Przepis na pizzę bianca krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia świeża
To będzie niezbędne
piekarnik, praska do czosnku, miska

Mąkę wsyp do miski. Dodaj drożdże, cukier i sól.

Wlej oliwę oraz 150 ml ciepłej wody.

Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie kleić się do rąk.

Ciasto uformuj w kulę i włóż do miski. Wierzch ciasta skrop oliwą. Przykryj ściereczką miskę i odstaw do wyrośnięcia, na około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.

W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj ser ricotta z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

Z wyrośniętego ciasta uformuj placek grubości 1 cm.

Ciasto posmaruj wcześniej przygotowaną ricottą. Posyp porwaną na kawałki mozzarellą, listkami bazylii i parmezanem

Pizzę przełóż na blachę i odstaw na kilka minut.

Piecz w 250 st. C przez 10-15 minut, aż brzegi się zarumienią.

Pizza bianca na drewnianym blacie
Pizza bianca
Koszt przygotowania dania
14.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
957 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
85

Pizza bianca - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pizzy bianca

Pizza bianca zawdzięcza nazwę swojej barwie. Od tradycyjnej pizzy wyróżnia ją użyty sos, który jest biały. Pizza jest delikatna, chrupiąca i smaczna.

Pizza jest daniem wywodzącym się z Włoch. Jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i serem, najczęściej mozzarellą. Jako danie najbardziej popularne na całym świecie występuje z wieloma różnymi dodatkami roślinnymi lub mięsnymi. Do Polski przywędrowała już w XVI w., według legend, wraz z królową Boną. Od tego momentu pizza stała się tak rozpoznawalna, że nie ma już chyba osoby, która nie wiedziałaby, czym jest to pyszne danie.

Pizza bianca nie jest aż tak bardzo popularna, szczególnie w Polsce, dlatego to świetny pomysł na zaskoczenie gości. W jej składzie nie znajdziemy sosu pomidorowego, ponieważ sos do pizzy bianca wykonuje się z np. ze śmietany, sosu beszamelowego lub serka ricotta.

Nasz prosty przepis na pizzę bianca rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wystarczy w misce dokładnie zagnieść mąkę z wodą, oliwą, suchymi drożdżami, cukrem i solą. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do rąk. Uformuj ciasto w kulę i odstaw do podwojenia objętości. W tym czasie wymieszaj serek ricotta z czosnkiem, solą i pieprzem. Gotowe ciasto uformuj w placek, wierzch posmaruj serkiem. Ułóż na nim mozzarellę, liście bazylii i parmezan. Pizzę upiecz w 250 stopni, aż brzegi się zarumienią.

Wiesz już jak zrobić pizzę bianca. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo ją wzbogacić o inne dodatki, takie jak szynka parmeńska, kurki, rukola czy pomidorki koktajlowe.

W każdym wydaniu pizza będzie pyszna. Bo przecież czy może być coś lepszego niż domowa pizza na obiad? Sami się przekonajcie, jak jest dobra.

Ser ricotta użyty jako sos do pizzy jest serem niedojrzewającym. Wykonuje się go we Włoszech z serwatki pozostałej po serach podpuszczkowych. Zawiera mniej tłuszczu niż mascarpone. Często używa się go do ciast, deserów czy dań obiadowych.

Wartości odżywcze pizzy bianca

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
319.22 kcal
957.66 kcal
Białko
14.34 g
43.03 g

Węglowodany w pizzy bianca

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
34.64 g
103.93 g
Węglowodany przyswajalne
34.27 g
102.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
13.88 g
41.65 g
Tłuszcze nasycone
7.03 g
21.08 g
Tłuszcze nienasycone
6.86 g
20.57 g

Witaminy w przepisie na pizzę bianca

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.10 mg
0.30 mg
Tiamina
0.56 mg
1.67 mg
Ryboflawina
0.38 mg
1.15 mg
Niacyna
3.36 mg
10.09 mg
Foliany
94.97 µg (mcg)
284.90 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pizzę bianca

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
366.71 mg
1100.12 mg
Potas
143.71 mg
431.12 mg
Wapń
207.43 mg
622.28 mg
Fosfor
198.14 mg
594.42 mg
Magnez
26.70 mg
80.11 mg
Żelazo
2.55 mg
7.66 mg
Cynk
1.40 mg
4.20 mg
Miedź
0.10 mg
0.29 mg
Mangan
0.34 mg
1.03 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy bianca 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy bianca

Lista alergenów dla pizzy bianca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek ricotta
    • Ser Mozzarella
    • Ser parmezan

W przepisie na pizzę bianca nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania pizzy bianca

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Drożdże suche
8 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
1.71
Za 8 g
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Sól
3 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Serek ricotta
150 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 150 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Ser parmezan
20 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
49.50
Jak oceniasz przepis na pizzę bianca
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób