Przepis na mielone w cieście francuskim krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, papryka ostra, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, patelnia

Cebule pokrój w kostkę. Podsmaż ją na oleju na złoty kolor.

Do cebuli dodaj mięso i dalej smaż. Dopraw.

Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.

Na środku ciasta francuskiego rozłóż farsz z mięsa i posyp go serem.

Ciasto, które nie jest pokryte farszem potnij w paski i zwiń całość jak warkocz.

Piecz w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Mielone w cieście francuskim na papierze
Mielone w cieście francuskim
Koszt przygotowania dania
21.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
599 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
57

Mielone w cieście francuskim - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o mielonym w cieście francuskim

Szybkie w wykonaniu mielone w cieście francuskim to idealna propozycja na obiad lub kolacje, ale danie również idealnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi. Rolada jest bardzo łatwa w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Połączenie ciasta francuskiego z mięsem mielonym i papryką konserwową jest bardzo apetyczne. Danie można doprawić wskazanymi przyprawami w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić mielone w cieście francuskim? Do ich wykonania potrzebujemy prostych składników, czyli ciasto francuskie, mięso mielone, cebulę, ser, paprykę konserwową i przyprawy. Cebulę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone i dalej smażymy. Doprawiamy. Pod koniec dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę konserwową. Na rozłożone ciasto francuskie układamy farsz. Części, które nie zostały pokryte farszem tniemy w paski. Ciasto zwijamy jak warkocz i pieczemy w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na mięso mielone w cieście francuskim to głównie wypiek na bazie masy, która składa się z masła, jaj i wysokogatunkowej mąki pszennej. Jest bardzo delikatne i kruche oraz kaloryczne. 100 gram produktu to aż 500 kcal. Ciasto francuskie nadaje się jako baza zarówno do potraw na słodko jak i słono, ale trzeba jeść je z umiarem, ponieważ nie jest syte i pożywne. Dodatkowo w swoim składzie zawiera duże ilości tłuszczy, dlatego nie jest wskazane dla osób na diecie redukcyjnej oraz z podwyższonym poziomem cholesterolu. Przepis zawiera w swoim składzie również ser, który jest doskonałym źródłem witamin A, D, E i K oraz wapń, który między innymi wpływa na prawidłową budowę układu kostnego. Ciasto francuskie dobrze komponuje się również ze szpinakiem i serem feta, a w wersji na słodko np. z budyniem.

Pomysł na roladkę idealnie sprawdzi się jako danie na imprezę. Ten przepis to pomysł na pyszne jedzenie, które trzeba koniecznie spróbować. Zawijaniec na pewno będą Ci smakować, ponieważ jest łatwy w przygotowaniu, a kompozycja składników da dobre połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Posiłek warto wzbogacić o warzywa, ze względu na ich dobry wpływ na nasz organizm.

Wartości odżywcze mielonego w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
239.88 kcal
599.69 kcal
Białko
14.41 g
36.02 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
14.04 g
35.09 g
Tłuszcze jednonasycone
7.38 g
18.46 g
Tłuszcze wielonasycone
2.01 g
5.03 g

Witaminy w przepisie na mielone w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6
0.42 mg
1.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
6.16 mg
15.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
29.13 µg (mcg)
72.83 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na mielone w cieście francuskim

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
247.33 mg
618.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
174.61 mg
436.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
36.90 mg
92.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
126.57 mg
316.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.28 mg
50.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.20 mg
3.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.87 mg
2.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny mielonego w cieście francuskim 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w mielonym w cieście francuskim

Lista alergenów dla mielonego w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania mielonego w cieście francuskim

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Ser Mozzarella
50 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 50 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka konserwowa (marynowana)
90 g
5.00
Za 720,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 90 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
41.50
Jak oceniasz przepis na mielone w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób