Merenda
- Czekolada gorzka (125 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (400 g)
- Masło (150 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
- Orzechy laskowe - mielone (30 g)
Przepis na merendę krok po kroku
Najpierw rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej.
Do masy przesiej kakao i dodaj schłodzone mleko skondensowane.
Na koniec dodaj zmielone orzechy laskowe.
Składniki bardzo dobrze wymieszaj szpatułką i pozostaw do ostygnięcia.
Gotową merendę przechowuj w lodówce przez 2-3 tygodnie.
-
Ciastka owsiane
-
Ciasto czekoladowe
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Polewa czekoladowa
-
3 bit
-
Krem do tortu
-
Seromakowiec
-
Granola
-
Marcepan
-
Tort czekoladowy
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Pieguski
-
Sernikobrownie z malinami
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Fondant
-
Tort orzechowy
-
Nutella ze śliwek
-
Ciastka czekoladowe
-
Dania z czekoladą
Więcej informacji na temat merendy
Merenda to doskonały pomysł na grecki deser. Merenda to krem czekoladowy, który świetnie sprawdzi się na śniadanie na słodko dla dzieci i dorosłych - kremem można posmarować pieczywo lub nadziewać placki jajeczne i croissanty. Domową pralinkę z orzechów laskowych możemy również wykorzystać jako nadzienie do słodyczy, takich jak ciasta, ciasta, bułki i naleśniki. Przepis na merendę jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania kremu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: czekolada gorzka, mleko skondensowane, masło, kakao oraz orzechy laskowe.
A jak zrobić merendę? Najpierw rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Do masy przesiej kakao i dodaj schłodzone mleko skondensowane. Na koniec dodaj zmielone orzechy laskowe. Składniki bardzo dobrze wymieszaj szpatułką i pozostaw do ostygnięcia. Gotową merendę przechowuj w lodówce przez 2-3 tygodnie.
Kakao otrzymywane jest z nasion kakaowca. Kakao jest produktem wysokokalorycznym, dlatego warto spożywać go w umiarkowanej ilości. Wysoką kaloryczność kakao zawdzięcza zawartości kwasów tłuszczonych - między innymi kwasu oleinowego, linolowego czy palmitynowego. Kakao stanowi również doskonałe źródło witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród witamin obecnych w nasionach kakao najdziemy witaminę A, E oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych obecnych w kakao możemy zaliczyć: sód, fosfor, wapń, potas, magnez oraz żelazo. Kakao w kuchni polskiej chętnie wykorzystywane jest jako składnik wypieków, dodatek do owsianek, koktajli, omletów czy naleśników.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi grecki krem czekoladowy. Merenda świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadań - warto posmarować nią kanapki lub wykorzystać jako nadzienie do rogalików. Krem czekoladowy jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania kremu dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w merendzie
Lista alergenów dla merendy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
Wartości odżywcze merendy
Merenda to doskonała propozycja na pyszny krem czekoladowo-orzechowy. Orzechy wykorzystane do przygotowania kremu to doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.