Przepis na mięso mielone z makaronem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, natka pietruszki świeża, koper
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Na początek obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę, na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj mięso na patelnię, dopraw solą, papryką słodką, pieprzem i usmaż.

Posiekaj natkę pietruszki oraz koper, do mięsa dodaj śmietanę i posiekany koper z pietruszką, wymieszaj.

W garnku umieść makaron, wlej 4 litry wody i wsyp łyżkę soli. Gotuj makaron 6-8 minut. Odcedź i wymieszaj z sosem.

Mięso mielone z makaronem podane w białym, głębokim talerzu.
Mięso mielone z makaronem
Koszt przygotowania dania
17.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
850 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Mięso mielone z makaronem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o mięsie mielonym z makaronem

Mięso mielone z makaronem to świetny pomysł na pyszne danie na obiad lub szybką przekąskę dla niezapowiedzianych gości. Przepis na mięso mielone z makaronem jest bardzo łatwy, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia makaronu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, śmietana kwaśna 18%, papryka słodka, cebula, makaron świderki, koper i natka pietruszki, sól, pieprz oraz masło klarowane.

Jak zrobić mięso mielone z makaronem? Na początek obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę, na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij cebulę, dodaj mięso na patelnię, dopraw solą, papryką słodką, pieprzem i usmaż. Posiekaj natkę pietruszki oraz koper, do mięsa dodaj śmietanę i posiekany koper z pietruszką, wymieszaj. W garnku umieść makaron, wlej 4 litry wody i wsyp łyżkę soli. Gotuj makaron 6-8 minut. Odcedź i wymieszaj z sosem.

Mięso mielone wieprzowe jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso jest także dobrym źródłem żelaza oraz witamin z grupy B i sodu. Witaminy z grupy B biorą udział w szeregu reakcji w naszym organizmie, są odpowiedzialne za metabolizm. Biorą także udział w produkcji komórek morfotycznych naszej krwi.

Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.

Podsumowując pomysł na makaron świetnie sprawdzi się jako smaczny i szybki posiłek do pracy na obiad. Prosty przepis przygotujesz w niespełna 20 minut. Tani i dobry sos do makaronu możesz przechowywać w lodówce do 3 dni i na bieżąco ugotować makaron.

Wartości odżywcze mięsa mielonego z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
243.01 kcal
850.52 kcal
Białko
8.67 g
30.35 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
12.98 g
45.42 g
Tłuszcze nasycone
7.76 g
27.15 g
Tłuszcze nienasycone
5.22 g
18.27 g
Tłuszcze jednonasycone
4.28 g
14.99 g
Tłuszcze wielonasycone
0.94 g
3.28 g

Witaminy w przepisie na mięso mielone z makaronem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina B6
0.17 mg
0.59 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Witamina E
0.19 mg
0.65 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.80 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.45 mg
Niacyna
1.63 mg
5.69 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Foliany
11.31 µg (mcg)
39.58 µg (mcg)
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Beta karoten
12.35 µg (mcg)
43.21 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron świderki.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mięso mielone z makaronem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
25.14 mg
87.98 mg
Potas
194.74 mg
681.58 mg
Wapń
40.14 mg
140.50 mg
Fosfor
120.78 mg
422.72 mg
Magnez
23.40 mg
81.90 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
0.63 mg
2.20 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
1.06 mg
3.72 mg
Miedź
0.10 mg
0.36 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mięsa mielonego z makaronem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mięsie mielonym z makaronem

Lista alergenów dla mięsa mielonego z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Masło klarowane

Cena przygotowania mięsa mielonego z makaronem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Śmietana 18%
400 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.40
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło klarowane
30 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
30.40
Jak oceniasz przepis na mięso mielone z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób