Miodownik thermomix

Opublikowano: 03.05.2022 r., 9:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Miodownik thermomix podany na talerzu.
Miodownik thermomix
Miodownik thermomix to pomysł na to jak przygotować to pyszne ciasto przy pomocy thermomixu. Ten placek smakuje naprawdę wybornie i sprawdzi się na popołudniowy deser.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
612 kcal
Kcal w porcji
206 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier (100 g)
  • Masło (200 g)
  • Miód (75 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Cukier puder (90 g)
  • Margaryna do pieczenia (150 g)
  • Kasza manna (90 g)
  • Mleko 2% (750 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, thermomix, motylek (thermomix)

Przepis na miodownik thermomix krok po kroku

W naczyniu miksującym umieść cukier, proszek do pieczenia, mąkę, masło, miód i jajka. Ucieraj na obroty 5 na 20 sekund na pozycję interwału.

Ciasto podziel na 2 części i rozprowadź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz je w 180 st. C przez 15 minut. Tak samo postępuj z drugą częścią.

Ciasto odstaw do ostygnięcia.

Nałóż motylek i wrzuć do miski kaszę, mleko i cukier. Gotuj na obroty 2/ 90 stopni przez 11 minut. Następnie całość przełóż do miski i ostudź.

W naczyniu miksującym umieść motylek.

Włóż do niego margarynę i cukier puder, utrzyj na obroty 3 przez 3 minuty.

Dodawaj do masy zimną kaszę i ucieraj 3 minuty.

Zimne ciasto przełóż kremem.

Jak oceniasz przepis na miodownik thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat miodownika thermomix

Miodownik thermomix to pomysł na to, jak przygotować to pyszne ciasto przy pomocy thermomixu. Ten placek smakuje naprawdę wybornie i sprawdzi się na popołudniowy deser do kawy. Choć można go również zrobić bez pieczenia, na zimno, to upieczony tworzy wspaniałą kompozycję z miękkim biszkoptem, która zachwyca smakiem. To pyszny deser, który skradnie serca wszystkich miłośników prostych deserów. To dobry sposób na smaczny i szybki wypiek, którego podstawą jest kasza manna.

Przepis na miodownik z thermomixu to dobry pomysł na pyszny wypiek, który zrobisz w kilka chwil. Do jego wykonania nie trzeba żadnych profesjonalnych sprzętów czy drogich składników, jednak warto zadbać o dobrą jakość miodu. W tym przepisie najlepiej sprawdzi się miód prawdziwy, sztuczny, choć łatwiej się miesza, nie smakuje tak samo. Użycie prawdziwego miodu sprawia również, że całość będzie miała dłuży okres przydatności do spożycia. Do przygotowania najlepiej wybrać składniki dobrej jakości. Jeśli chce się odchudzić całość to warto wybrać mąkę pełnoziarnistą. W tym przepisie idealnie się sprawdzi i nie zmienia to smaku całego wypieku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić miodownik w thermomixie, który będzie smaczny, a przy okazji naprawdę łatwy, to ten prosty przepis to najlepszy wybór. Wszystkie składniki, które są do niego potrzebne, znajdziesz na pewno w swojej spiżarni. Powstaje z niego ciasto idealnie miękkie, pełne pysznego kremu, który skradnie serca każdego, kto uwielbia naprawdę słodkie desery. Tak przygotowany placek jest niezwykle pyszny i pełen słodyczy. Ten szybki przepis spodoba się najbardziej wszystkim, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To ciasto da się przygotować w kilkanaście minut. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, co znacznie ułatwia wykonanie ciasta. Miodownik jest tak łatwy, że spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków, zwłaszcza tych z dodatkiem miodu. W tym cieście to właśnie miodowy smak gra pierwsze skrzypce. Całość w połączeniu z pysznymi orzechami jest tak wspaniała, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie.

Alergeny w miodowniku thermomix

Lista alergenów dla miodownika thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500
    • Kasza manna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze miodownika thermomix

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(206g)
Energia (kcal)
297.14
612.10
Białko (g)
6.00
12.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(206g)
Węglowodany (g)
34.87
71.82
Węglowodany przyswajalne (g)
34.68
71.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(206g)
Tłuszcz (g)
15.35
31.61
Tłuszcze nasycone (g)
7.73
15.91
Tłuszcze nienasycone (g)
7.62
15.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.43
11.18
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.19
4.52
Brak danych dla: cukier, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
43.46
89.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(206g)
Witamina A (µg (mcg))
164.09
338.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.12
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.12
0.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.77
1.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
0.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, kasza manna.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
159.13
327.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.27
0.55
Ryboflawina (mg)
0.19
0.40
Niacyna (mg)
1.78
3.67
Foliany (µg (mcg))
42.05
86.62
Beta karoten (µg (mcg))
60.58
124.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(206g)
Sód (mg)
78.42
161.54
Potas (mg)
128.98
265.69
Wapń (mg)
65.20
134.32
Fosfor (mg)
99.85
205.70
Magnez (mg)
16.25
33.47
Żelazo (mg)
1.53
3.15
Cynk (mg)
0.55
1.12
Miedź (mg)
0.06
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny miodownika thermomix 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania miodownika thermomix

Koszt składników
41.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Miód
75 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 75 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Cukier puder
90 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 90 g
Margaryna do pieczenia
150 g
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.62
Za 150 g
Kasza manna
90 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 90 g
Mleko 2%
750 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.88
Za 750 ml
Koszt składników
41.30