Przepis na masę grysikową do miodownika krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W rondelku zagotuj mleko. Dodaj do niego cukier.

Do gotującego się mleka dodaj kaszę mannę i ponownie zagotuj. Odstaw masę do ostygnięcia.

W dużej misce utrzyj masło i dodawaj do niego powoli, małymi partiami ugotowaną kaszę.

Ucieraj tak długo, aż masa stanie się puszysta.

Masa grysikowa do miodownika podana w cieście.
masa grysikowa do miodownika
Koszt przygotowania dania
5.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1806 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
89

Masa grysikowa do miodownika - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o masie grysikowej do miodownika

Masa grysikowa do miodownika jest wspaniałym dodatkiem, który można przygotować szybko. Choć najlepiej smakuje z miodownikiem, to sprawdzi się też w innych ciastach.

Przepis na masę grysikową do miodownika jest niezwykle prosty i na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy kochają nieskomplikowane słodkości. Ten krem zachwyca niezwykle słodkim smakiem, który wspaniale pasuje do miodownika. Krem, choć delikatny, wspaniale komponuje się z miodowym ciastem. Stworzy też duet idealny z konfiturą porzeczkową, czy wiśniową. Masa grysikowa jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy do niej ta pyszna kasza i mleko, a także dodatek tłuszczu. Można użyć zarówno margaryny, jak i masła. Choć w przypadku margaryny warto wybierać takie, które nie zawierają dodatku tłuszczy trans, które są niebezpieczne dla zdrowia. Kasza gotuje się bardzo krótko, dzięki czemu przygotowanie całego kremu zajmuje tylko kilka minut. Spokojnie można go więc przygotować na szybko.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić masę grysikową do miodownika, by była smaczna i dobra nawet dla początkującego kucharza, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Sprawdzi się idealnie do ciasta, czy prostych deserów. Jej głównym składnikiem jest kasza manna, potocznie zwana grysikiem. Jest ona niezwykle delikatna i bardzo drobna, dlatego wspaniale sprawdza się w wielu potrawach. Jest idealnym sposobem na zagęszczenie deserów. Dzięki bazowaniu właśnie na niej krem jest bardzo gęsty, ma też aksamitną strukturę. Do przygotowania tego kremu potrzeba tylko kilku prostych składników, które bez problemu znajdziesz w każdym sklepie. Dzięki temu całość jest też niezwykle tania. Wystarczy kasza manna, która jest bardzo delikatna, więc może być również częścią diety lekkostrawnej. Ze względu na swój uniwersalny smak idealnie nadaje się właśnie do deserów, choć zwykle używa się jej tylko do przygotowywania zup. Warto jest wykorzystać jednak jej potencjał. Gdyż w kremie smakuje po prostu fantastycznie. Zwłaszcza gdy przełoży się nim pyszne ciasto, jakim jest, chociażby miodownik.

Wartości odżywcze masy grysikowej do miodownika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(780g)
Energia (kalorie)
231.54 kcal
1806.00 kcal
Białko
3.61 g
28.18 g

Węglowodany w masie grysikowej do miodownika

Na 100g
Na porcję
(780g)
Węglowodany
17.01 g
132.68 g
Węglowodany przyswajalne
16.61 g
129.56 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.40 g
3.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(780g)
Tłuszcz
16.94 g
132.15 g
Tłuszcze nasycone
11.51 g
89.80 g
Tłuszcze nienasycone
5.43 g
42.36 g
Tłuszcze jednonasycone
4.77 g
37.20 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.66 g
5.16 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
46.47 mg
362.50 mg

Witaminy w przepisie na masę grysikową do miodownika

Na 100g
Na porcję
(780g)
Witamina A
184.74 µg (mcg)
1441.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.05 mg
0.38 mg
Witamina B12
0.39 µg (mcg)
3.01 µg (mcg)
Witamina C
0.13 mg
1.00 mg
Witamina D
0.71 µg (mcg)
5.50 µg (mcg)
Witamina E
0.47 mg
3.63 mg
Brak danych dla: kasza manna.
czytaj dalej
Retinol
182.24 µg (mcg)
1421.50 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.54 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.82 mg
Niacyna
0.42 mg
3.26 mg
Foliany
9.24 µg (mcg)
72.10 µg (mcg)
Beta karoten
32.31 µg (mcg)
252.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na masę grysikową do miodownika

Na 100g
Na porcję
(780g)
Sód
27.28 mg
212.80 mg
Potas
125.74 mg
980.80 mg
Wapń
87.19 mg
680.10 mg
Fosfor
84.59 mg
659.80 mg
Magnez
12.90 mg
100.60 mg
Żelazo
0.13 mg
1.04 mg
Cynk
0.40 mg
3.13 mg
Miedź
0.02 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny masy grysikowej do miodownika 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w masie grysikowej do miodownika

Lista alergenów dla masy grysikowej do miodownika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna

Cena przygotowania masy grysikowej do miodownika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Kasza manna
80 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 80 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
12.00
Jak oceniasz przepis na masę grysikową do miodownika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób