- Herbatniki 200 g 1 opakowanie
- Masło 20 g 2 łyżki
- Twaróg sernikowy 1000 g
- Budyń (proszek) 40 g
- Jajko 2 szt.
- Cukier 125 g 1/2 szklanki
- Maliny 500 g
- Galaretka 70 g 1 opakowanie
Przepis na mini serniczki krok po kroku
Herbatniki pokrusz i dodaj masło, poduś do uzyskania jednolitej konsystencji i rozłóż na spodzie foremek do babeczek.
Twaróg przełóż do miski, wbij jajka i cukier oraz budyń. Całość zmiksuj na gładką masę.
Przełóż masę twarogową do foremek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Dodaj odrobinę malin, a w tym czasie przygotuj galaretkę.
Galaretkę rozłóż na babeczki i odłóż do lodówki na godzinę czasu.

-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Informacje dietetyczne - mini serniczki
Wartości odżywcze mini serniczków
Mini serniczki możesz też przygotować bez spodu z herbatników.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w mini serniczkach
Lista alergenów dla mini serniczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- twaróg sernikowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat mini serniczków
Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na mini serniczki. To nieco inna odmiana wszystkim znanego sernika jest on zdecydowanie mniejszy, ma chrupiący spód i dodatek pysznych owoców.
Przygotujesz go w dosłownie chwilę dzięki wykorzystaniu podstawowych składników.
Składniki dostaniesz w każdym sklepie, dokładnie wypisuję je nieco niżej.
Mini serniczki są pyszne w smaku, a wbrew pozorom bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, efekt końcowy jest niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem, na wszystkich przybyłych gościach.
W moim przepisie użyłam tradycyjnych herbatników, które naturalnie zawierają gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania. Wykorzystaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie to ciasto jest szybkie i łatwe. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego, możesz użyć cukier trzcinowy nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W moim przepisie skorzystałam z malin, świetnie sprawdzą się też truskawki czy inne owoce jagodowe.
Dokładnie, jak zrobić mini serniczki opisuję nieco niżej. Koniecznie poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, że jest najlepsza. Serniczki na słodko będą pyszne nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.
Będzie to dobry pomysł na deser dla całej rodziny.
Szacunkowy koszt przygotowania mini serniczków
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023