Przepis na masło czosnkowe krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, suszone pomidory, bazylia
To będzie niezbędne
praska do czosnku

Masło wyciągnij z lodówki na około pół godziny, by lekko zmiękło.

Masło włóż do miseczki.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pół łyżeczki bazylii i pół łyżeczki soli.

Suszonego pomidora pokrój w bardzo drobną kostkę i dodaj do miseczki z masłem.

Wszystko dokładnie wymieszaj.

Masło umieść w lodówce na 2-3 godziny, by smaki dobrze się przegryzły.

Masło czosnkowe w białej miseczce ustawione na drewnianej desce w towarzystwie kromek pieczywa
Masło czosnkowe
Koszt przygotowania dania
5.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1419 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
0

Masło czosnkowe - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o maśle czosnkowym

Masło czosnkowe to pyszny, aromatyczny dodatek do pieczywa. Świetnie smakuje na zapiekanych kanapkach czy grillowanej karkówce.

Tradycyjne masło czosnkowe nie wymaga wiele pracy, dlatego warto przygotować już dziś przepis na masło czosnkowe. Do jego wykonania potrzebne będą tak naprawdę dwa składniki: masło i świeży czosnek. Dodatkowo możecie wzbogacić je świeżymi lub suszonymi ziołami. Najbardziej popularna jest wersja z pietruszką, ale w naszych wskazówkach „jak zrobić masło czosnkowe” dodajemy suszone pomidory oraz bazylię. To nadaje masłu niespotykanego, włoskiego smaku. W obu wersjach masło jest naprawdę pyszne. Na początku warto wyciągnąć masło z lodówki przynajmniej 30 minut przed przygotowaniem przepisu. To ułatwi mieszanie składników. Masło przełóż do miseczki. Możesz je dodatkowo pokroić w mniejszą kostkę. Do masła dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojonego w malutkie paseczki suszonego pomidora oraz bazylię i sól. Całość dokładnie wymieszaj. Ja do tego najczęściej używam widelca. Stopniowo, zdzierając kawałki masła do środka miseczki. Mieszanie zajmuje chwilę, ale tylko to sprawia, że jest ono jednolite. Warto przed podaniem masło odstawić do lodówki na około godzinę. Dzięki temu smaku dobrze się przegryzą.

Nie ma nic lepszego niż domowe masło czosnkowe. Najlepsze jest na podpieczonych tostach lub jako dodatek do grillowanej karkówki. Smaczne będzie również do rwanego chleba.

Czosnek to roślina bardzo popularna w kuchni polskiej. Służy przede wszystkim do wzbogacania aromatu dań, dlatego bardzo często dodaje się go niewielkiej ilości. Jedni czosnek kochają, inni nienawidzą. Wynika to z bardzo ostrego, charakterystycznego zapachu i smaku. Znane są jego liczne zastosowania w medycynie. Najczęściej wykorzystywany jest w sytuacji przeziębienia. Badania naukowe wskazują, że wspomaga leczenie infekcji układu oddechowego. Dlatego np. w formie sosu czosnkowego powinien być często spożywany w okresie jesienno-zimowym. Ze względu na ciężkostrawność nie jest zalecany osobom z nieżytem żołądka, jelit, chorobami wątroby. Jest przeciwwskazany dla osób z niskim ciśnieniem oraz chorobą zakrzepową.

Wartości odżywcze masła czosnkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
676.02 kcal
1419.64 kcal
Białko
1.53 g
3.22 g
Fenyloalanina
0.09 mg
0.18 mg

Węglowodany w maśle czosnkowym

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
3.38 g
7.10 g
Węglowodany przyswajalne
2.89 g
6.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.49 g
1.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
74.87 g
157.22 g
Tłuszcze nasycone
50.46 g
105.97 g
Tłuszcze nienasycone
24.40 g
51.25 g
Tłuszcze jednonasycone
21.58 g
45.32 g
Tłuszcze wielonasycone
2.82 g
5.93 g
Cholesterol
198.16 mg
416.13 mg

Witaminy w przepisie na masło czosnkowe

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
631.83 µg (mcg)
1326.85 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.14 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Witamina C
2.70 mg
5.67 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
2.14 mg
4.50 mg
Retinol
618.43 µg (mcg)
1298.71 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.05 mg
0.10 mg
Niacyna
0.36 mg
0.76 mg
Foliany
5.10 µg (mcg)
10.70 µg (mcg)
Beta karoten
162.76 µg (mcg)
341.79 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na masło czosnkowe

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
14.37 mg
30.18 mg
Potas
151.15 mg
317.41 mg
Wapń
34.01 mg
71.42 mg
Fosfor
40.65 mg
85.37 mg
Magnez
9.25 mg
19.43 mg
Żelazo
0.39 mg
0.82 mg
Cynk
0.20 mg
0.42 mg
Miedź
0.08 mg
0.16 mg
Mangan
0.14 mg
0.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny masła czosnkowego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w maśle czosnkowym

Lista alergenów dla masła czosnkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania masła czosnkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Suszone pomidory
7 g
1 sztuka
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 7 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
16.00
Jak oceniasz przepis na masło czosnkowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób