Krupnioki

Opublikowano: 09.10.2022 r., 9:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krupnioki podane na patelni.
Krupnioki
Krupnioki to nic innego jak pyszne kaszanki. Są niezwykle popularne, zwłaszcza w sezonie grillowym, jednak można je przygotować również w domu na patelni.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
591 kcal
Kcal w porcji
223 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Krupniok śląski (300 g)
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na krupnioki krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę.

Dodaj krupniok i podsmażaj, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego zmięknięcia kaszanki.

Całość przypraw solą, pieprzem i majerankiem.

Jak oceniasz przepis na krupnioki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat krupnioków

Krupnioki to nic innego jak pyszne kaszanki. Są niezwykle popularne, zwłaszcza w sezonie grillowym, jednak można je przygotować również w domu na patelni. Z tego przepisu dowiesz się jak to zrobić w kilka chwil

Przepis na krupnioki pozwala na stworzenie w domu naprawdę smacznej przekąski, obok której ciężko jest przejść obojętnie. Ze względu na wyjątkowy smak ma wielu zwolenników, którzy nie wyobrażają sobie grillowania bez niej. Dlatego w sezonie letnim bardzo szybko znika z półek sklepowych. Tradycyjnie wyrabiana jest z kaszy i podrobów, dlatego jest bardzo sycąca i odżywcza, a także zawiera wiele składników mineralnych. Głównym jest żelazo, którego niedobór jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia organizmu. Oprócz tego w kaszance znajduje się zwykle kasza gryczana lub jęczmienna, dzięki czemu ma ona mnóstwo błonnika.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krupnioki, by były domowe i pyszne, a przy okazji łatwe, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Tradycyjne kaszanki można znaleźć w sklepie również pod nazwą krupniok śląski. Przygotowany jest on z kaszą i podrobami. Całość dopełnia krew wieprzowa. Choć wszystkie te składniki mogą brzmieć mało apetycznie, to razem tworzą najlepsze połączenie. To dobre rozwiązanie na kolację. Są tak smaczne, zwłaszcza podane z cebulą czy majerankiem. Wystarczy kilka chwil, by ją przygotować, a ma niesamowity aromat. Kaszanka, choć wygląda jak kiełbasa, nieco się od niej różni. To wyrób wędliniarski, który dla wielu jest propozycją nie do przełknięcia. To dlatego, że składa się na nią kasza, podroby, a także krew. To sprawia, że dla wielu osób wydaje się nieco odrażająca. Jednak ten przepis pozwala przygotować ją tak, by była niezwykle aromatyczna i po prostu dobra. Sprawdzi się dla wszystkich, którzy jeszcze nigdy nie próbowali tego wyrobu. Wyrób ten popularny jest także w kuchni słowackiej, węgierskiej i niemieckiej. Dawniej kaszanki były niezwykle popularne przy okazji świniobicia, gdyż właśnie wtedy dostępna była świeża krew, która jest częścią tego wyrobu. Do kaszanki zwykle dodaje się kaszy gryczanej, dzięki czemu w większości nie zawiera ona glutenu. Do kaszanki dodaje się wiele różnych podrobów, wszystko zależy, skąd właściwie jest nasza wędlina. Czasami dodaje się do niej także słoniny.

Alergeny w krupniokach

Lista alergenów dla krupnioków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na krupnioki

Wartości odżywcze krupnioków

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(223g)
Energia (kcal)
265.17
591.33
Białko (g)
8.34
18.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(223g)
Węglowodany (g)
10.53
23.47
Węglowodany przyswajalne (g)
10.14
22.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(223g)
Tłuszcz (g)
20.92
46.65
Tłuszcze nasycone (g)
5.11
11.39
Tłuszcze nienasycone (g)
15.82
35.27

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(223g)
Sód (mg)
3371.69
7518.86
Szacunkowy indeks glikemiczny krupnioków 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krupnioków

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krupniok śląski
300 g
15.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 300 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
45 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Koszt składników
25.00