Mięso mielone z makaronem

Opublikowano: 15.10.2021 r., 8:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaron z mięsem w talerzu
Mięso mielone z makaronem
Mięso mielone z makaronem to doskonała propozycja na szybkie danie obiadowe. Możesz wzbogacić potrawę dodając różne warzywa świeże lub pieczone.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
850 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron świderki (400 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (400 g)
  • Śmietana 18% (400 g)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Masło klarowane (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na mięso mielone z makaronem krok po kroku

Na początek obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę, na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj mięso na patelnię, dopraw solą, papryką słodką, pieprzem i usmaż.

Posiekaj natkę pietruszki oraz koper, do mięsa dodaj śmietanę i posiekany koper z pietruszką, wymieszaj.

W garnku umieść makaron, wlej 4 litry wody i wsyp łyżkę soli. Gotuj makaron 6-8 minut. Odcedź i wymieszaj z sosem.

Jak oceniasz przepis na mięso mielone z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat mięsa mielonego z makaronem

Mięso mielone z makaronem to świetny pomysł na pyszne danie na obiad lub szybką przekąskę dla niezapowiedzianych gości. Przepis na mięso mielone z makaronem jest bardzo łatwy, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, śmietana kwaśna 18%, papryka słodka, cebula, makaron świderki, koper i natka pietruszki, sól, pieprz oraz masło klarowane.

Jak zrobić mięso mielone z makaronem? Na początek obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę, na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj mięso na patelnię, dopraw solą, papryką słodką, pieprzem i usmaż. Posiekaj natkę pietruszki oraz koper, do mięsa dodaj śmietanę i posiekany koper z pietruszką, wymieszaj. W garnku umieść makaron, wlej 4 litry wody i wsyp łyżkę soli. Gotuj makaron 6-8 minut. Odcedź i wymieszaj z sosem.

Mięso mielone wieprzowe jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso jest także dobrym źródłem żelaza oraz witamin z grupy B i sodu. Witaminy z grupy B biorą udział w szeregu reakcji w naszym organizmie, są odpowiedzialne za metabolizm. Biorą także udział w produkcji komórek morfotycznych naszej krwi.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.

Podsumowując pomysł na makaron świetnie sprawdzi się jako smaczny i szybki posiłek do pracy na obiad. Prosty przepis przygotujesz w niespełna 20 minut. Tani i dobry sos do makaronu możesz przechowywać w lodówce do 3 dni i na bieżąco ugotować makaron.

Alergeny w mięsie mielonym z makaronem

Lista alergenów dla mięsa mielonego z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze mięsa mielonego z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Mięso mielone z makaronem to świetna propozycja na szybki ciepły posiłek. Domowe potrawy są dużo zdrowsze niż gotowe wyroby. Makaron z mięsem wspaniale sprawdzi się gdy nie masz czasu gotować.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
243.01
850.52
Białko (g)
8.67
30.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
22.57
79.00
Węglowodany przyswajalne (g)
21.40
74.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
4.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
12.98
45.42
Tłuszcze nasycone (g)
7.76
27.15
Tłuszcze nienasycone (g)
5.22
18.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.28
14.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
3.28
Cholesterol (mg)
40.13
140.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
49.41
172.94
Witamina B6 (mg)
0.17
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.83
Witamina C (mg)
1.87
6.54
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.65
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
48.31
169.10
Tiamina (mg)
0.23
0.80
Ryboflawina (mg)
0.13
0.45
Niacyna (mg)
1.63
5.69
Foliany (µg (mcg))
11.31
39.58
Beta karoten (µg (mcg))
12.35
43.21

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
25.14
87.98
Potas (mg)
194.74
681.58
Wapń (mg)
40.14
140.50
Fosfor (mg)
120.78
422.72
Magnez (mg)
23.40
81.90
Żelazo (mg)
0.63
2.20
Cynk (mg)
1.06
3.72
Miedź (mg)
0.10
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa mielonego z makaronem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania mięsa mielonego z makaronem

Koszt składników
30.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Śmietana 18%
400 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.40
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Koszt składników
30.40