski przesiej mąkę, dodaj pół szklanki cukru, 2 łyżki miodu, pół kostki masła, proszek do pieczenia, śmietanę i wbij 2 jajka. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej 1/3 ciasta. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Tak samo postępuj z kolejnymi 2 częściami ciasta. Upieczone blaty odstaw do ostudzenia.

Do miski wlej śmietankę, dodaj cukier puder i mascarpone. Całość ubij na gładką masę.

Na jednym z upieczonych blatów rozsmaruj połowę masy serowej. Przykryj kolejnym blatem i rozsmaruj powidła, a następnie masę. Całość przykryj ostatnim kawałkiem ciasta.

Udekoruj całość masą krówkową i posiekanymi orzechami.

Miodownik z serem podany w kawałkach.
miodownik z serem
Koszt przygotowania dania
37.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
829 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
87

Miodownik z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o miodowniku z serem

Miodownik z serem to jedno z tych ciast, które bajecznie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. To wspaniała gratka dla wszystkich, którzy kochają miodowe przysmaki. To ciasto tak dobre, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie.

Przepis na miodownik z serem to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste desery. Ten taki właśnie jest. To wspaniały pomysł na wypiek nawet dla początkujących cukierników. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków, zwłaszcza tych z dodatkiem miodu. W tym cieście to właśnie miodowy smak gra pierwsze skrzypce. Całość w połączeniu z pysznymi orzechami jest tak wspaniała, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To ciasto dobre na wszelkie uroczystości, gdyż pięknie się prezentuje. Głównym składnikiem masy jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić miodownik z serem, by był pyszny, a przy tym niezwykle delikatny, to ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie ci do gustu. To placek, który sprawdza się na każdą okazję. Różni się nieco od typowego miodownika, gdyż skrywa się w nim masa serowa. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, co znacznie ułatwia wykonanie ciasta. Miodownik jest tak łatwy, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Ten szybki przepis spodoba się najbardziej wszystkim, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To ciasto da się przygotować w kilkanaście minut. Do jego wykonania nie trzeba żadnych profesjonalnych sprzętów czy drogich składników, jednak warto zadbać o dobrą jakość miodu. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się miód prawdziwy, sztuczny, choć łatwiej się miesza, nie smakuje tak samo. Użycie prawdziwego miodu sprawia również, że całość będzie miała dłuży okres przydatności do spożycia. Do przygotowania najlepiej wybrać składniki dobrej jakości. Jeśli chce się odchudzić całość, to warto wybrać mąkę pełnoziarnistą. W tym przepisie idealnie się sprawdzi i nie zmienia to smaku całego wypieku.

Wartości odżywcze miodownika z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
368.57 kcal
829.28 kcal
Białko
6.16 g
13.86 g

Węglowodany w miodowniku z serem

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
31.56 g
71.01 g
Węglowodany przyswajalne
31.34 g
70.52 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.22 g
0.49 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
24.57 g
55.28 g
Tłuszcze nasycone
17.89 g
40.25 g
Tłuszcze nienasycone
3.58 g
8.06 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na miodownik z serem

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
28.22 mg
63.49 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
73.91 mg
166.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
1.45 mg
3.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny miodownika z serem 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w miodowniku z serem

Lista alergenów dla miodownika z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 36%
    • mascarpone
    • masa krówkowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania miodownika z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietana 18%
75 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Śmietanka kremowa 36%
500 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 500 ml
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Orzechy włoskie
70 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 70 g
Masa krówkowa
200 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
2.61
Za 200 g
Koszt składników
73.30
Jak oceniasz przepis na miodownik z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób