Mini serniczki
- Herbatniki - 1 opakowanie (200 g)
- Masło - 2 łyżki (20 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Maliny (500 g)
- Galaretka - 1 opakowanie (70 g)
Przepis na mini serniczki krok po kroku
Herbatniki pokrusz i dodaj masło, poduś do uzyskania jednolitej konsystencji i rozłóż na spodzie foremek do babeczek.
Twaróg przełóż do miski, wbij jajka i cukier oraz budyń. Całość zmiksuj na gładką masę.
Przełóż masę twarogową do foremek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Dodaj odrobinę malin, a w tym czasie przygotuj galaretkę.
Galaretkę rozłóż na babeczki i odłóż do lodówki na godzinę czasu.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat mini serniczków
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na mini serniczki. To nieco inna odmiana wszystkim znanego sernika jest on zdecydowanie mniejszy, ma chrupiący spód i dodatek pysznych owoców.
Przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu podstawowych składników.
Składniki dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.
Mini serniczki są pyszne w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach.
W moim przepisie użyłam tradycyjnych herbatników, które naturalnie zawierają gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie to ciasto jest szybkie i łatwe. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W moim przepisie skorzystałam z malin, świetnie sprawdzą się też truskawki czy inne owoce jagodowe.
Dokładnie, jak zrobić mini serniczki opisuję nieco niżej. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, że jest najlepsza. Serniczki na słodko będą pyszne nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.
Będzie to dobry pomysł na deser dla całej rodziny.
Alergeny w mini serniczkach
Lista alergenów dla mini serniczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze mini serniczków
Mini serniczki możesz też przygotować bez spodu z herbatników.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.