Lekach

Opublikowano: 06.03.2023 r., 14:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Lekach podane na drewnianej desce do krojenia wyłożonej pergaminem.
Lekach
Lekach to inaczej miodownik. Ciasto to wywodzi się z kuchni żydowskiej i najczęściej przygotowywane jest z okazji Nowego Roku. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
270 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (150 g)
  • Cukier (75 g)
  • Cynamon 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Soda oczyszczona (5 g)
  • Miód (100 g)
  • Margaryna do pieczenia (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Sok jabłkowy pół szklanki (125 ml)
  • Orzechy włoskie (50 g)
  • Rodzynki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
przyprawa do piernika
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, folia spożywcza, blaszka keksowa 11x31 cm

Przepis na lekach krok po kroku

W misce wymieszaj mąkę, sodę, jedną łyżkę stołową przyprawy do piernika oraz cynamon.

W drugiej misce wymieszaj jaja z cukrem, następnie dodaj miód, roztopioną margarynę oraz sok jabłkowy. Składniki dokładnie wymieszaj.

Masę z miodem dodaj do mąki i dokładnie wymieszaj.

Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki.

Do ciasta dodaj orzechy oraz rodzynki i dokładnie wymieszaj.

Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki włóż ciasto.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około godzinę, do suchego patyczka.

Upieczone ciasto wystudź na kratce, owiń je szczelnie folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 dni.

Ciasto przed podaniem udekoruj cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Jak oceniasz przepis na lekach
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat lekach

Lekach to inaczej miodownik, który wywodzi się z kuchni żydowskiej. Domowe ciasto często przygotowywane jest na żydowski Nowy Rok. Najlepszy placek miodowy stanowi doskonały pomysł na dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na Lekach jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, cynamon, soda oczyszczona, miód, margaryna, jajka, sok jabłkowy, orzechy włoskie, rodzynki oraz przyprawa do piernika. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić Lekach? W misce wymieszaj mąkę, sodę, jedną łyżkę stołową przyprawy do piernika oraz cynamon. W drugiej misce wymieszaj jaja z cukrem, następnie dodaj miód, roztopioną margarynę oraz sok jabłkowy. Składniki dokładnie wymieszaj. Masę z miodem dodaj do mąki i dokładnie wymieszaj. Do ciasta dodaj posiekane orzechy oraz rodzynki i dokładnie wymieszaj. Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki włóż ciasto. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około godzinę, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudź na kratce, owiń je szczelnie folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 dni. Ciasto przed podaniem udekoruj cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów (w największej ilości występują monosacharydy, do których zaliczyć możemy glukozę oraz fruktozę). Miód zawiera składniki mineralne, do których zaliczyć możemy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz kobalt. Miód zawiera także niewielkie ilości witaminy A oraz niektórych witamin z grupy B. W miodzie znajdziemy także enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół – do najważniejszych możemy zaliczyć inwertazę, która hydrolizuje sacharozę do glukozy oraz fruktozy.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczne ciasto na bazie miodu. Najlepsze ciasto miodowe jest dobre do spożycia po kilku dniach, dlatego warto przygotować je odpowiednio wcześnie. Lekach stanowi doskonały, słodki dodatek do kawy lub herbaty i najczęściej przygotowywane jest na żydowski Nowy Rok.

Alergeny w lekach

Lista alergenów dla Lekach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze lekach

na 100g gotowej potrawy

Lekach to pyszne ciasto na bazie miodu. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
317.66
270.01
Białko (g)
6.05
5.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
42.70
36.29
Węglowodany przyswajalne (g)
40.89
34.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.81
1.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
15.06
12.80
Tłuszcze nasycone (g)
3.62
3.07
Tłuszcze nienasycone (g)
11.44
9.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.62
4.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.83
4.95
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
69.75
59.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina A (µg (mcg))
123.30
104.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.08
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.27
1.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.80
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
117.27
99.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.17
Ryboflawina (mg)
0.20
0.17
Niacyna (mg)
1.36
1.16
Foliany (µg (mcg))
39.85
33.87
Beta karoten (µg (mcg))
71.27
60.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
150.14
127.62
Potas (mg)
193.70
164.64
Wapń (mg)
36.10
30.68
Fosfor (mg)
89.19
75.81
Magnez (mg)
22.72
19.31
Żelazo (mg)
1.90
1.62
Cynk (mg)
0.67
0.57
Miedź (mg)
0.18
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny lekach 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania lekach

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Cukier
75 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 75 g
Cynamon
10 g
1 płaska łyżka stołowa
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Margaryna do pieczenia
100 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Sok jabłkowy
125 ml
pół szklanki
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 125 ml
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Koszt składników
50.50