Przepis na pizzę bianca krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 250 g
- Oliwa z oliwek 30 ml
- Drożdże suche 8 g
- Cukier 5 g
- Sól 3 g
- Serek ricotta 150 g
- Ser Mozzarella 125 g
- Ser parmezan 20 g
- Czosnek 5 g
Mąkę wsyp do miski. Dodaj drożdże, cukier i sól.
Wlej oliwę oraz 150 ml ciepłej wody.
Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie kleić się do rąk.
Ciasto uformuj w kulę i włóż do miski. Wierzch ciasta skrop oliwą. Przykryj ściereczką miskę i odstaw do wyrośnięcia, na około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj ser ricotta z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
Z wyrośniętego ciasta uformuj placek grubości 1 cm.
Ciasto posmaruj wcześniej przygotowaną ricottą. Posyp porwaną na kawałki mozzarellą, listkami bazylii i parmezanem
Pizzę przełóż na blachę i odstaw na kilka minut.
Piecz w 250 st. C przez 10-15 minut, aż brzegi się zarumienią.
Często zadawane pytania
-
Ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizze bez drożdży
-
Lahmacun na drożdżach
-
Szybka pizza
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza Thermomix
-
Pizza bezglutenowa
-
Pizza z tortilli
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Szybkie ciasto na pizzę
-
Pizza z tuńczykiem
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania
-
Pizza z patelni bez drożdży
-
Pizza z pieczarkami
-
Cienkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę z drożdżami
-
Ciasto drożdżowe na pizzę
-
Ciasto na pizzę włoską
-
Ciasto na pizzę

(liczba kalorii)
Pizza bianca - cechy przepisu
Więcej o pizzy bianca
Pizza bianca zawdzięcza nazwę swojej barwie. Od tradycyjnej pizzy wyróżnia ją użyty sos, który jest biały. Pizza jest delikatna, chrupiąca i smaczna.
Pizza jest daniem wywodzącym się z Włoch. Jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i serem, najczęściej mozzarellą. Jako danie najbardziej popularne na całym świecie występuje z wieloma różnymi dodatkami roślinnymi lub mięsnymi. Do Polski przywędrowała już w XVI w., według legend, wraz z królową Boną. Od tego momentu pizza stała się tak rozpoznawalna, że nie ma już chyba osoby, która nie wiedziałaby, czym jest to pyszne danie.
Pizza bianca nie jest aż tak bardzo popularna, szczególnie w Polsce, dlatego to świetny pomysł na zaskoczenie gości. W jej składzie nie znajdziemy sosu pomidorowego, ponieważ sos do pizzy bianca wykonuje się z np. ze śmietany, sosu beszamelowego lub serka ricotta.
Nasz prosty przepis na pizzę bianca rozpoczynamy od przygotowania ciasta. Wystarczy w misce dokładnie zagnieść mąkę z wodą, oliwą, suchymi drożdżami, cukrem i solą. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do rąk. Uformuj ciasto w kulę i odstaw do podwojenia objętości. W tym czasie wymieszaj serek ricotta z czosnkiem, solą i pieprzem. Gotowe ciasto uformuj w placek, wierzch posmaruj serkiem. Ułóż na nim mozzarellę, liście bazylii i parmezan. Pizzę upiecz w 250 stopni, aż brzegi się zarumienią.
Wiesz już jak zrobić pizzę bianca. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo ją wzbogacić o inne dodatki, takie jak szynka parmeńska, kurki, rukola czy pomidorki koktajlowe.
W każdym wydaniu pizza będzie pyszna. Bo przecież czy może być coś lepszego niż domowa pizza na obiad? Sami się przekonajcie, jak jest dobra.
Ser ricotta użyty jako sos do pizzy jest serem niedojrzewającym. Wykonuje się go we Włoszech z serwatki pozostałej po serach podpuszczkowych. Zawiera mniej tłuszczu niż mascarpone. Często używa się go do ciast, deserów czy dań obiadowych.
Wartości odżywcze pizzy bianca
Energia i białka
(300g)
Węglowodany w pizzy bianca
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy w przepisie na pizzę bianca
(300g)
Składniki mineralne w przepisie na pizzę bianca
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pizzy bianca
Lista alergenów dla pizzy bianca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Ser Mozzarella
- Ser parmezan
W przepisie na pizzę bianca nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża