Przepis na miodownik z orzechami krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią, soda oczyszczona
To będzie niezbędne
garnek, mikser, miska, blaszka do pieczenia 20x35 cm

Mąkę pszenną, jajka, cukier (150 g), masło (200 g), sodę oczyszczoną oraz miód (80 g) zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy z nich rozwałkowujemy na równy placek, najlepiej o wymiarach 20 × 35 cm. Dwa z trzech placków pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe pozostawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy krem orzechowy na trzeci placek. Orzechy rozdrabniamy za pomocą blendera na drobne kawałki. Następnie przekładamy je na patelnie. Dodajemy do nich pozostały miód, cukier (100 g), cukier z prawdziwą wanilią oraz masło (100 g). Całość należy zagotować.

Gotowym kremem zdobimy trzeci placek. Pieczemy go w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczony również pozostawiamy do wystudzenia.

Na koniec gotujemy budynie zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy ucieramy z pozostałym masłem na krem budyniowy.

Na pierwszy spód ułożony w blaszce nakładamy 1/2 kremu budyniowego. Przykrywamy go drugim spodem, na który wylewamy pozostały krem. Górę ciasta zdobimy spodem z masą orzechową.

Ciasto przed podaniem powinniśmy schłodzić w lodówce.

Miodownik z orzechami na talerzu
Miodownik z orzechami
Koszt przygotowania dania
48.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
634 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
83

Miodownik z orzechami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o miodowniku z orzechami

Pyszny miodownik z orzechami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Ciasto kruche w połączeniu z kremem budyniowym oraz masą z orzechów włoskich jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepszy deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić miodownik z orzechami włoskimi? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mąkę pszenną, jajka, cukier (150 g), masło (200 g), sodę oczyszczoną oraz miód (80 g) zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy z nich rozwałkowujemy na równy placek, najlepiej o wymiarach 20 × 35 cm. Dwa z trzech placków pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy krem orzechowy na trzeci placek. Orzechy rozdrabniamy za pomocą blendera na drobne kawałki. Następnie przekładamy je na patelnie. Dodajemy do nich pozostały miód, cukier (100 g), cukier z prawdziwą wanilią oraz masło (100 g). Całość należy zagotować. Gotowym kremem zdobimy trzeci placek. Pieczemy go w piekarniku około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony również pozostawiamy do wystudzenia. Na koniec gotujemy budynie zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotowy ucieramy z pozostałym masłem na krem budyniowy. Na pierwszy spód ułożony w blaszce nakładamy 1/2 kremu budyniowego. Przykrywamy go drugim spodem, na który wylewamy pozostały krem. Górę ciasta zdobimy spodem z masą orzechową. Ciasto przed podaniem powinniśmy schłodzić w lodówce.

Sprawdzony przepis na miodownik z orzechami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mleka krowiego, które posiada wiele wartości odżywczych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne w mleku znajdziemy dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz zmniejsza się ryzyko pojawienia raka jelita grubego, żołądka czy piersi.

Ciasto miodownik odpowiednio przygotowane posiada wiele właściwości zdrowotnych. Przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na wypiek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze miodownika z orzechami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kalorie)
373.48 kcal
634.91 kcal
Białko
5.49 g
9.33 g

Węglowodany w miodowniku z orzechami

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany
41.52 g
70.58 g
Węglowodany przyswajalne
40.30 g
68.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.21 g
2.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz
21.59 g
36.71 g
Tłuszcze nasycone
10.35 g
17.60 g
Tłuszcze nienasycone
11.24 g
19.11 g
Tłuszcze jednonasycone
5.07 g
8.62 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
6.17 g
10.49 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
66.61 mg
113.23 mg

Witaminy w przepisie na miodownik z orzechami

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A
124.56 µg (mcg)
211.75 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Witamina C
0.18 mg
0.31 mg
Witamina D
0.38 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Witamina E
0.54 mg
0.92 mg
Retinol
122.26 µg (mcg)
207.84 µg (mcg)
Tiamina
0.26 mg
0.44 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.33 mg
Niacyna
1.73 mg
2.94 mg
Foliany
58.57 µg (mcg)
99.56 µg (mcg)
Beta karoten
26.93 µg (mcg)
45.79 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na miodownik z orzechami

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód
64.24 mg
109.21 mg
Potas
123.63 mg
210.17 mg
Wapń
47.25 mg
80.33 mg
Fosfor
99.41 mg
169.00 mg
Magnez
25.58 mg
43.48 mg
Żelazo
2.20 mg
3.75 mg
Cynk
0.71 mg
1.21 mg
Miedź
0.23 mg
0.39 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny miodownika z orzechami 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w miodowniku z orzechami

Lista alergenów dla miodownika z orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na miodownik z orzechami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania miodownika z orzechami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
600 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 600 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Masło
400 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 400 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Miód
160 g
6 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.86
Za 160 g
Orzechy włoskie
300 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 300 g
Budyń (proszek)
180 g
2 budynie
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 5
4.50
Za 180 g
Mleko 3,2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Koszt składników
63.30
Jak oceniasz przepis na miodownik z orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób