Mini serniczki

Opublikowano: 01.10.2022 r., 21:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
mini serniczki
Mini serniczki
Mini serniczki to idealny deser dla Ciebie i Twoich bliskich, ale też przekąska na słodko. Koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 20 min
111 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Herbatniki 1 opakowanie (200 g)
  • Masło 2 łyżki (20 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Maliny (500 g)
  • Galaretka 1 opakowanie (70 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, foremka do babeczek, lodówka

Przepis na mini serniczki krok po kroku

Herbatniki pokrusz i dodaj masło, poduś do uzyskania jednolitej konsystencji i rozłóż na spodzie foremek do babeczek.

Twaróg przełóż do miski, wbij jajka i cukier oraz budyń. Całość zmiksuj na gładką masę.

Przełóż masę twarogową do foremek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Dodaj odrobinę malin, a w tym czasie przygotuj galaretkę.

Galaretkę rozłóż na babeczki i odłóż do lodówki na godzinę czasu.

Jak oceniasz przepis na mini serniczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat mini serniczków

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na mini serniczki. To nieco inna odmiana wszystkim znanego sernika jest on zdecydowanie mniejszy, ma chrupiący spód i dodatek pysznych owoców.

Przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu podstawowych składników.

Składniki dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.

Mini serniczki są pyszne w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach.

W moim przepisie użyłam tradycyjnych herbatników, które naturalnie zawierają gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie to ciasto jest szybkie i łatwe. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W moim przepisie skorzystałam z malin, świetnie sprawdzą się też truskawki czy inne owoce jagodowe.

Dokładnie, jak zrobić mini serniczki opisuję nieco niżej. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, że jest najlepsza. Serniczki na słodko będą pyszne nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.

Będzie to dobry pomysł na deser dla całej rodziny.

Alergeny w mini serniczkach

Lista alergenów dla mini serniczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • twaróg sernikowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze mini serniczków

na 100g gotowej potrawy

Mini serniczki możesz też przygotować bez spodu z herbatników.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
159.90
111.93
Białko (g)
7.55
5.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
21.34
14.94
Węglowodany przyswajalne (g)
19.54
13.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.80
1.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
5.05
3.54
Tłuszcze nasycone (g)
2.93
2.05
Tłuszcze nienasycone (g)
2.12
1.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.65
1.15
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.48
0.33
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.32
21.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
33.74
23.62
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.21
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.37
4.46
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.11
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.08
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.65
22.85
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.05
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.11
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.64
0.45
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.54
17.87
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
10.25
7.17
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
297.31
208.12
Potas (mg)
110.80
77.56
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
66.96
46.87
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
151.50
106.05
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.28
8.60
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
0.40
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.42
0.30
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mini serniczków 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mini serniczków

Koszt składników
65.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Maliny
500 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
32.00
Za 500 g
Galaretka
70 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 70 g
Koszt składników
65.30